SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Sâmbătă începe "nebunia" la Mondiale! Interviu EXCLUSIV cu Cristina Neagu: ”Primele 3 meciuri sunt vitale!” + dezvăluiri din vestiar: "Antrenorul ne-a pregătit pentru ceva special"

foto: Marius Ionescu
foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat marti, 28 noiembrie 2017 18:33

Cristina Neagu promite că România va da totul pe teren și spune că are încredere în noile jucătoare.

  • România debutează la Campionatul Mondial sâmbătă, de la ora 15:00, împotriva Paraguayului, meciul fiind liveSCORE pe GSP.RO și transmis la TV de Telekom.

Cu o echipă tânără, fără mare experiență, România pornește la Mondiale cu speranța că o are în lot pe Cristina Neagu. De la cea mai bună jucătoare din lume fanii așteaptă să-și focuseze coechipierele și să le dea încredere că se pot întoarce cu un rezultat bun de la Mondialul din Germania.

Cristina spune că a simțit întotdeauna presiune pe umerii ei, în ultimul timp, dar că s-a obișnuit și știe să facă față. Nu face nicio predicție, dar spune că are încredere în echipă și în coechipierele ei.

Campionate Mondialea bifat până acum Cristina Neagu. Va participa la al 5-lea

- Cristina, România merge la Mondiale cu un lot neexperimentat, cu jucătoare tinere. Tu chiar ai spus că e greu să ne mai gândim la o medalie.
- Jocul României s-a schimbat mult. Înainte aveam o echipă omogenă, aveam un grup de jucătoare care evoluau de mult timp împreună. Când ne vedeam la echipa națională, relațiile de joc erau puse la punct destul de repede. Așteptările știu că sunt mari, doar că trebuie să fie un pic și realiste. E o diferență mare între competiția de acum și cea de acum doi ani, când am cucerit bronzul.

- Din punctul de vedere al lotului?
- Nu numai. Acel Mondial din Danemarca era la final de ciclu olimpic. Ne doream un joc bun în perspectiva calificării la Jocurile Olimpice. Competiția de acum este la început de ciclu olimpic, cu foarte multe jucătoare lipsite de experiență la acest nivel. Asta nu înseamnă că nu avem o echipă dornică de afirmare. Ce pot eu să promit suporterilor, care așteaptă ca Moș Crăciun să le aducă în fiecare an o medalie prin echipa națională de handbal feminin, e că această echipă va da totul pe teren și că va încerca să ocupe un loc cât mai bun.

- Avem o grupă grea, cum cataloghezi adversarele?
- Este o grupă grea din care cred că avem o șansă să terminăm măcar între primele trei. Apoi vine optimea de finală, cel mai important meci, pentru că este eliminatoriu. Să o luăm însă pas cu pas, de la meci la meci să încercăm să jucăm din ce în ce mai bine. Când am fost la Rio, Angola nu reprezenta un adversar dificil și știm cu toții ce s-a întâmplat apoi. Dacă am câștiga primele 3 meciuri, cum am mai spus-o, am avea o oarecare liniște. Nu ne gândim că vreo echipă e mai slabă, am făcut-o în trecut și am greșit.

- Cereai tuturor să fie realiști! Federația v-a stabilit însă un obiectiv, de a termina în primele 6. E realizabil?
- E normal ca federația să-și propună un obiectiv. Înainte de fiecare turneu final aveam șanse la medalii, ne propuneam medalii, dar am avut parte de mai multe dezamăgiri. Federația își dorește, noi la fel, dar poate totul se rezumă la un meci, cel din optimi. De acolo, ai șanse chiar și la primele patru. Însă este cu dus și întors. La Campionatul Mondial de acum doi ani, dacă pierdeam cu Brazilia ieșeam pe locul 15!

{CITEȘTE ȘI: De ce România nu are cel mai bun lot la Mondiale? 3 MARI întrebări înainte de startul de sâmbătă: de ce lipsesc aceste 3 jucătoare VITALE?}

- La "Proiectul Samurai" vă gândiți?
- Am citit în presă. Consider că poate să fie o motivație în plus, trebuie să fiu sinceră, dar, repet, ne gândim doar la handbal.

- Toate echipele, mai nou, o țin pe Neagu "om la om". Sunteți pregătite pentru așa ceva?
- Suntem pregătite să jucăm în orice situație: 5 la 5, 7 cu 6, 6 cu 7, scoatere din om la om și tot ce mai există pe tabelul de tactică al lui Ambros Martin.

- Defensiva României a fost întotdeauna un atu. Crezi că și acum se poate întâmpla acest lucru?
- Cu siguranță că jocul nostru poate fi îmbunătățit, apărarea trebuie îmbunătățită, poate să fie elementul cel mai important la acest Campionat Mondial. Dacă ne vom apăra cum trebuie, vom avea șansa să plecăm pe contraatac, să înscriem goluri ușoare. Dacă nu, vom primi multe goluri și va fi greu pentru atac. De aceea ne bazăm foarte tare pe apărare!

- Ca o concluzie, unde vezi România la această ediție?
- Mergem la acest Mondial să obținem cât mai multe victorii și să ne întoarcem pe un loc cât mai bun. Cum am mai spus, trebuie să jucăm meci de meci, să nu ne facem mari planuri. Știu exemple de la Mondiale cu echipe care au jucat extraordinar în grupe, iar apoi au pierdut imediat în "optimi". E și cazul invers, ni s-a întâmplat nouă, când abia ne-am calificat în "optimi" și apoi am ajuns aproape de finala Campionatului Mondial din 2015. 

"Știu că vor fi foarte mulți suporteri și în Germania, alături de noi. Întotdeauna, pe unde am jucat, am avut fanii aproape. Le mulțumim și lor, și celor care ne vor susține din fața televizoarelor.

Echipa României e formată din cele mai bune jucătoare la momentul actual. Sunt și fete noi, tinere. Nu vreau să pun mai multă presiune pe ele. Eu am încredere în toată lumea.

Nu am făcut nicio discuție vizavi de grupa cu care ne încrucișăm. Cel mai important e să ne calificăm în optimi. Acolo sunt Norvegia, care rămâne, după părerea mea, favorită la aur, Ungaria, Polonia, Suedia. Anul trecut, am bătut rău Ungaria, dar să nu uităm că nu era un meci eliminatoriu. Vom vedea la momentul respectiv care va fi adversarul" Cristina Neagu

8 debutanteva avea România la un Mondialul german

Programul României la CM 2017

  • 02.12 - ora 15:00 România-Paraguay
  • 03.12 - ora 15:00 România-Slovenia
  • 05.12 - ora 21:30 România-Spania
  • 07.12 - ora 19:00 România-Angola
  • 08.12 - ora 19:00 România-Franța

Televizare

Campionatul Mondial din Germania va fi transmis direct de Telekom Sport și va fi liveTEXT pe GSP.RO

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
palincarul
palincarul  •  29 Noiembrie 2017, 12:24
Postat de onduku pe 28 Noiembrie 2017, 21:03

Nu e Buceschi, e penibilul celalalt care e acum la nationala. Ca daca era Buceschi, venea si Chiper. Cum sa mearga cu junioara Berbece? Am vazut extreme mai bune de 16 ani la nationalele Romaniei, care nu calca semicercul si nu prea rateaza. In rest cred ca selectia e corecta, desi Ardean daca stia ca are dureri trebuia sa se retraga si s-o lase pe Chiricuta sau Florica.

Nu incerca sa-i explici lui razvyc chestiuni legate de handbal, pentru el e imperios necesar ca toate consatencele lui si toti consatenii lui sa iasa impecabil din orice scandal, *** *** si acum pe Kake, pe Bucesci, pe Tatar si mai stiu eu ce slabe din comuna aia in care-si duce veacul. Evident ca Berbece n-are ce cauta, dar te intreb altceva: Tatar merita? Si mai ales, unde a vazut-o Martin pe Tatar evoluand? Ca la Brasov a jucat 24 de minute in acest sezon, in rest fiind “accidentata”.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

onduku
onduku  •  28 Noiembrie 2017, 21:03
Postat de razvyyc pe 28 Noiembrie 2017, 19:15

"Echipa României e formată din cele mai bune jucătoare la momentul actual" - Cristina Neagu. Cu asta a cam pus capac pe gura contestatarilor, conform carora pentru selectia asta ar fi responsabil..... Buceschi.

Nu e Buceschi, e penibilul celalalt care e acum la nationala. Ca daca era Buceschi, venea si Chiper. Cum sa mearga cu junioara Berbece? Am vazut extreme mai bune de 16 ani la nationalele Romaniei, care nu calca semicercul si nu prea rateaza. In rest cred ca selectia e corecta, desi Ardean daca stia ca are dureri trebuia sa se retraga si s-o lase pe Chiricuta sau Florica.

razvyyc
razvyyc  •  28 Noiembrie 2017, 19:15

"Echipa României e formată din cele mai bune jucătoare la momentul actual" - Cristina Neagu. Cu asta a cam pus capac pe gura contestatarilor, conform carora pentru selectia asta ar fi responsabil..... Buceschi.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează