SPORTURI  »  JO 2012  »  JOCURILE OLIMPICE

A sosit al doilea val » Reprezentanţii a şapte sporturi plus oficialii COSR şi-au luat locul în puzzle-ul complex al lotului olimpic de la Londra

Aeroportul
Henri Coandă
a fost plin luni de
tricolori care au
plecat spre
Londra
Foto: Alex Nicodim +5   FOTO
Aeroportul Henri Coandă a fost plin luni de tricolori care au plecat spre Londra Foto: Alex Nicodim

Articol de , , - Publicat marti, 24 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 24 iulie 2012 00:06

Gimnastele şi gimnaştii au ajuns primii la Londra din delegaţia României. Canotajul, tenisul, tenisul de masă, ciclismul, boxul, tirul şi înotul plus oficialii COSR şi-au luat locul în puzzle-ul complex al lotului olimpic de la Londra


O mulţime în alb şi negru e în centrul atenţiei la sosirile pe Terminalul 4 de la Heathrow. Încă sosesc valize, iar grupul bicolor migrează cînd spre stînga, cînd spre dreapta, pentru a nu scăpa nimic. Sînt un contingent important al delegaţiei României, care a sosit ieri la Londra: reprezentanţii noştri de la canotaj, tenis, tenis de masă, ciclism, box, tir şi înot. În mijlocul lor, Alexandru Epuran, şeful de misiune, răsuceşte un tabel pe toate feţele şi discută cu voluntarii care răspund de echipa României.

Direct la Eton
Multiplele campioane olimpice, Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu, sînt agitate. Îşi caută bagajele pentru a scăpa repede de stres. "Suzi, uite, pe al meu l-am găsit, vezi şi tu acum!", îi transmite Geta coechipierei sale din barca de doi rame. Cele mai medaliate sportive din lotul României, cu 9 medalii de aur împreună, îşi anunţă intenţiile. "Mai vrem o medalie şi apoi ne retragem!". Au călătorit bine şi sînt gata să plece spre Eton, baza unde vor avea Satul Olimpic canotorii, kaiaciştii şi canoiştii.

Canotoarele şi canotorii îi eclipsează parcă pe ceilalţi sportivi prin statura lor. Jucătoarele de tenis de masă abia dacă se zăresc. La fel şi boxerii, tiriştii. Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, nu mai conteneşte vorbind la telefon. "Off, sună continuu, de cînd am venit. Nici nu am aterizat bine şi au început apelurile", spune şefa delegaţiei de la canotaj.

Drumuri peste drumuri
Toată lumea face poze. Sportivii au acreditările la gît şi sînt îmbrăcaţi în ţinută oficială. Stingher, pentru că nu vorbeşte română, e doar antrenorul Cameliei Potec, Phillippe Lucas. Francezul stă şi se uită la vînzoleala din jurul lui. Campioana olimpică de la Atena surîde. A mai făcut un drum, dar e obişnuită. Acum cîteva zile era în Franţa, duminică la Izvorani, acum a ajuns la Londra.

"Haideţi fetelor, toată lumea şi-a luat bagajele? Haideţi, că autocarul ne aşteaptă", strigă antrenorul Mircea Roman. Canotoarele se conformează. Eniko Mironcic e prima, urmată de Ioana Rotaru, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu. Cele mici, Irina Dorneanu, Cristina Grigoraş, Nicoleta Albu, Adelina Cojocariu, încheie plutonul.

Cu rachetele în valize
Jucătoarele şi jucătorii de tenis s-au strîns unii lîngă alţii, cu valizele bejulii la mijloc. Horia Tecău, cel care va purta steagul României la deschidere, şi căpitanul echipei de Cupa Davis, Ciprian Porumb, sînt cei care domină peisajul cu ai lor peste 1,90 metri. Tot mai apar genţi, care sînt cărate sîrguincios şi aşezate lîngă celelalte. Sever Dron, care le însoţeşte pe fete, se interesează cît durează drumul pînă la Satul Olimpic, pe care îl numeşte, bineînţeles, "village" ca în franceză, nu în engleză, deşi se scriu la fel.

Cineva vrea să-i alăture într-o poză pe Horia şi pe Irina Begu, care vor fi primii reprezentanţi ai României din istorie în proba olimpică de dublu mixt. Aceasta va fi reluată la Londra după o pauză de 88 de ani, ultima apariţie în programul JO fiind la Paris 1924. Cei doi stau zîmbitori în faţa camerei foto, care le îngheaţă în format digital entuziasmul. Apoi Irina mai ocheşte un bagaj neascultător, pe care îl direcţionează spre muntele valizelor.

Sorana Cîrstea, care va juca atît la simplu, cît şi la dublu, împreună cu Simona Halep, aşteaptă răbdătoare să vină autobuzele. E sănătoasă şi nerăbdătoare să revină la Wimbledon. "Am avut o mică problemă, dar m-am odihnit patru zile şi acum sînt OK.
Puteam să joc şi la San Diego. Ar fi însemnat însă să forţez, să vin direct aici şi n-avea rost", a spus Sorana, care a făcut semifinală la Stanford acum 10 zile. Adrian Ungur stă calm deoparte. "Cum e să joci cu Horia la dublu?" e întrebarea pe care a auzit-o cel mai des în ultimele zile. "N-am mai jucat împreună din perioada junioratului, de cînd aveam amîndoi 18 ani", răspunde Adi. Sînt aceeaşi generaţie, s-au născut la diferenţă de 3 zile, Tecău fiind un pic mai mare. "Dar iarba?". "Nu e suprafaţa mea favorită", recunoaşte Ungur. "Oricum, nu mai e iarba de pe vremuri, cea pe care se juca doar serviciu-voleu. Acum e mult mai lentă, ceea ce e în avantajul meu".

Spre Olympic Village Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, se asigură că totul e bine. "Am emoţii, dar în acelaşi timp sînt şi încrezător. Cred că avem un lot valoros, că s-a lucrat foarte bine", spune oficialul.

Imensele genţi ale "tricolorilor" îşi fac cu greu loc în burta autocarului venit special pentru a-i prelua pe români. Cînd toată lumea s-a aşezat, autobuzul cu tăbliţa Olympic Village a plecat în trombă. A mai fost vreme pentru un salut cu mîna către reprezentanţii presei. See you later!


"La Londra îmi este teamă de valuri. E o pistă cu avantaje şi dezavantaje, iar cînd vîntul bate din lateral, atunci se fac valuri, pentru că el nu bate din faţă sau din spate şi de aceea contează foarte mult culoarul pe care o să te afli"
Georgeta Andrunache, canotaj

"Obiectivul este calificarea în finala de la 800 de metri, dar voi participa şi în proba de 400 de metri. Va fi foarte greu, pentru că vor fi serii şi apoi direct finala. Sînt 60 de concurente şi doar opt ajung în finală"
Camelia Potec, înot

"Sper să ne stăpînim emoţiile. Lupta cu asiaticele va fi foarte grea, dar e bine că vor fi doar cîte două din fiecare ţară. Sper să nu avem parte de o tragere la sorţi nasoală şi să le întîlnim în primele tururi, dar avem şanse să venim între primele opt"
Daniela Dodean, tenis de masă

"Nu mă duc să vizitez, mă duc să mă bat pentru medalia de aur"
Bogdan Juratoni, box

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (1)
markusol
markusol  •  26 Iulie 2012, 17:36

cel mai mare blat din istoria fotbalului la Olimpiada: spania - japonia 2 pauza / 1 final

Vezi toate comentariile (1)
Comentează