SPORTURI  »  HANDBAL  »  ANALIZĂ

Se trage linie » GSP face o analiză detaliată a ceea ce se va întîmpla la Oltchim în sezonul următor

Radu Voina nu mai are asigurat postul de antrenor la Oltchim după ce a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor.
Radu Voina nu mai are asigurat postul de antrenor la Oltchim după ce a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor.

Articol de - Publicat luni, 09 aprilie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 08 aprilie 2012 21:27

După ratarea calificării în finala Ligii Campionilor, sezonul s-a încheiat pentru Oltchim. Ce se va întîmpla în cel viitor, cine va rămîne şi cine va pleca vom afla în lunile următoare.

Meciul cu Gyor, de la Veszprem, în care Oltchim a pierdut cu 23-31, a pus capăt actualului sezon în Europa al Oltchimului. Totul s-a încheiat după 14 meciuri deşi, la începutul sezonului, toată lumea spera la un număr de 16 partide, adică la disputarea finalei Ligii Campionilor. Nu e nici pe departe un an compromis pentru "galactice", dar nici unul plin de succes. E un an de tranziţie în care toată lumea spune că a avut de învăţat cîte ceva.

Multe indisponibilităţi
Oltchim a avut la începutul sezonului, cînd şi-a fixat drept obiectiv disputarea finalei Ligii Campionilor, unul dintre cele mai numeroase loturi. Valoric însă, campioana României nu a stat cel mai bine. Cu toate acestea, pe parcurs, antrenorul Radu Voina a trebuit să se împace cu gîndul că nu va putea folosi anumite jucătoare, considerate la start unele de bază.

E cazul Cristinei Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în 2010, care la un an şi două luni după ce s-a operat la umărul drept nu a pus nici acum mîna pe minge, în condiţiile în care, la momentul respectiv, jucătoarei i se transmisese că în maximum 6 luni ar putea reveni pe teren.

Paula Ungureanu şi Ionela Stanca "s-au accidentat" şi ele. Au rămas gravide şi nu au mai jucat în cea mai mare parte a sezonului.

Pe final, Marija Jovanovici s-a accidentat şi ea grav la umărul drept şi nu a mai putut juca în semifinala cu Gyorul. O pierdere care s-a dovedit imensă în ecuaţia calificării.

Transferuri inutile
Campioana României a renunţat în acest sezon la nu mai puţin de 7 jucătoare şi a adus în schimb cinci. Dacă Aurelia Brădeanu, Ekaterina Vetkova sau Marija Jovanovici au dat cît de cît satisfacţie, alternînd meciurile bune cu cele mai puţin bune, interul Oana Chirilă şi portarul Sanela Knezovici nu şi-au găsit locul în echipă.

CITEŞTE ŞI: Exemplu pentru Oltchim: Gyor are jucătoare puţine şi de valoare

Nouă jucătoare la final de contract
Oltchim se confruntă la finalul actualului sezon cu un lucru mai puţin întîlnit. Din lotul de 23 de jucătoare, nu mai puţin de nouă sînt la final de contract: Tolnai, Ungureanu, Elisei, Chirilă, Huţupan Dinu, Farcău, Ozel, Stanca şi Vizitiu.

Dintre acestea, aproape sigur din sezonul viitor nu-şi vor mai găsi locul la Oltchim: Talida Tolnai, Oana Chirilă, Luminiţa Huţupan Dinu, Yeliz Ozel, Ramona Farcău şi Patricia Vizitiu.

Luminiţa Huţupan a declarat că se va retrage şi nu va mai juca handbal, iar Yeliz Ozel, deşi e dorită în continuare la Oltchim, vrea să se întoarcă acasă, în Turcia, acolo unde este căutată insistent de Muratpasa Belediyesi. În rest, la celelalte se va renunţa, nemaifiind în strategia de viitor a clubului vîlcean.

Rămîne Radu Voina?
Nici situaţia antrenorului principal de pe banca Oltchimului nu e încă rezolvată pentru sezonul viitor. Lui Radu Voina, aflat la final de contract, nu i s-a propus încă o nouă înţelegere. Sînt voci care spun că nici tehnicianul nu şi-ar mai dori să continue, din cauza stării de sănătate.

Atuurile lui Radu Voina rămîn însă cele trei semifinale de Liga Campionilor cu Oltchim şi finala din 2010, dar şi faptul că e tehnicianul care cunoaşte cel mai bine situaţia jucătoarelor de la Vîlcea. În plus, un mare rol în transferurile făcute la campioana României, franţuzoaicele Allison Pineau şi Amandine Leynaud, l-a avut tot Radu Voina.

Două achiziţii certe. Urmează altele
În momentul actual, Oltchim a anunţat deja două transferuri rezolvate: Allison Pineau şi Amandine Leynaud, ambele venite de la Metz. Prima este cel mai bun centru din lume, iar cea de-a doua portarul vicecampioanei lumii, Franţa, un goal-keeper de mare valoare.

Dorinţa oficialilor de la Vîlcea nu se opreşte însă aici. S-a tot vorbit de tratative cu Katarina Bulatovici, de la Buducnost, cu Alexandrina Barbosa, de la Itxako, sau cu Clara Woltering, tot de la Buducnost. Rămîne însă de văzut dacă acestea vor putea să fie convinse să semneze cu campioana României.

Se încearcă întinerirea lotului
Campioana României va avea drept obiectiv în sezonul viitor cîştigarea Ligii Campionilor. Din mers, prin transferurile făcute, oficialii vîlceni îşi doresc să şi întinerească lotul echipei. Astfel că toate transferurile ce vor fi făcute vor fi acelea ale unor jucătoare ce nu depăşesc 26-27 de ani. Vor pleca, în schimb, multe handbaliste sărite de 30 de ani precum Tolnai (33 de ani), Ozel (32 de ani), Chirilă (32 de ani), Huţupan (40 de ani), Farcău (32 de ani).

Pleacă de la Oltchim: Talida Tolnai, Luminiţa Huţupan Dinu, Ramona Farcău, Oana Chirilă, Yeliz Ozel , Patricia Vizitiu, Sanela Knezovici*, Melinda Geiger*, Mihaela Smedescu*

Vin la Oltchim: Allison Pineau, Amandine Leynaud, Alexandrina Barbosa*. Katarina Bulatovici*, Clara Woltering*
* ultimele trei nu au semnat încă pentru Oltchim, dar tratativele sînt destul de avansate. În funcţie de care dintre cele trei jucătoare va semna, atunci se va mai renunţa sau nu la Sanela Knezovici, Melinda Geiger sau Mihaela Smedescu

Cum a arătat Oltchim în sezonul actual?
Tolnai (Huţupan) - Elisei, Brădeanu (Jovanovici), Manea, Ozel, Vizitiu (Chirilă), Managarova (Nechita)

Cum va arăta Oltchim în viitorul sezon?
Leynaud (Woltering) - Elisei, Neagu (Barbosa), Manea, Pineau, Brădeanu (Bulatovici), Managarova (Nechita)

9 victorii, un egal şi 4 înfrîngeri a reuşit Oltchim în actualul sezon al Ligii Campionilor, aceeaşi linie cu cea a finalistei Gyor

Ce se va întîmpla în Europa

Gyor
Finalista Ligii are cel mai mare buget din handbalul feminin, 5 milioane de euro. Va avea în proporţie de 90 la sută acelaşi lot. Le va pierde pe Katalin Palinger, care se retrage, şi pe Orsolya Verten, care va pleca la FTC Budapesta. Va aduce numai jucătoare din Ungaria. Îşi va schimba antrenorul, locul lui Karl Erik Bohn fiind luat de Martin Ambrosio de la Itxako.

Buducnost Podgorica
Îşi va pierde din suflu în sezonul viitor, mai ales că vedeta echipei, Bojana Popovici, şi-a anunţat retragerea. În plus, principalul sponsor actual nu va mai susţine echipa. În aceste condiţii, probabil că Buducnost o va pierde şi pe Katarina Bulatovici.

Viborg
Liderul din Danemarca, echipa cu cele mai multe trofee în ultimul deceniu, se pregăteşte de o remaniere totală a lotului. Va renunţa la jucătoarele mai vechi, sărite de 30 de ani, şi va aduce speranţe din handbalul european. Nu va fi însă o echipă de speriat.

Krim Ljubljana
E formaţia care a anunţat deja cinci transferuri noi: Susann Muller, Mie Augustesen, Nina Worz (toate de la Randers), Begona Fernandez (Itxako) şi Linnea Thorstensson (Midtjylland). Se încearcă formarea unei noi echipe puternice la Ljubljana, formaţie care are în vitrină două trofee de Liga Campionilor.

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Superliga
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!
Europa League
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (37)
nelutu.h
nelutu.h  •  10 Aprilie 2012, 15:45
Postat de flaviulucianr pe 09 Aprilie 2012, 10:00

sau poate Marit Breivik....sper sa se reapuce de antrenorat pentru ca este cel mai bun antrenor din handbal in ultimii 20 de ani

da' tarca ce are ... a... e mai ieftina...

nelutu.h
nelutu.h  •  10 Aprilie 2012, 15:43
Postat de kily pe 09 Aprilie 2012, 11:04

un singur lucru trebuie facut: aducerea unui antrenor nordic! daca nu reusesc asta, sa'l "repatrieze" pe Tadici...!

vorbesti prostii cu tadici al tau ... lasa-l bre ca-i de c...t

gabrielaj
gabrielaj  •  09 Aprilie 2012, 19:19

Hutupan nu trebuie sa se retraga e inca in forma inca o data o felicit pt cum a jucat cu gyor un portar fantastic de nota 10 .BRAVO LUMINITA O ADEVARATA PROFESIONISTA TE IUBIM VREM SA TE MAI VEDEM LA OLTCHIM ,nu te retrage!!!!

Vezi toate comentariile (37)
Comentează