SPORTURI  »  JO 2012  »  ATLETISM

Semenya speră să uite la Olimpiadă de scandalul din trecut: "Vreau să las controversele în urmă"

Articol de - Publicat vineri, 20 iulie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 iulie 2012 21:12

Atleta sud-africană Caster Semenya crede că prima sa Olimpiadă, cea de la Londra, va face uitat scandalul în care oamenii se întrebau dacă e într-adevăr femeie sau este bărbat


La Campionatele Mondiale din 2009, fata din Africa de Sud cucerise aurul în proba de 800 de metri. Atunci, la 18 ani a fost supusă unor teste care să clarifice dacă este bărbat sau femeie, deoarece în organismul ei s-au găsit nivele înalte de testosteron. A fost pusă la îndoială, performanţa ei, sexualitatea ei. 55,45 secunde a reuşit atunci Semenya, rezultat pe care nu l-a repetat niciodată.

Acum însă priveşte Olimpiada cu optimism
"Tot ce a fost a trecut. Acum trebuie să mă concentrez pe viitor. Trebuie să mă gîndesc doar la alergare. Pe an ce trece devin o atletă din ce în ce mai relaxată. Ştiu ce trebuie să iau în considerare şi ce să ignor. Încerc să alerg cît de bine pot, uneori nu reuşesc. Uneori primesc întrebări care mă întristează, dar trebuie să le depăşesc. Trebuie să învăţ să mă stăpînesc şi să mă comport ca o profesionistă. Această primă Olimpiadă este specială pentru mine", a declarat Caster.

Caster spune că idolul său a fost şi va fi mereu Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african care ieri a împlinit 94 de ani. "M-a inspirat mereu în lupta mea împotriva discriminării. "Eram doar o fetiţă cînd l-am întîlnit prima dată. Dar mi-a spus să am mereu încredere în mine, să devin mîndră de munca mea. Tot ce am făcut am făcut pentru el. M-a făcut să-mi păstrez optimismul în zilele tulburi de după victoria mea din 2009", a adăugat atleta.

Nemulţumiţi de costume
Majoritatea sportivilor din delegaţia spaniolă s-au declarat dezamăgiţi de costumele de prezentare de la Olimpiadă. Li se par prea încărcate şi nepotrivite ocaziei. Jucătorul de hochei Alex Fábregas a postat pe Twitter: "Uniforma olimpică, nu am cuvinte să o descriu". "Acestea sînt costumele, nu mai avem cum să le schimbăm", a spus şeful executiv al Comitetului Olimpic Spaniol, Alejandro Blanco. Uniformele au fost realizate de firma rusească Bosco, făcîndu-i pe producătorii spanioli de haine să se revolte. Un schimb de replici haios a avut loc între doi spanioli celebri, tot pe Twitter. "De-abia aştept să-l văd pe Feliciano López în costumul olimpic. Nu a purtat ceva atît de urît în viaţa lui", a scris Carlos Moya. López i-a răspuns: "Sînt foarte ţipătoare, dar asta e tot ce avem, prietene. Spania a fost mereu diferită şi întotdeauna va fi".

Românii au purtat torţa olimpică
Cinci români (un profesor universitar, un bucătar-blogger, un actor, coordonatorul unei şcoli de ghizi şi un specialist în industria de eSports) au purtat ieri torţa olimpică, în traseul acesteia prin Anglia. Cei cinci au alergat cîte 300 de metri cu simbolul olimpic în regiunile Broadstairs, St. Lawrence şi Ramsgate. Bogdan Cismariu, Adrian Hădean, Marius Radu, Cristina Bogdan şi Cătălin Stelian au fost selectaţi pentru pasiunile lor şi pentru contribuţia avută în cadrul comunităţii. Pe 27 iulie, torţa va ajunge pe Olympic Stadium din Londra, marcînd deschiderea JO.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează