SPORTURI  »  HOCHEI  »  CSM DUNĂREA GALAŢI

Titlul şi apoi nimic » Ce s-a întîmplat cu fostele campioane naţionale din Galaţi

Oțelul Galați a devenit campioană la fotbal în 2011, dar acum are mari probleme financiare
Oțelul Galați a devenit campioană la fotbal în 2011, dar acum are mari probleme financiare

Articol de , - Publicat luni, 30 martie 2015 00:00 / Actualizat luni, 30 martie 2015 09:58

Echipa masculină de hochei pe gheaţă a devenit a treia formaţie care aduce titlul naţional în oraşul de pe Dunăre. Problemele financiare au făcut ca predecesoarele în performanţă, cele de la volei feminin şi fotbal, să dispară sau să se lupte pentru supravieţuire.

CSU Metal Galaţi, Oţelul Galaţi şi CSM Dunărea Galaţi sînt echipele care au triumfat la nivel naţional pentru oraşul de pe Dunăre. Bucuria titlurilor aduse de echipa de volei feminin şi de cea de fotbal a fost imensă, însă ele nu au avut o continuitate.

Performanţele au ars rapid, iar CSU Metal Galaţi s-a desfiinţat, iar Oţelul Galaţi e şi ea aproape. Ce se va întîmpla cu echipa de hochei care a devenit în premieră campioană naţională?

Volei: Dominare şi dispariţie
Timp de patru sezoane, CSU Metal Galaţi a dominat cu autoritate voleiul feminin românesc, cucerind an de an titlul de campioană între 2007 şi 2010 şi trei Cupe ale României între 2007 şi 2009. Dificultăţile financiare au dus însă la desfiinţarea echipei în iunie 2010.

"Am renunţat pentru că nu mai avem bani. Cu 300.000 de euro am putea face o echipă cu care să ne tîrîm prin prima ligă, dar nu ne dorim aşa ceva. Vrem să ne batem măcar pentru o participare în cupele europene. Am construit acest club în ultimii şapte ani, împreună cu Corneliu Mangalea, şi am cîştigat titluri de la cele mai mici junioare pînă la senioare. Nimeni nu ne-a sprijinit. Sper din tot sufletul ca voleiul să nu moară la Galaţi", spunea la începutul lui 2010 vicepreşedintele clubului, Petrişor Deju.

În perioada de glorie, pe la Galaţi au trecut nume importante ale voleiului european, începînd cu selecţionerul Serbiei, Zoran Terzici, dar şi componente ale echipei, campioană europeană în 2011, ca Brizitka Molnar, Maja Ognjenovici, Suzana Cebici, Stefana Veljkovici.

Pe plan european, echipa din Galaţi a participat de două ori în Liga Campionilor, reuşind să se califice în premieră în play-off-ul de 12 în sezonul 2009-2010.

Hochei pe gheaţă: Pe val, dar nu se ştie mai departe
CSM Dunărea Galaţi s-a înfiinţat în 1932 sub numele de Gloria C.S.U şi a aşteptat 56 de ani să cîştige prima Cupă a României şi 87 de ani pentru a deveni campioana României. Acest lucru s-a întîmplat vineri seară, pe patinoarul din Braşov, acolo unde gălăţenii au trecut în meciul cinci al finalei CN cu 3-1, impunîndu-se la general cu 4-1.

Echipa din Galaţi a fost o prezenţă constantă în campionat, însă abia anul acesta a urcat pe primul loc. Cu celelalte cinci echipe trecînd prin probleme fie de formă, fie de finanţare, CSM Dunărea Galaţi a găsit sponsori şi şi-a asigurat un team solid, transferînd înaintea meciurilor decisive din campionat jucători de la Miercurea Ciuc care mai trăiseră experienţa de a fi campioni.

Marţi, gălăţenii vor sărbători titlul alături de suporteri, dar, în buna tradiţie, viitorul nu este prea colorat pentru echipă. "Ne va fi greu să ne menţinem pe primul loc. Totul pleacă de la bani, ei vorbesc. Dacă vor fi, echipa va merge mai departe. CSU Metal Galaţi, deşi era campioană în momentul în care a dispărut finanţarea, s-a evaporat, iar voleiul nu e un sport pretenţios, ca echipament acolo nu ai nevoie decît de nişte şorturi şi nişte tricouri, nu ca la noi. O să fie o provocare pentru Galaţi, dar eu sper să ne batem la titlu şi la anul", a spus căpitanul şi veteranul Cătălin Geru.

Fotbal: A urmat dezastrul
Oţelul a rupt în 2011 seria anilor mediocri ai clubului. A cîştigat titlul în acel sezon, împotriva tuturor aşteptărilor, şi a mers direct în grupele Champions League. Echipa pe care o conducea Dorinel Munteanu nu a luat nici un punct din 6 meciuri în grupa cu Manchester, Benfica şi Basel, dar clubul a încasat 18 milioane de euro ca urmare a participării în faza grupelor.

Bani care s-au evaporat uimitor! Marius Stan a beneficiat de imaginea de preşedinte al unui club campion şi a cîştigat alegerile pentru Primărie. Dan Adamescu a preluat acţiunile clubului şi a promis investiţii care să asigure continuarea performanţelor. Ce a urmat în realitate: clubul a intrat în insolvenţă în 2013, cu datorii de 20 de milioane de euro, dintre care 6 milioane doar către Fisc!

Azi, formaţia de la Dunăre e penultima în clasament, cu şanse minime de a se salva de la retrogradare. Va urma un sezon în liga a doua sau chiar desfiinţarea în vară, pentru că planul de reorganizare va fi mult mai greu de respectat în eşalonul secund, cînd nu vor mai exista banii din drepturi TV.

 

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
saramago
saramago  •  10 Mai 2015, 12:52

Iata ierarhiile grupelor de calificare dupa meciurile din 9 mai: Grupa A: 1. CAN 15p. (5 meciuri) 2. SWE 13p. (6) 3. CZE 10p. (5) 4. SUI 9p. (5) ........................... 5. GER 6p. (5) 6. LAT 4p. (6) 7. FRA 3p. (5) ............................ 8. AUT 3p. (5). Grupa B: 1. USA 12p. (5) 2. RUS 12p. (5) 3. FIN 12p. (5) 4. BLR 10p. (5) ............................ 5. SLK 7p. (5) 6. NOR 6p. (6) 7. DEN 4p. (6) ............................ 8. SLO 0p. (5). In caz de egalitate de puncte departajarea se face mai intai in functie de rezultatele directe, apoi in functie de golaveraj.

saramago
saramago  •  02 Mai 2015, 10:46

Cehia a pierdut in fata Suediei dupa suturi de penalitate in meciul din 1 mai (5-6), dar Jaromir Jagr (Jay Jay, dupa cum il pronunta unii comenmtatori americani !) a reusit o buna performanta - gol la Mondiale (impotriva reprezentativei Tre Kronor) la 43 de ani si (aproximativ) trei luni !

saramago
saramago  •  02 Mai 2015, 00:17

Mondialele din Cehia, ziua 1: Grupa A (Praga, O2 Arena): Canada - Letonia 6-1 (Spezza - dubla, Crosby gol din PS); Cehia - Suedia 5-6 SO (Ekman-Larsson GWG; Jagr a dat primul gol al gazdelor); Grupa B (Ostrava, CEZ Arena): USA - Finlanda 5-1 (!) (Hendricks - dubla) Rusia - Norvegia 6-2 (Panarin a dat gol in ziua in care a debutat la un Mondial de seniori si a devenit jucatorul lui Chicago BlackHawks).

Vezi toate comentariile (14)
Comentează