SPORTURI  »  JO 2012  »  RENTA VIAGERĂ

Nu există reguli pentru vîrsta din sport » Între tinereţe şi experienţă

Constantina
Diță a cucerit
titlul olimpic la
maraton la 38
de ani
Constantina Diță a cucerit titlul olimpic la maraton la 38 de ani

Articol de , - Publicat marti, 22 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2011 21:31

Sînt totuşi discipline în care performanţa se întrerupe mai repede, precum gimnastica sau înotul, şi altele în care maturitatea se atinge tîrziu, ca la probele de marş şi maraton din atletism


Discuţia legată de rentele viagere a pornit de la gimnastică şi de aici s-a ajuns la lipsa de longevitate a acestui sport. Vîrsta de retragere, mai ales la feminin, e una scăzută, fiind vorba despre o disciplină teribil de solicitantă pentru organism. O gimnastă care renunţă la 18-20 de ani ar fi trebuit să aştepte alţi 10 ani măcar pînă să poată încasa renta. Se poate vorbi însă despre o medie a vîrstei de retragere şi în alte sporturi? Nicolae Mărăşescu, reputat antrenor de atletism, fost membru în comisia care a redactat Legea Sportului din 2000, crede că lucrurile trebuie luate cu măsură.

Tirul înseamnă maturitate
"Impunerea oricărei limite de vîrstă pentru acordarea rentei reprezintă o greşeală. În atletism, spre exemplu, unde există peste 20 de probe, nu poţi găsi o etate comună nici pentru vîrful de performanţă, nici pentru renunţare la sport", spune Mărăşescu. "În maraton şi marş, maturitatea se atinge la 35-40 de ani, în timp ce la sprint e foarte posibil ca la 23-25 de ani să-ţi fi atins deja maximumul şi să te găseşti la apus". Fostul secretar de stat enumeră tirul printre sporturile în care rezultatele vin mai degrabă după 30 de ani şi exemple există şi la noi destule. Ion Dumitrescu a ieşit campion olimpic la talere în 1960 la 35 de ani, dar a concurat şi la JO din 1972, la 47 de ani.

Scrima, în schimb, ar intra în categoria sporturilor longevive, în care porneşti de tînăr şi poţi obţine performanţe importante şi la 38-40 de ani. " Gimnastica, înotul şi săriturile în apă au vîrstele cele mai scăzute la retragere, iar la discipline precum judo, box, lupte, haltere s-a observat o scădere a etăţii participanţilor din nevoia de vedete cu care publicul să se identifice", adaugă Nicolae Mărăşescu. "Cît despre jocurile sportive, valoarea e cea care dictează. Nu există echipă în care să fie doar jucători tineri sau doar experimentaţi", încheie Mărăşescu.

"Nu sărăceşte ţara!"
Şi Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic la înot al României, care şi-a încheiat cariera în 2010, la 30 de ani, spune că nu e de acord cu modificarea legată de renta viageră. "Poate că există şi argumente pro pentru că sînt sporturi cu retragere la peste 30 de ani, dar ce se întîmplă cu gimnastele, spre exemplu? Ca să nu mai vorbesc de accidentări, care pot afecta cariera la orice vîrstă. România nu stă în aceşti bani! Nu sărăceşte ţara prin acordarea rentelor viagere, mai ales că sînt din ce în ce mai puţini sportivi care ajung la nivel înalt", crede Răzvan.

Sporturi cu retragere rapidă
Gimnastică
Înot
Sărituri în apă

Sporturi cu maturitate atinsă tîrziu
Tir
Probe de maraton, marş (atletism)

Sporturi longevive
Scrimă
Sporturi de echipă
Sporturi de contact

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează