SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  CANOTAJ

Corespondență de la Rio » 8 fete, două bărci, să fie o medalie! Mircea Roman are la dispoziție doar 8 fete cu care a format două bărci

Articol de , - Publicat joi, 04 august 2016 00:00

Pe laguna "Rodrigo de Freitas", așezată în imediata vecinătate a plajei Ipanema, cu statuia lui Iisus Christos de pe muntele Corcovado, așezat însă cu spatele, are locul concursul de canotaj.

E departe de Satul Olimpic, de la Barra da Tijuca. "Facem o oră cu autobuzul, pe linia olimpică. Trebuie să plecăm la șapte dimineața din sat ca să ieșim la nouă pe apă", spune antrenorul Mircea Roman.
Bărcile sunt așezate frumos, pe marginea bazei de canotaj.

Brazilienii au făcut o "simulare" a Olimpiadei anul trecut, când tot pe aceeași locație au avut loc Campionatele Mondiale de tineret. "La noi așa e. În anul preolimpic, au loc Mondialele de tineret, pentru a remedia toate neajunsurile găsite pe parcurs", adaugă tehnicianul.

Trei bărci, o medalie!

Condițiile de la baza de canotaj sunt foarte bune. Vremea joacă însă feste. "Duminică, de exemplu, nu am putut ieși pe apă din cauza valurilor foarte mari. Dacă va fi și în zilele de concurs așa, mi-aduc aminte cu groază de Regata de la Brandenburg unde condițiile meteo au fost execrabile. Ceva similar a fost și aici. Luni, de dimineață, a fost excelent. Apoi peste câteva ore, la al doilea antrenament, s-a ridicat un pic vântul și iar au fost valuri. Dar mici", povestește Mircea Roman.

Tehnicianul revenit în fruntea lotului României după un an de pauză, este la a patra ediție a Jocurilor Olimpice. Știe că nu mai are niște bărci cu care să se bată cu orice națiune puternică din lume, dar rămâne optimist. Da, sunt optimist pentru că trebuie să insuflăm lotului o stare de siguranță, optimismul nostru. Marea majoritate nu au experiența Jocurilor Olimpice și sunt puțin copleșite. Acum au văzut într-adevăr cât de grandioasă este competiția și cât de frumos este Satul Olimpic. Pentru că trebuie să recunoaștem, Satul pe afară e chiar frumos. Interiorul lui scârțâie. Viața din Satul Olimpic este trepidantă", descrie tehnicianul atmosfera.

La fel pentru toți

Mircea Roman revine la condițiile de concurs și spune că "apa s-ar putea să fie un pic mai grea decât la Snagov, dar e insesizabil. Sper să nu fie problemă cu vremea, să nu fie un vânt potrivnic. Din cauza reliefului, vântul bate printre fasciile munților din apropiere. Diferă din 500 în 500 de metri atât direcția, cât și intensitatea. Dar sunt condiții asemănătoare, aici nu o să fie probleme de culoar. Doar în zona startului, fiind malul îndiguit, acolo o să fie ceva valuri. Dar, repet, condițiile vor fi egale pentru toți". Asta înseamnă că nu contează pe ce culoar vei lua startul, de la 1 la 6.

"Prostia se plătește!"

Lotul de canotaj a trebuit să schimbe din mers componența bărcii pentru că Irina Dorneanu a fost prinsă dopată cu un diuretic. A fost o veste bombă pentru toate fetele, dar nu au avut ce face. "Nu s-a dat încă un verdict în ceea ce privește problema ei de dopaj, dar e clar că nu ne vom putea baza pe Irina. A fost foarte rău pentru barca de 8 pentru că a trebuit să schimbăm strocul, strocul e foarte greu de înlocuit în ultimele săptămâni. Dar barca dorește, rezerva Iuliana Popa, care a intrat în locul Irinei, își dă toată silința. Prostia se plătește", a încheiat Mircea Roman.

Fetele din barca de dublu, Laura Oprea și Mădălina Bereș, vor dubla în concursul olimpic. Asta înseamnă că, pe lângă proba de 8 plus 1, iau startul și în cea de doi rame, fără cârmaci. Tehnicianul spune că e cea mai bună soluție și că nu poate să renunțe la ele, să facă o singură probă. "Înainte de Regata olimpică de la Lucerna noi am testat și barca de 8 plus 1 fără cele două. La Europene barca a fost fără cele două și diferența a fost mare. La regata de calificare, 8-ul a fost cu perorul în barcă. Le-au bătut pe olandeze, care acolo, la Europene, au venit pe locul 2. Asta spune totul", a declarat Roman.

S-au făcut și teste de implicare a efortului. În barca de doi rame au fost alese practic cele mai bune două fete, cea mai valoroasă dreaptă și cea mai valoroasă stângă. "Am constantat că refacerea ne permite să concurăm în formula asta. Oricum e cea mai avantajoasă pentru noi. Practic nu aveam altă soluție, asta am antrenat".

8 fete pe 10 locuri

Mircea Roman spune că nu mai are de unde alege. "Dacă altădată puteam forma două bărci de 8 și jumătate din fete rămâneau acasă, acum avem practic 8 fete și trebuie să ocupăm 10 locuri. Cum facem? La facultate se intră foarte ușor la noi, nu avem nici măcar una pe loc, intră toată lumea", glumește amarnic tehnicianul.
În aceste condiții, o medalie venită la canotaj ar fi o minune. Mircea Roman mizează pe tinerețea fetelor sale, pe dorința și ambiția lor de a se ridica la valoarea predecesoarelor. Știe că are de luptat cu niște națiuni care investesc enorm, dar spune că "România nu-și permite mai mult. Ne batem cu posibilitățile pe care le avem", a încheiat el.

Islanda de pe pistă

Barca de dublu categorie ușoară, formată din Geanina Beleagă și Ionela Lehaci, s-a calificat în ultimul moment la Rio. "E o barcă tânără, care crește de la zi la zi. Ăsta e un lucru bun. Asupra lor chiar nu apasă nicio sarcină. Ele trebuie să concureze din ce în ce mai bine. O fac cu brio, au făcut-o calificându-se. Eu le-am spus în felul următor: "Concurați cum a făcut-o Islanda la Campionatul European". Cu zâmbetul pe buze mergi la atac. Așa trebuie să concureze și ele, cu încredere mare în potențialul lor", a declarat Roman.

Plaja din autocar

În drumul dintre Satul Olimpic și Lagoa "Rodrigo de Freitas", autocarul canotorilor trece pe lângă niște plaje superbe. "Drumul până la bază este superb, dar facem poze din mașină. Așteptăm să terminăm competiția, sper să o facem cu bine și să mergem și noi de la plaja asta renumită, Ipanema, la cealaltă Copacabana. Să urcăm sus, la statuia lui Iisus, sunt lucruri de văzut. Nu se știe când vom mai ajunge pe aici", a subliniat tehnicianul.

Probleme mari în camere

Mircea Roman este la a patra ediție a Jocurilor Olimpice, dar nu a mai văzut atâtea probleme de organizare, ca acum, niciodată. "Este mizerie mare în camere, apa caldă vine cu intermitențe, sunt lacune mari la instalații, cam în toate camerele, camerele foarte, foarte murdare. În fiecare apartament e câte un WC înfundat sau apa nu curge. În apartamentul nostru avem un WC înfundat, un duș la care apa doar țârâie, apa caldă vine în hopuri pentru că centrala nu funcționează bine", a descris Mircea Roman problemele.

"E clar că au folosit substanțe interzise!"

Rusia a fost descalificată pentru doping în concursul de canotaj. " Așa se explică toate năzdrăvăniile astea ale lor din ultimul timp. Necinstea se plătește. Acolo se pare că a fost o politică de stat. Eu le-am întâlnit pe rusoaicele astea și vreau să spun că sunt aceleași canotoare de ani de zile. Una-două se schimbă, dar o echipă e greu de schimbat. Noi băteam Rusia cu pogonul și dintr-o dată în serii la Mondialele din 2014 ne-au bătut. În serii, ne-au pus o lungime de barcă din 500 de metri și nu am mai putut recupera. A fost o surpriză totală. Pe ele nici nu le consideram adversare. Și dintr-o dată au devenit foarte bune. În 2015 au câștigat Europenele. Dar evoluția lor ulterioară a arătat că au folosit din plin substanțe interzise", a precizat Mircea Roman.

"Avem o istorie de respectat"

Mădălina Bereș și Laura Oprea sunt componentele bărcii de doi rame a României. Mădălina e stângacea, Luara dreptacea. E cea mai tânără barcă din concursul olimpic în proba lor, dar asta, spun ele, nu poate fi decât un avantaj. Anul trecut, la Europenele de la Brandenburg, în niște condiții de concurs aproape imposibile, au obținut bronzul. "Asta ne-a dat încredere, ne-a demonstrat nouă că se poate. Avem o istorie de respectat și vom da totul pentru a o face", spune Mădălina.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează