SPORTURI  »  HANDBAL  »  DINAMO VOLGOGRAD - HCM BAIA MARE 30-25

Visul frumos s-a terminat » Dezastrul din Rusia: HCM Baia Mare a ratat calificarea în Final Four

Jucătoarele de la Baia Mare au părăsit triste terenul // Foto: Alex Nicodim
Jucătoarele de la Baia Mare au părăsit triste terenul // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 14 aprilie 2015 00:00

HCM Baia Mare a ratat calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor după ce a pierdut la cinci goluri în Rusia. Rezultatul anunță schimbări majore la campioana României.

HCM Baia Mare nu a avut nici o şansă la calificarea în Final Four, deşi rezultatul dublei manşe pare unul strîns: 50-53.

În realitate, campioana Rusiei a dominat categoric partida retur, disputată sîmbăta trecută, Dinamo Volgograd conducînd şi cu 11 goluri diferenţă! Pe final, trupa lui Riabîh nu a mai fost focusată decît pe calificare şi gazdele au fost prea puţin interesate de scor.

Băimărencele nu au găsit explicaţii pentru înfrîngerea clară, iar antrenorul Tonje Tiselj a pus totul pe lipsa de experienţă şi pe faptul că fetele sale nu au rezistat presiunii. "Dinamo Volgograd a meritat victoria, dar trebuie să învăţăm din aceste partide. Trebuie să învăţăm să construim. Cred că presiunea a fost un motiv pentru eşec, nu avem nici atîta experienţă pe cît ne-am dori. În plus, nici nu am fost concentraţi", a declarat Tonje Tiselj.

"Să nu uităm de unde am plecat!"

La al doilea sezon în Liga Campionilor, HCM Baia Mare a ajuns între primele 8 echipe ale Europei. Suporterii maramureşencelor sînt împărţIţi. Unii sînt mulţumiţi, alţii nu. Oficialii spun însă că e greu să răzbaţi în handbalul european într-un timp relativ scurt.

"Multe echipe au luptat 10-15 ani pentru a ajunge în vîrf. Noi să nu uităm cine am fost, de unde am pornit, ce parcurs am avut şi unde am ajuns azi! Să rămînem cu picioarele pe pămînt şi să înţelegem că nu sîntem cea mai bună echipă din lume, nici cea mai bună din Europa!", a declarat Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, cel care susţine cel mai mult echipa.

Miza pe românce, "stranierele" pleacă

La finalul disputei de la Volgograd, primarul din Baia Mare a declarat pentru emaramures.ro că pentru viitorul sezon, strategia echipei băimărene va fi alta. HCM nu va mai pune accentul pe jucătoare străine, ci îşi va cristaliza lotul în jurul handbalistelor din România.

"Poate că a venit momentul să ne gîndim că un club are, pe lîngă rolul de a genera emoţie şi o emulaţie sportivă la nivelul comunităţii, şi o datorie să contribuie la brandul naţional şi la echipa naţională. Pentru asta trebuie să dăm şansa jucătoarelor române să joace. Pentru asta trebuie limitat numărul jucătoarelor străine la echipele de club", a declarat Cherecheş.

Edilul din Baia Mare a spus că va trimite la FRH o propunere de a limita numărul stranierelor la trei în competiţia internă!

Tiselj nu mai e dorit!

HCM Baia Mare mai e angrenată în momentul de faţă pe două fronturi: campionat şi Cupa României. Chiar dacă va reuşi să cîştige ambele trofee cu echipa maramureşeană, antrenorul Tonje Tielj are zilele numărate. Lui nu i se va propune prelungirea contractului, jucătoarele fiind nemulţumite de atmosfera din echipă.

Lotul formaţiei e clar scindat între straniere şi românce, primele fiind, spun celelalte, favorizate de tehnician. În aceste condiţii, Baia Mare va avea, cu siguranţă, un alt tehnician din sezonul viitor, dar conducerea nu s-a hotărît dacă va apela la un român sau tot la un străin.

"Handbalul românesc nu înseamnă handbal cu jucătoare din Rusia, Brazilia, Danemarca sau din altă parte. Handbalul românesc trebuie să se aşeze pe structura jucătoarelor române şi pe talentele autohtone"
Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare

Dinamo Volgograd 30
Akopian 9, Dmitrieva 6, Fanina 4, El Ghaoui 3, Gace 3, Kocetova 3, Danşina 2. Antrenor: Victor Riabîh

HCM Baia Mare 25
Davîdenko 5, Do Nascimento 5, Elisei 4, Nechita 4, Herrem 3, Makeeva 2, Buceschi 1, Szucs 1. Antrenor: Tonje Tiselj

Rezultate "sferturi"

Dinamo Volgograd-HCM Baia Mare 30-25 Scor general: 53-50
Buducnost Podgorica-Viborg 29-19 Scor general: 57-41
Gyor Audi ETO-Vardar Skopje 27-27 Scor general: 45-51
Larvik HK-Thuringer HC 36-18 Scor general: 65-44

*Final Four-ul Ligii se va disputa pe 9-10 mai, la Budapesta

Azi e tragerea la sorţi

Dinamo Volgograd, Buducnost Podgorica, Vardar Skopje şi Larvik sînt cele patru echipe care vor intra azi în urne pentru tragerea la sorți a meciurilor din semifinalele Final Four.

Tragerea la sorţi are loc la ora 12:30, la Moholy-Nagy-University din Budapesta. Buducnost şi Vardar sînt echipele care au fost şi la ediţia de anul trecut a Final Four, în timp ce Larvik şi Volgograd s-au calificat în premieră, de cînd a apărut noul format.

Cele mai mari şanse la cîştigarea trofeului le are Buducnost, urmată în ordine, spun bookmakerii, de Larvik, Vardar şi Dinamo. De altfel, Buducnost (2012) şi Larvik (2011) au mai cîştigat trofeul, ambele formaţii avînd în palmares alte două finale pierdute.

Neagu e golgeter

Cristina Neagu are 92 de goluri în clasamentul golgeterilor Ligii Campionilor, românca avînd o medie de 6,5 goluri pe meci. Interul stînga de la Buducnost e urmat însă îndeaproape de Andrea Penezici (Vardar Skopje), care a totalizat 89 de reuşite, şi de Ana Kocetova (Dinamo Volgograd), care a marcat 86 de goluri. Toate cele trei vor continua lupta pentru trofeu în Final Four, fiecare avînd de jucat alte două partide.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează