SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM BAIA MARE

Oceni haraşo! HCM Baia Mare are şanse mari să ajungă în Final Four-ul Ligii Campionilor

Articol de - Publicat marti, 17 martie 2015 00:00 / Actualizat luni, 16 martie 2015 22:15

La al doilea sezon în Liga Campionilor, campioana României a nimerit foarte bine şi are perspectiva intrării între primele patru echipe. Budapesta le face cu ochiul maramureşencelor


Au plecat cu zero puncte în grupa principală şi nimeni nu le mai dădea vreo şansă de calificare în "sferturi". HCM Baia Mare nu numai că a reuşit să acceadă între cele mai bune opt echipe din Europa, dar a evitat şi locul 4, cel care i-o aducea în faţă pe Buducnost Podgorica, principala favorită la trofeul Ligii în acest an.

Baia Mare a crescut o dată cu intrarea în competiţie. A început greu, s-a chinuit să ocupe locul trei într-o grupă relativ uşoară, cu Larvik, Metz şi Lublin, dar şi-a revenit la timp. A reuşit meciuri mult mai bune în partea a doua a sezonului. Unii spun că ar fi mîna noului antrenor Tonje Tiselj, care are experienţa meciurilor la nivel înalt, reuşind să cîştige de două ori Liga şi jucînd alte două finale. Alţii spun că ar fi, de fapt, acomodarea noilor vedete aduse la echipă. Timpul a lucrat în favoarea campioanei României. Adevărul probabil că e pe undeva la mijloc.

În plus, dacă în prima parte antrenorul Costică Buceschi a avut ghinionul de a nu putea folosi multe dintre jucătoarele importante, în unele meciuri, din cauza accidentărilor, în partea a doua Tiselj a fost ferit de astfel de ghinioane.

Cine e Dinamo Volgograd?
De 12 ori campioana Rusiei, Dinamo Volgograd a cîştigat ultimele şase ediţii ale campionatului Rusiei. În Europa, Dinamo Volgograd nu a impresionat, obţinînd doar Cupa EHF, a treia competiţie ca valoare, în 2008, şi Challenge Cup, a patra competiţie, în 1995. În Liga Campionilor, rusoaicele au fost mereu între primele 16 echipe ale Europei în ultimii ani, dar nu au ajuns şi între primele opt. La ultimul Campionat European, acolo unde Rusia a ocupat locul 14 din 16 participante, antrenorul Evgheni Trefilov a selecţionat de la Dinamo doar două jucătoare: portarul Anna Sedoikina şi centrul Daria Dmitrieva. Cu adevărat vedetele echipei sînt însă Anna Kocetova, golgeterul echipei cu 76 de goluri, şi Olga Akopian, fostă Levina, ambele foste campioane mondiale cu naţionala Rusiei. Antrenorul Viktor Riabîh o pregăteşte pe Dinamo din 2008 şi se mai bazează pe trei internaţionale: Anita Gace (Croaţia), Asma El Ghaoui (Tunisia) şi Ekaterina Peche (Azerbaidjan).

Avantajele celor de la Dinamo
- omogenitatea rusoaicelor, Dinamo Volgograd joacă de ani buni aproape în aceeaşi formulă
- joacă meciul decisiv pe teren propriu
- echipa nu este pusă sub presiune, neavînd ca obiectiv calificarea în Final 4
Dezavantajele rusoaicelor
- au pierdut la începutul sezonului patru jucătoare extrem de importante din echipă: Pessoa (CSM Bucureşti), Avdekova şi Stepanova (Rostov Don), Makeeva (HCM Baia Mare)
- nu au o istorie bogată, în cele 14 participări din Ligă au ajuns o singură dată în semifinale, în ediţia 1999-2000

Avantajele campioanei României
- are un lot clar mai valoros decît al adversarei, individualităţile putînd oricînd să facă diferenţa
- publicul spectator poate fi un factor determinant în meciul tur, spre deosebire de Volgograd, care nu joacă deloc într-o atmosferă încinsă în sala proprie
Dezavantajele pentru HCM Baia Mare
- presiunea este foarte mare în jurul echipei, iar sub presiune, cu excepţia meciului cu Viborg, Baia Mare a clacat
- echipa este abia la al doilea sezon în Liga Campionilor
- va avea o călătorie foarte grea spre Volgograd, tocmai de aceea e posibil ca echipa să facă deplasarea cu un charter

Şansele sînt egale
Ca şi bookmakerii, care dau cote egale celor două echipe la cîştigarea Ligii Campionilor, şi specialiştii din handbal văd fiecare echipă cu 50 la sută şanse la calificare. Dinamo Volgograd a avut rezultate extrem de contradictorii pînă acum. Pe teren propriu, a pierdut cu Krim Ljubljana, cea mai slabă echipă din Main Round, dar a şi învins-o pe Vardar Skopje. Baia Mare, în schimb, a pierdut în faţa granzilor, Gyor, Larvik, şi a cîştigat disputele cu echipele de categoria a doua.

Liniile celor două echipe pînă acum
Dinamo Volgograd 6 victorii 2 egaluri 4 înfrîngeri
HCM Baia Mare 6 victorii 0 egaluri 6 înfrîngeri

Cotele la cîştigarea Ligii
Buducnost Podgorica 2,10
Gyor Audi ETO 2,50
Vardar Skopje 8,00
Larvik HK 8,00
HCM Baia Mare 26,00
Dinamo Volgograd 26,00
Thuringer HC 101,00
Viborg HK 251,00

1,5 milioane de euro e bugetul HCM Baia Mare, cu 500.000 de euro peste cel al campioanei Rusiei

Programul "sferturilor" de finală
HCM BAIA MARE-Dinamo Volgograd
Vardar Skopje-Gyor Audi ETO
Viborg HK-Buducnost Podgorica
Thuringer HC-Larvik HK
# meciurile tur se dispută pe 3-5 aprilie, iar returul o săptămînă mai tîrziu. Finalul Four-ul e pe 9-10 mai, la Budapesta

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
caminero
caminero  •  17 Martie 2015, 10:28
Postat de ddenisssa pe 17 Martie 2015, 09:17

Gsp: Printre dezavantajele echipei din Baia Mare este si faptul ca face un drum foarte lung pana in Rusia. Oare invers nu este valabil? Gsp: Campioana Rusiei nu a ajuns niciodata in primele opt echipe din Liga. Cateva randuri mai jos: cea mai buna performanta este calificarea in semifinale in 2000.

Acolo scrie: Campioana Rusiei nu a ajuns niciodata in primele opt echipe din Liga ÎN ULTIMII ANI. Adică doi, patru şase, hai zece ani, dar 15 ani distanţă deja nu mai pot fi consideraţi "în ultimii ani"

gintonic
gintonic  •  17 Martie 2015, 09:32
Postat de ddenisssa pe 17 Martie 2015, 09:17

Gsp: Printre dezavantajele echipei din Baia Mare este si faptul ca face un drum foarte lung pana in Rusia. Oare invers nu este valabil? Gsp: Campioana Rusiei nu a ajuns niciodata in primele opt echipe din Liga. Cateva randuri mai jos: cea mai buna performanta este calificarea in semifinale in 2000.

Ddenissa, trebuie sa ne cunoastem! :) gandim la fel!

gintonic
gintonic  •  17 Martie 2015, 09:21

La factorul oboseala de "drum lung", e clar ca Dinamo este dezavantajata, ca o sa faca acest drum si dus (inaintea meciului tur) si intors, dupa meciul tur ... pe cand Baia Mare face doar dus la retur... iar intorsul este dupa meci, cand nu mai conteaza... ;)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează