SPORTURI  »  HOCHEI  »  MIERCUREA CIUC

New York Times: "Secuii de la HC Csiksereda sînt ca FC Barcelona"

Articol de - Publicat joi, 07 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 februarie 2013 13:39

New York Times a publicat un material, numit Symbol of a Struggle (Simbolul unei lupte), despre etnicii secui din România şi pasiunea lor pentru hocheiul pe gheaţă

Publicaţia americană a făcut o incursiune la Miercurea Ciuc, despre care scrie că este faimos pentru trei lucruri: "este unul dintre cele mai reci locuri din România, are bere bună şi are o echipă de hochei care a cîştigat ultimele şase campionate".

Autorul se miră că echipa de hochei poartă un nume unguresc, Hoki Sport Club Csikszereda, şi că suporterii cîntă, la meciurile de acasă, imnul secuiesc.

"Ţara secuilor este o regiune din România dominată de unguri, întinzîndu-se pe trei judeţe. Cu 6%, ungurii reprezintă cea mai numeroasă majoritate etnică", se arată în articol. "În ultimele două decenii, etnicii maghiari au făcut campanie pentru autonomie, cu Hoki Sport Club Csikszereda pe post de vîrf de lance. România este o a fotbalului, dar în Csikszereda hocheiul pe gheaţă este singurul sport care contează".

Americanii de la NY Times compară HSC Csikszereda cu clubul FC Barcelona, "care a păstrat vie flacăra naţionalismului catalan sub regimul represiv al generalului Franco". Tot aici citat şi Papp Elod, fostul preşedinte al clubului, care spune că "ne place să spunem că hocheiul ne reprezintă istoria de războinici. Foarte puţini români au jucat pentru clubul nostru".

Cea mai surprinzătoare este însă declaraţia antrenorului finlandez Timo Lahtinen: "Toată lumea din oraş joacă hochei şi vorbeşte despre hochei, acesta este centrul hocheistic al României. De fapt, al Ungariei"

NY times vorbeşte şi despre conflictul intern din hocheiul românesc. "Succesul echipei Csikszereda a făcut ca echipa naţională a României să fie alcătuită din etnici maghiari", se scrie în NY Times, care aminteşte situaţia din 2011, cînd, după un meci România-Ungaria de la Miercurea Ciuc, jucătorii gazdă s-au alăturat oaspeţilor şi au cântat împreună imnul naţional al ţării vecine.

Publicaţia americană îl citează şi pe politicianul Laszlo Tokes, care spune: "Cultura noastră este oprimată. la fel s-a întîmplat cu sportul. De aceea sportul este atît de important la Csikszereda. Pentru că reprezintă identitatea maghiară".

Materialul mai vorbeşte şi de faptul că echipa de hochei a atras investitori şi politicieni dornici să promoveze Ţinutul Secuiesc. Este lăudată grija cu care întreţinut patinoarul, în antiteză cu arena pe jumătate inundată de la Bucureşti.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
attila87
attila87  •  08 Februarie 2013, 12:30
Postat de robert72 pe 07 Februarie 2013, 14:09

mult zgomot pentru nimic, sau Chiorul e imparat in tara orbilor. In timp ce la Ciuc autoritatile locale se implica la maximum is sustin echipa locala, in Bucuresti NIMENI NU DA UN LEU PENTRU HOCKEY-UL JUVENIL, CARE TRAIESTE DIN BANII PARINTILOR. In aceste conditii cum sa ai performanta? Cumparand jucatori de mana 1001 din spatiul ex-sovietic? DAR FITI ATENTI LA ECHIPA U 10 DE LA TRIUMF BUCURESTI. FITI ATENTI SI FITI MANDRI. La Triumf sunt copii care au 6 ani si 8 luni si au 2 (DOI) ani de Hockey. Dragi ciucani. avem intalnire peste cativa ani.

draga Robert72 abia asteptam sa reveniti iar cu Steaua.au fost meciuri extraordinare si ne cam lipseste :)

robert72
robert72  •  08 Februarie 2013, 11:42

dupa cum spuneam ... mult zgomot pentru nimic. regretabil este insa ca unii comentatori de aici au niste atitudini usor sovine care de fapt sustin tonul articolului. articolul nu este scris intamplator si probabil au facut lobby serios ca sa il bage in NYT. de fapt se urmareau exact aceste comentarii nationaliste ca sa isi sustina punctul de vedere. Realist - este adaptare la clima. pe acolo fiind frig vreo 7 luni/ an ce ar putea sa faca? fotbal nu stiu ... sah nici atat....e greu sa se concentreze dupa palinka....cu tenisul deja ar fi o aventura, au incercat si ei sa se dea pe gheata si zapada si le-a iesit, ca au resursa din belsug. dar stati linistiti ca vin din urma bucurestenii

lesha
lesha  •  07 Februarie 2013, 17:45

Se pricep si americanii astia la comparatii si fotbal....Daca s-ar intalni cu o echipa ruseasca sau canadiana si-ar lustrui cu CsikSereda patinele. Auzi ce zice si slujitorul diavolului...cica in HarCov se practica hocheiul pentru ca sunt oprimati...Oprimati de pali si slana... De aia sunt cei mai buni din tara pentru ca nu se practicaa in Romania hochei....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează