SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  BOX

Corespondență de la Rio » Omul care nu se teme de nimeni! Campion mondial la APB, Mihai Nistor așteaptă cu mare încredere întrecerea olimpică de la Rio

Emoţiile pentru Mihai
Nistor și Valentin
Vrânceanu vor începe
pe 9 august FOTO Cristi
Preda (Rio de Janeiro)
Emoţiile pentru Mihai Nistor și Valentin Vrânceanu vor începe pe 9 august FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)

Articol de , - Publicat miercuri, 03 august 2016 00:00

Mihai Nistor e singurul reprezentant al României în întrecerea olimpică de box.

Într-un sport care a adus multe distincții de-a lungul timpului, Mihai e acum o rara avis. "Îmi pare rău că nu mai sunt și alți băieți, dar toți trebuie să înțeleagă că fără muncă nu faci nimic", spune Mihai.

E debutant la Olimpiadă, dar nu a rămas cu gura căscată. "E o competiție normală, nu mi se pare ceva UAU! Sigur că e atmosfera din sat, te întâlnești cu sportivi, cu adversari, dar nu e nimic ieșit din comun", spune românul.

Nu mai are răbdare

Mihai și antrenorul său, Vali Vrânceanu, au ajuns la Rio încă din 24 iulie. "Am venit cu primul lot de sportivi, dar nu mă plictisesc. Nici nu am timp. Fac două antrenamente zilnic și timpul trece repede. În schimb, nu mai am răbdare! Vreau să urc odată în ring", spune Nistor.

A avut o singură zi liberă de când e în Brazilia, dar nu se plânge. Îi e dor însă de cei de acasă. "Nu mă întrebați de casă! Am fost doar în vizită pe acolo. Ultima dată am stat trei ore și asta s-a întâmplat acum două luni", subliniază pugilistul. Speră ca sacrificiile să-i fie răsplătite. Nu are nici emoții, se simte foarte încrezător în puterile sale. "După atâta antrenament și pregătire, mă simt ca un elev care a învățat totul. Nu puteam să vin la Olimpiadă în vizită", spune Mihai.

Trei meciuri până la medalie

Alături de 49 kg și 91 de kg, supergreaua e categoria cu cei mai puțini sportivi înscriși. Practic, românul ar avea nevoie teoretic de doar trei meciuri câștigate și medalia ar fi asigurată. Antrenorul Vali Vrânceanu intervine însă imediat. "Mihai ar trebui să fie normal cap de serie, pentru că e campion mondial la APB. Dar nu s-au luat în considerare punctele APB și WSB. A ieșit un adevărat război, reprezentanții APB și WSB au cerut o întâlnire cu cei de la AIBA și sperăm să se dea un punctaj. Atunci Mihai ar fi cap de serie. Dacă nu, ar putea ajunge să boxeze chiar și un meci în plus, dacă nu va avea noroc la tragerea la sorți", a explicat Vrânceanu.

Adversarii se tem de el

Mihai e recunoscut pentru forța pumnului său. "Adversarii trec pe partea cealaltă a străzii când îl văd", explică plastic situația Vali Vrânceanu. Nu se teme nici de culisele cunoscute în lumea boxului. "Mă prgătesc și nu mă gândesc ce fac dacă mă fură. Dacă îi pun pe jos pe toți, nu au ce să mai facă" e foarte optimist Nistor.

Tehnicianul îi ține isonul. "Dacă el va boxa inteligent așa cum o face de obicei, teoretic nu ar trebui să termine niciun meci la puncte. Se mai întâmplă și nebuneli. De exemplu, au fost meciurile cu francezul Yoka. L-a bătut ca pe covoare, se întorcea ăla cu spatele în ring, și totuși l-a dat învingător pe el. Acum avem soluții pentru el".

Prieteni cu italienii

În pregătire, lui Mihai Nistor i-a fost foarte greu să găsească adversari pentru sparring. "Toți fug de el, nu vor să ia bătaie. Noroc că am găsit câțiva băieți de la K1 care ne-au ajutat foarte mult. E vorba de cei de la Scorpions Iași, băieții lui Mihai Constantin. Plus băieții de la Ciprian Sora de la sală. Le mulțumim și la 12 noaptea", spune Vrânceanu.

Nici pe afară nu a găsit pugiliști dispuși să facă la mănuși cu Nistor. "Ne-am împrietenit cu italienii, cu moldovenii, dar mai greu cu sparring-urile. Supergreul Italiei, Guido Vianello, care s-a calificat și el la ultimul turneu de pregătire, a refuzat categoric să se pregătească împreună. Noroc cu Clemente Russo, greul care a ieșit vicecampion olimpic la Londra. Prieten cu Mihai, cei doi au lucrat în ring împreună, au încercat să se ajute reciproc", a mai spus Vrânceanu.

Exemplul Doroftei

Nefiind prea înalt pentru categoria sa, Mihai trebuie mereu să-și atace adversarii și să boxeze de aproape, pentru ca aceștia să nu-și folosească alonja superioară. "Orice dezavantaj devine un avantaj dacă știi să-l fructifici. Eu nu fug în ring ca alții. Eu stau la bătaie", explică Mihai. Tehnicianul Vrânceanu şi-a adus aminte de turneul olimpic de la Barcelona în care Leonard Doroftei a boxat la 63,5 kilograme. "Toți se uitau la el chiorâș că era cel mai scund. Îl trimiteau să se înscrie la 57, la 60. I-a bătut Moșu de i-a cocoșat. Așa și Mihai. Să-i pună pe jos să-l știe de naș", a încheiat Vali Vrânceanu.

Adversarii lui Mihai Nistor la Rio

  • Lenier Pero (Cuba)
  • Ivan Dîciko (Kazahstan), bronz la Londra 2012
  • Guido Vianello (Italia)
  • Joseph Joyce (Marea Britanie) bronz CM 2015
  • Bakhodir Jalolov (Uzbekistan)
  • Edgar Muñoz (Venezuela)
  • Magomedrasul Majidov (Azerbaidjan), dublu campion mondial 2011, 2013, bronz la Londra 2012
  • Filip Hrgovići (Croația), campionul european 2015, mondial 2010
  • Tony Yoka (Franța), campion mondial 2015
  • Erik Pfeifer (Germania), bronz mondial 2011 și 2013, Mohamed Arjaoui (Maroc)
  • Ali Eren Demirezen (Turcia)

1-9-15e palmaresul României la box la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului

E între favoriți

Mihai Nistor are câțiva adversari demni de luat în seamă. E vorba de azerul Magomedrasul Majidov, dublu campion mondial, de Filip Hrgovići, croatul campion mondial anul trecut la Sofia (Bulgaria), dar și de francezul Tony Yoka, regele categoriei în 2015. Pe Hrgovici Mihai l-a învins acum mai puțin de o lună la Centura de Aur, turneul desfășurat la Iași. "Acolo și-a spart un pic capul, dar noroc că nu a fost vreo arcadă. L-a bătut pe Hrgovici clar ceea ce spune totul despre puterea sa", a spus Vali Vrânceanu.

60 de ani de la aur

Anul acesta se împlinesc șase decenii de la medalia cucerită la Melbourne de Nicolae Linca, singurul pugilist român care a câștigat aurul olimpic. "De când sunt eu în box, lumea a vorbit de aur la Jocurile Olimpice. Nu am putut să-l aducem. În septembrie și eu împlinesc 60 de ani. Poate să fie o coincidență fericită. Să egaleze Mihai Nistor performanța istorică a maestrului Nicolae Linca", a declarat tehnicianul Vali Vrânceanu.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  03 August 2016, 12:49

...singurul boxer cu adevarat tare este cubanezul Lenier Perro ...scris intentionat cu doi de r...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează