SPORTURI  »  HANDBAL  »  REVENIRE

Transfer de senzație: se întoarce acasă! » Cristina Neagu a semnat cu CSM București: ”Visez să câștig Liga Campionilor cu o echipă românească”

La Oltchim Rm. Vâlcea, 2009-2013, unde a jucat prima finală de Ligă // FOTO Raed Krishan +2   FOTO
La Oltchim Rm. Vâlcea, 2009-2013, unde a jucat prima finală de Ligă // FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 21 februarie 2017 00:00

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010 și 2015, a semnat pe 2 ani cu CSM București.

Anul trecut s-au împlinit 10 de la debutul în campionatul intern, la Rulmentul Brașov, al Cristinei Neagu. Era atunci o adolescentă remarcabilă, din cele despre care specialiștii spun că vor uimi lumea, că vor ajunge departe și că își vor umple vitrinele cu trofee.

Din asemenea previziuni, multe se dizolvă pe parcurs. Nu și în cazul ei. Precocitatea debordantă s-a transformat în maturitate, calitățile brute, native, s-au rafinat, au rămas însă explozia aruncărilor, abilitatea paselor, agresivitatea din apărare, viziunea în teren.

Pentru Neagu, s-a scurs un deceniu în căutarea trofeelor cu echipa. A obținut unul singur, Liga Campionilor în 2015, dar a fost aproape de alte câteva. A izbutit, în schimb, să devină singura handbalistă din istorie desemnată de două ori jucătoarea anului de federația internațională, IHF, în 2010 și 2015, anii de bronz european, respectiv mondial ai "naționalei" tricolore.

În orașul natal

Cei 10 ani, în curând 11, rotunjesc revenirea lui Neagu în campionatul intern. Ieri, printr-un comunicat al Primăriei Generale București, s-a anunțat că interul stânga a semnat un contract pe două sezoane cu CSM București, deținătoarea Ligii Campionilor.

Începând cu această toamnă, Cristina va căuta din nou să atace fazele finale ale întrecerii continentale supreme alături de o echipă românească. Născută la București, și-a afirmat public bucuria de a putea juca la nivelul cel mai înalt în orașul ei.

Bucurie care nu e singulară. "Sunt extrem de încântat să văd că o sportivă de talia Cristinei Neagu a ales CSMB. Era frustrant să vezi o astfel de jucătoare evoluând pentru o echipă din afara României. Trebuie să ne apreciem mai mult valorile şi să le propunem tinerilor sportivi modele. Una dintre misiunile viitoare ale CSM Bucuresti va fi readucerea în ţară a cât mai multor valori autohtone", a declarat Alin Petrache, Directorul General al clubului din Capitală.

Doar 3 echipe în carieră

După debutul național la senioare la Rulmentul, la care a jucat între 2006 și 2008, a trecut la Oltchim în 2009. Era mișcarea logică, legendara echipă autohtonă concentra în acea perioadă aproape toate jucătoarele de valoare de la noi și viza cele mai strălucitoare distincții europene. Cu Oltchim, a ajuns în prima finală de Liga Campionilor din carieră, în 2010, iar în 2012 și apoi în 2013, anul desființării în forma de atunci, până în semifinale.

A trecut din sezonul 2013/2014 la Buducnost Podgorica, echipă de tradiție în handbalul european. Acolo a făcut pasul decisiv către trofeul Ligii în 2015, după ce în 2014 disputase finala. În acest sezon, team-ul muntenegrean a câștigat Grupa A, cu 10 puncte, 5 victorii și o înfrângere, suferită în fața celor de la Metz Handball.

Intră însă în grupele principale de pe locul 3, cu 8 puncte, în urma lui HC Vardar, 13, și FTC-Rail Cargo Hungaria, 11. Viitoarea echipă a Cristinei, CSM, pornește din poziția a 4-a în cealaltă serie, cu 6 puncte, după Gyor, Midtjylland și Larvik.

Salariu dublu, meciuri mai puține

La CSM București, Cristina Neagu ar urma să primească un salariu anual de 300.000 de euro, dublu față de cel pe care îl are actualmente la Buducnost. De asemenea, interul stânga nu va juca în toate meciurile din campionatul intern, mai ales în săptămânile importante și încărcate de Liga Campionilor.

Motivul e unul legat de protejarea ei din punctul de vedere fizic, menajarea umărului drept, al brațului de aruncare, intens solicitat de-a lungul anilor.

De altfel, acolo a suportat o intervenție chirurgicală în 2011, revenind pe teren după 1 an și 7 luni de pauză, în toamna lui 2012. A suferit o nouă accidentare gravă în ianuarie 2013, în timpul unui antrenament, care a dus la o altă operație, de data aceasta la ligamentele încrucișate ale genunchiului stâng.

"Unul dintre visele mele este să câștig Liga Campionilor cu o echipă românească și cred cu tărie că am această șansă cu CSM București"
Cristina Neagu

CV Cristina Neagu

  • Născută pe 26 august 1988, la București
  • Palmares
  • Liga Campionilor: câștigătoare 2015 (cu Buducnost), finalistă 2010 (cu Oltchim) și 2014 (cu Buducnost)
    Cupa Cupelor: finalistă 2008 (cu Rulmentul)
    Campionatul European: bronz 2010
    Campionatul Mondial: bronz 2015
  • Palmares individual
    Jucătoarea lumii desemnată de IHF 2010 și 2015
    Inter stânga în echipa ideală a CE în 2010, 2016
    Golgeter CE în 2010
    MVP și cel mai bun inter stânga al CM în 2015
    Golgeter al CM în 2015
    Cel mai bun inter stânga al Ligii Campionilor în 2015, 2016

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează