SPORTURI  »  JO 2012  »  ATLETISM

Slabe speranţe » Atletismul românesc pleacă la Londra cu şanse la medalii aproape inexistente

Spre deosebire de Beijing 2008, cînd Constantina Diţă a produs surpriza de aur de la maraton, la Londra 2012 delegaţia României nu poate produce minuni
Spre deosebire de Beijing 2008, cînd Constantina Diţă a produs surpriza de aur de la maraton, la Londra 2012 delegaţia României nu poate produce minuni

Articol de GSP - Publicat marti, 17 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 iulie 2012 01:07

Dintre cei 17 atleţi români care vor concura la Jocurile Olimpice, cea mai bună clasare ar putea fi realizată de Ancuţa Bobocel.

Gabriela Szabo, Violeta Beclea-Szekely, Oana Pantelimon şi Lidia Şimon au urcat pe podium la Olimpiada de la Sydney. De la Atena 2004, Marian Oprea, Maria Cioncan şi Ionela Tîrlea s-au întors cu medalii. Olimpiada de la Beijing a oferit României, şi nu numai, surpriza Constantina Diţă. Surpriză prin faptul că o sportivă de 38 de ani a cucerit titlul olimpic la maraton.

Performanţa româncei nu a fost însă una întîmplătoare, ea venind după o serie de succese realizate în anii anteriori: în 2005 a cîştigat maratonul de la Chicago şi medalia de bronz la CM, s-a clasat pe locul 3 la Londra 2007.

Acum, la Londra 2012, atletismul românesc participă cu o delegaţie formată din 17 atleţi, fără ca vreunul dintre ei să se afle în topurile mondiale ale momentului. Fapt ce se traduce prin zero şanse la medalii olimpice. "Nu am avut nici un succes în ultima perioadă care să ne facă să revendicăm vreun loc pe podiumul de la Londra. Nu avem nici o şansă la nici un atlet", susţine Nicolae Mărăşescu, unul dintre cei mai titraţi antrenori de atletism din România. Toţi cei 17 "tricolori" şi-au obţinut biletul olimpic cu un barem la limită.

Mărăşescu crede că singurul sportiv care ar putea realiza o clasare cît mai bună, adică în primii şase, este Ancuţa Bobocel, cea care sîmbătă, la reuniunea de Diamond League de la Londra, s-a impus în proba de 3.000 metri obstacole. "Bobocel este cea care ar putea produce surpriza, dar nu pe podium."

Preşedintele FRA, Sorin Matei, crede că are cîţiva aşi în mînecă pentru Londra. "Sînt sportivii celor trei antrenori care fac parte din delegaţia noastră. Ancuţa Bobocel, Bianca Perie şi Claudia Ştef", a afirmat Matei. Despre reprezentanta României în proba de aruncare a ciocanului, Mărăşescu spune că poate prinde finala de 12. "În cel mai fericit caz, prinde şi finala de opt."

Cel mai bun rezultat al Biancăi în acest sezon măsoară 70,05 metri, în condiţiile în care se aruncă 78 de metri. Tot o clasare în finală ar putea realiza şi Esthera Dobre, la înălţime. "Aceasta a fost însă accidentată, de aceea nici la Europenele de luna trecută nu a participat".

Despre Andreea Ogrăzeanu, românca de la 100 metri, nu s-ar putea spune decît că reprezintă o prezentă neobişnuită pentru atletismul românesc, care nu are tradiţie în probele de sprint. "Dacă iese din serii şi se califică în semifinale, Ogrăzeanu poate susţine că a obţinut un mare succes", mărturiseşte Mărăşescu. O clasare onorabilă ar putea avea Claudia Ştef, la 20 km marş, care are şanse să obţină un loc printre primele 8 alergătoare din lume.

Pentru veterana lotului de atletism, Nicoleta Grasu, întrecerile de la Londra reprezintă a 6-a participare la JO. "Dacă era bine pregătită, Nicoleta ar fi participat la Europenele de la Helsinki şi la Naţionale. Dar a plecat repede la o reuniune de Diamond League şi a aruncat abia 55 de metri. Este un sportiv cu trac de concurs". Despre reprezentantele de la lungime şi triplusalt, tehnicianul crede că nu sînt pregătite mental. "La nici un concurs internaţional nu au făcut nimic. Acasă sar bine, iar cînd ies afară se pierd."

În probele masculine, România este repzentată doar de Marius Ionescu, la maraton, şi Marius Cocioran, la 50 km marş. "Nimic despre maraton, iar Cocioran poate obţine, în cel mai fericit caz, un nou record naţional", susţine Mărăşescu.

Atleţii vor pleca spre Londra în tranşe. Prima care se urcă în avion este Grasu, pe 29 iulie. Pe 1 august vor decola 7 atleţi, pe 3 august vor pleca încă 6. Ultima care va ajunge la Londra este Claudia Ştef.

"Lidia Şimon este sănătoasă şi ar putea reuşi un loc în primele zece, dar Diţă nu cred că va termina maratonul. Asta este părerea mea. Pentru ambele, Londra va fi capăt de drum" (Nicolae Mărăşescu, antrenor)

Lotul României la JO
Andreea Ogrăzeanu (100 m)
Bianca Răzor (400 m)
Angela Moroşanu (400 mg)
Cristina Casandra (3.000 m obstacole)
Ancuţa Bobocel (3.000 m obstacole)
Constantina Diţă (maraton)
Lidia Şimon (maraton)
Marius Ionescu (maraton)
Claudia Ştef (20 km marş)
Marius Cocioran (50 km marş)
Nicoleta Grasu (disc)
Bianca Perie (ciocan)
Viorica Ţigău (lungime)
Cristina Bujin (triplusalt)
Esthera Petre (înălţime)
Elisabeta Bîrcă (1.500 m)
Mirela Lavric (800 m)

504634-1.png

Citește și:

„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Altele
„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
Superliga
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”
Superliga
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează