SPORTURI  »  HANDBAL  »  EŞECUL UNEI NAŢIONALE

Radu Voina după ratarea Jocurilor Olimpice: "Eu sînt primul vinovat"

Articol de - Publicat luni, 28 mai 2012 00:00 / Actualizat duminica, 27 mai 2012 22:35

Radu Voina va mai sta pe banca României pînă pe 2 iunie şi spune că aceasta este valoarea handbalului românesc la ora actuală


A preluat "naţionala" României în septembrie 2008. A fost pe bancă la patru turnee finale, iar cea mai de sus performanţă alături de fete este cucerirea bronzului European în 2010. Ieri s-a încheiat turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice, de unde fetele lui Radu Voina se întorc fără biletele pentru Londra. România a învins Japonia cu 28-26, dar meciurile importante fuseseră pierdute vineri şi sîmbătă, cu Franţa şi Muntenegru.

- Domnule Voina, au fost trei zile nu foarte plăcute pentru "naţionala" de handbal a României.
- Chiar dacă mă doare, trebuie să recunosc că aceasta este valoarea României la ora actuală. Dorinţa e mai mare ca putinţa. La nivel declarativ vrem mult, dar în teren nu putem. Calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra ar fi fost o excepţie. Franţa la ultimele Campionate Mondiale a terminat pe locul doi, Muntenegru are multe jucătoare bune. Toată lumea zice că e alături de "naţională", dar, de fapt, "naţionala" e singură. Am avut parte de mai multe piedici decît de ajutor. Dar mă opresc aici.

- Care ar fi concluziile acestor zile?
- Pe mine personal m-a dezamăgit meciul cu Muntenegru, unde aşteptam mai mult de la fete. Mai mult sacrificiu, dacă obţineau calificarea o făceau pentru ele, nu pentru mine.

- A fost acesta ultimul meci la "naţională" pentru dumneavoastră?
- Am spus că plec şi aşa voi face. Mai sînt două meciuri de calificare la Europenele din acest an, cu Portugalia şi Grecia, şi apoi voi pleca.

- Plecaţi cu un gust amar de la "naţională"?
- Nu plec cu un gust amar. Am făcut lucruri plăcute la naţională. Îmi pare rău de aceste fete.

- Aţi spus că ele n-au avut atitudine. Dumneavoastră vă reproşaţi ceva după aceste trei zile?
- Sigur că da. Eu nu sînt omul care să reproşez ceva celorlalţi. Eu sînt cel mai mare vinovat. Aşa e mentalitatea la noi, să găsim un mare ţap ispăşitor, să dăm vina pe umerii unui singur om. Nu împărţim răspunderea, aşa cum ar trebui.

- Ce ne-a lipsit să fim aproape de Franţa si Muntenegru?
- O serie de jucătoare de valoare. Şi o mentalitate de învingător. Una pe care n-o faci de azi pe mîine. În România jucătoarele sînt crescute într-un anumit fel.

- Încheiaţi pe 2 iunie patru ani alături de echipa naţională, care a fost momentul cel mai frumos?
- N-aş putea spune. Au fost multe momente frumoase. Indiferent de ce s-a întîmplat în teren, atmosfera a fost una bună. Îmi reproşez faptul că am fost foarte ataşat uman de aceste fete şi aşteptam de la ele aceeaşi reacţie.

- Este necalificare la JO cel mai trist moment?
- Ştiam cu ce pornim la drum. Calificarea acestei echipe la Jocurile Olimpice de la Londra ar fi fost o excepţie.

- Ce credeţi că ar trebui să se întîmple pe viitor la "naţională"?
- Trebuie clar făcută o altă strategie. Se vor găsi oameni care să facă acest lucru şi sper ca ei să fie sprijiniţi. Un lucru e clar, eu nu voi mai vorbi despre echipa naţională. Am atîta respect, ca fost selecţioner, să nu comentez jocul şi despre ce trebuie făcut. Voi fi mereu alături de echipa naţională, de oriunde o să ajung.

"Naţionala" României sub comanda lui Radu Voina
Campionate Europene 2008 locul 5
Campionatele Mondiale 2009 locul 8
Campionate Europene 2010 medalie de bronz
Campionatele Mondiale 2011 locul 13
Jocurile Olimpice de la Londra necalificare

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
paul.nic
paul.nic  •  30 Mai 2012, 17:19

Ma boule , mentalitatea de invingator o imprima antrenorul ,dar numai cu" haideti fetelor ca se poate nu ajungi nicaieri La Ixtaco ai stat ca rahatul in iarba toata repriza 2-a fara sa ceri un timeot si ai tinut-o pe Ada Nechita pe banca ,desi in putinul timp cit ajucat a dat 4 goluri.acolo ai pierdut europenele dobitocule ! habar n-ai sa evaluezi o jucatoare cat despre sistem si scheme de joc ne-am convins Tu si cu betivul tau de nas ati distrus nationala! Nu te mustra constiinta ca ai nenorocit singura echipacare ne mai mangaia sufletul. Du-te dracului, cupleaza-te cu Ania Andersen a-ti face un cuplu pe cinste : ea nebuna psihopata , tu mototoj si prost

ceaiuri
ceaiuri  •  28 Mai 2012, 22:07

gresala ca ai mizat intodeauna pe niste jucatoare care nu pot da mai mult pe teren(eterne "sperante")unele jucatoare la care varsta isi spune cuvantul(cum sa poata juca mica 3meciuri la rand sau varzaru care se gandeste la "pensie"si declari ca ai fost dezamagit de jucatoare cu experienta)2-3jucatoare cred ca meritau sa fie chemate la lot(in locul unor"turiste")si nu in ultimul rand intinerirea lotului

fiesta
fiesta  •  28 Mai 2012, 20:53
Postat de nelutu.h pe 28 Mai 2012, 18:09

ba gheorghe ma , meciurile sint imediat si echipa e calificata ... dar daca nu te duce mintea

Echipa nu e calificata... Desi cele doua meciuri sunt considerate o formalitate, Voina a dovedit ca intotdeauna e capabil sa aduca dezastrul.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează