SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONAT EUROPEAN

O echipă de debutanți și rezerve » Paradoxurile Germaniei, noua campioană a Europei

Articol de - Publicat marti, 02 februarie 2016 00:00

Incredibil ce a reușit islandezul Dagur Sigurdsson cu Germania! I-a dus la titlu în condițiile în care a avut 12 debutanți la un turneu final, jucători care nu prind prima echipă în Bundesliga

Lumea handbalului e entuziasmată de noua stea de pe semicerc: Germania! Nemții au fost dintotdeauna în prim-planul handbalului mondial, au mai fost campioni ai lumii și ai Europei, dar felul în care au cîștigat titlul în Polonia îi face pe specialiști să privească lucrurile și din alte perspective.

Sînt lucruri incredibile care s-au întîmplat cu Mannschaft-ul, o echipă cu cea mai mică medie de vîrstă dintre cele 16 participante și a doua după numărul redus de selecții ale jucătorilor săi!

1. Postura de necalificată și wild-card

Germania venea după o perioadă extrem de nefastă ca echipă națională. A ratat calificarea la Euro 2014, terminînd pe trei în calificări, după Cehia și Muntenegru! Apoi, la Mondialul din 2015, a stîrnit mînia celorlalte națiuni după ce a primit un wild-card la turneul final din Qatar. Ratase încă o dată calificarea, fiind eliminată de Polonia. În Qatar, Germania a avut o evoluție bună și a terminat în cele din urmă pe locul 7 din 24 de formații!

2. Doar 6 jucători păstrați de la CM 2015, 12 debutanți

Înainte de CE 2016, din Polonia, antrenorul islandez Sigurdsson a întinerit complet echipa. A păstrat doar șase jucători pe care mizase la turneul final din Qatar, însă și aceștia foarte tineri, cu excepția portarului Lichtelin (35 de ani), veteranul lotului. În rest, a mizat pe 12 debutanți la un turneu final, jucători care au jucat extraordinar la Euro 2016. Portarul Andreas Wolff, extremele Rune Dahmke, Tobias Reichmann și Kai Hafner, centrul Steffen Fath și-au crescut acum enorm cota după meciurile la Euro, devenind adevărate staruri în Bundesliga.

3. Rezerve la club, dar jucători proaspeți

Sînt tot felul de discuții și comentarii conform cărora Germania s-a impus la Euro pentru că a avut în lot jucători mult mai odihniți decît vedetele marilor echipe. Handbaliștii Germaniei sînt, în marea majoritate, rezerve la echipele lor de club, stînd în umbra starurilor și a "stranierilor" veniți din Danemarca, Suedia, Norvegia, Franța, Spania, Islanda, Croația sau Serbia. În plus, prospețimea dată de tinerețea lor i-a făcut pe handbaliștii nemți să facă față cel mai bine turneului final polonez, necunoscîndu-se faptul că au jucat 8 meciuri în doar 16 zile.

4. Trei echipe nu au jucători în Bundesliga

Dintre cele 16 formații prezente la Euro 2016, doar trei nu au nici un reprezentant care să joace în Bundesliga, considerată a fi cea mai puternică primă ligă de handbal din Europa! Rusia, Ungaria și Belarus au fost singurele naționale care nu au avut jucători la echipe din Bundesliga. În rest, celelalte reprezentative au mulți handbalişti în Bundesliga, unele dintre ele cu mult mai mulți decît în ligile autohtone. E cazul Danemarcei, Suediei, Norvegiei, Islandei sau Croației.

5. Germania, singura națională cu jucători doar din campionatul intern

Avînd cel mai bun campionat intern din lume, e undeva firesc ca toți jucătorii să joace în competiția internă. Astfel, Germania a fost singura echipă prezentă în Polonia care s-a bazat exclusiv pe handbaliști din Bundesliga. Urmează Ungaria, care se bazează și ea aproape exclusiv pe handbalişti din campionatul intern (15 din 16), și Franța, cu 14 din 17 jucători folosiţi la Europene.

Topul echipelor după media numărul de selecții/jucător

  1. Islanda 140,3
  2. Slovenia 91,4
  3. Franța 90,7
  4. Danemarca 88,6
  5. Spania 87,2

--------------------------------

15. Germania 36,1
16. Muntenegru 15,3

Echipele cu cei mai mulți jucători în Bundesliga

1. Danemarca 9
2. Suedia 8
3-5. Norvegia 5
Islanda 5
Croația 5

Topul selecțiilor în naționala Germaniei

1. Carsten Lichtelin 202
2. Martin Strobel 110
3. Johannes Sellin 40
4. Hendrik Pekeler 38
5. Tobias Reichmann 32

3 jucătoricare evoluează în România au jucat la Europeanul din 2016. E vorba de Mirko Milasevici (Muntenegru) de la Dinamo, Goce Ojleski (Macedonia) de la HC Odorhei și Naumche Mojsovski (Macedonia) de la CSM București

2 titluri europeneare acum Germania, la masculin, după 2004 și 2016. Mai are 3 titluri mondiale, cucerite în 1938, 1978 și 2007

Rezultatele Germaniei pînă la titlu

29-32 cu Spania
27-26 cu Suedia
25-21 cu Slovenia
29-19 cu Ungaria
30-29 cu Rusia
25-23 cu Danemarca
34-33 cu Norcegia (după prelungiri)
24-17 cu Spania

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
1134078679950650
Moldovan Mol  •  02 Februarie 2016, 09:52

handbalul e cel mai frumos sport de echipa. dar IHF e cea mai corupta federatie.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  02 Februarie 2016, 09:32

Germania a avut toti jucatorii din competitia interna? E aproape adevarat. Tocmai golgeterul lor, Reichmann, nu joaca in Germania. E "polonez", la Targi Kielce. Referitor la wild-cardul de anul trecut, trebuie spus ca IHF a hotarat pur si simplu sa scoata Australia de pe lista echipelor calificate si sa puna Germania. Pe ce criteriu, habar n-am! Culmea e ca echipa Islandei, locul 5 la europenele din 2014 (unde Germania nici nu se calificase) n-a intrat in vederile IHF pentru acel wild-card. A fost un scandal urias, echipele Bahreinului si Emiratelor Unite declinandu-si participarea pentru nedreptatea facuta Australiei. Asa ca IHF a luat masuri: i-a lasat pe toti sa plece si a mai dat doua wild-card-uri. Unul Islandei si unul Arabiei Saudite. Scandalos, dar ce conteaza. Apoi, ca sa nu mai fie discutii, pentru mondialul fetelor au stabilit de la inceput ca 2 locuri se vor acorda pe baza de invitatie, nu pe baza de calificare. Le-au obtinut Serbia, vicecampioana mondiala a editiei precedente, eliminata de fetele noastre si, ia ghiciti!, Germania (ce surpriza!). :-)

1134078679950650
Moldovan Mol  •  02 Februarie 2016, 09:23

e fals ca toti jucatorii din nationala Germaniei joaca in Bundesliga. extrema dreapta Tobias Raichmann joaca in Polonia la Kielce.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close