SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  RIO 2016

E Rio gata? A mai rămas fix un an pînă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2016

Articol de , - Publicat miercuri, 05 august 2015 00:00

O parte din bazele în care se vor desfășura întrecerile încă sînt în construcție și, mai nou, a apărut problema poluării apelor

5 august 2016 e ziua în care Rio de Janeiro va deveni centrul lumii, cel puțin a celei care iubește sportul. Rio, cu efervescența sa, cu carnavalul lui celebru, cu plajele sale infinite, cu Iisus privind protector peste cei 12 milioane de locuitori, dar și Rio cu favelele pline de oameni care-și duc existența de pe o zi pe alta, cu sărăcie și pericole multiple. Cînd și-au depus candidatura, protestele au fost multe. Și acum se aud voci, pentru unii dintre brazilieni altele sînt probleme stringente, nu organizarea unei petreceri mondiale.

Sănătatea și educația sînt domeniile în care ar trebuie investit. Anul trecut, pe parcursul Campionatului Mondial de fotbal, protestele au fost numeroase. Nici nu s-a încheiat bine CM, că un alt eveniment planetar va invada Rio.

Cu un an înainte de startul Jocurilor Olimpice, organizatorii spun că sînt acolo unde ar trebui să fie cu pregătirile. Asta după ce în aprilie 2014 John Coates, vice-președintele Comitetului Olimpic Australian, a spus că nici o altă gazdă a JO nu a stat așa de prost cu pregătirile, cu doi ani înainte de start. "Acum un an am stabilit date clare pentru terminarea bazelor și a infrastructurii și le-am respectat pe toate", a spus Leonardo Gryner, CEO-ul adjunct al comitetului de organizare pentru News Corp Australia.

Probleme pentru un deceniu

O problemă mai veche și de care organizatorii erau conștienți este poluarea apelor. Golful Guanabara, acolo unde se vor desfășura întrecerile de yachting, este plin de gunoaie. "E un golf imens care are o mulțime de probleme pentru care e nevoie de zece ani pentru a fi rezolvate", a spus Gryner. Associated Press a demarat o anchetă și a testat apele în care se vor desfășura întrecerile de triatlon, canotaj, kaiac-canoe și a găsit niveluri ridicate de bacterii și virusuri, care reprezintă o amenințare asupra sănătății competitorilor.

Poluare redusă cu 60%

Mai mult, săptămîna trecută, Agenția de Mediu din Rio de Janeiro a declarat că apa de lîngă Copacabana, unul dintre cele mai puțin contaminate locuri, conform AP, este nepotrivită pentru înot. Dacă la început organizatorii au promis că vor reduce poluarea cu 80 la sută, acum ei admit că e imposibil acest lucru și că cifra reală este de 60 la sută. Comitetul Olimpic Internațional a cerut intensificarea testelor pentru a stabili gradul de poluare.

Foarte puține baze sînt gate, iar în poze apar șantierele, nu construcțiile la cheie. Însă brazilienii spun că e timp. În fond, la Atena încă se mai punea gazon în Satul Olimpic cu o săptămînă înainte de deschiderea oficială. Pentru Rio, au mai rămas 365 de zile.

13.200.000.000 $e totalul investițiilor de pînă acum în organizarea JO de la Rio, publice și private. Bugetul anunțat inițial era de 7 miliarde

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează