SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  RUGBY ÎN ŞAPTE

Băieţii de la capătul lumii » Lotul statului Fiji face furori la Rio: un jucător e gardian la închisoare, altul e ușier la hotel

Osea Kolinisau are 30 de ani şi vrea aurul olimpic alături de echipa sa naţională // Foto: Getty Images
Osea Kolinisau are 30 de ani şi vrea aurul olimpic alături de echipa sa naţională // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 10 august 2016 00:00

Lotul statului Fiji face furori la Rio - unul dintre componenţi e gardian la o închisoare, altul e uşier la hotel.

Favoriţii la aurul nou introdusei discipline olimpice sunt nişte tipi care vin din Oceania. Au învăţat să joace rugby folosind sticle de plastic, tricouri mototolite şi chiar papuci de plajă jerpeliţi.

Rugbyul se întoarce la Olimpiadă pentru prima oară după 1924, iar mica insulă din Pacific, cu o populaţie de numai 900.000 de locuitori, are şansa aurului.

Fiji nu a câştigat niciodată o medalie olimpică, la nicio disciplină. Şi ca să sublinieze importanţa pe care  a căpătat-o această echipă, lotul a fost anunţat la începutul verii chiar de primul ministru al ţării.

"Oamenii nu vor altceva decât aurul," spune căpitanul echipei, Osea Kolinisau. "E o presiune imensă pentru noi, mai ales la prima participare olimpică".

Majoritatea jucătorilor au crescut în condiţii modeste, ba chiar sărace. Kolinisau însuşi spune că are cicatrice pe picioare, de la rugbyul jucat în copilărie pe asfalt.

"Aveam atât de puţini bani, încât eu şi fraţii mei mergeam la şcoală pe rând, ca să nu cheltuim prea mult pe autobuz. De manuale nici nu se punea problema", a povestit Kolinisau.

Generoşi şi direcţi

Mulţi dintre jucători au slujbe dintre cele mai modeste - gardian la puşcărie sau uşier la hotel. În februarie, insula lor a fost lovită de ciclonul Winston, care a ucis 44 de oameni şi a provocat pagube de 450 de milioane de dolari. Cam în acelaşi timp echipa a câştigat un turneu şi a donat toate câştigurile victimelor catastrofei.

Pasiunea fijienilor pentru rugby datează din secolul 19, când neo-zeelandezii au adus acest sport în insulă, când aceasta a devenit colonie britanică.

Acum, la Olimpiadă, jucătorii din zilele noastre au de depăşit mari puteri în rugbyul tradiţional, precum Africa de Sud sau Marea Britanie. Turneul olimpic de rugby în şapte se termină mâine.

"Ţintim foarte sus. Alte echipe au milioane de dolari drept fonduri, noi nu aveam aproape nimic. Dacă vom cuceri aurul, vom arăta lumii că naţiunile mici pot face orice"
Osea Kolinisau, căpitan Fiji

Citește și celelalte articole ale zilei dedicate JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează