SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  PATINAJ ARTISTIC

Regina gheţii » Povestea lui Yuna Kim, una dintre cele mai bogate sportive de la JO 2014

Articol de - Publicat duminica, 02 februarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 01 februarie 2014 22:28

Yuna Kim este una dintre cele mai bogate sportive care vor participa la JO. Sud-coreeanca a prins în repetate rînduri Topul anual al revistei americane Forbes, cu un venit de 14 milioane de dolari pe an. Este campioana olimpică şi mondială en titre.

Avea doar 19 ani cînd a devenit prima campioană olimpică la patinaj artistic a Coreii de Sud. Era deja o vedetă în această ţară, dar medalia de aur de la Vancouver i-a sporit aura.

"Cînd eram mică nu visam să cîştig concursuri atît de mari. Ţelul meu era să ajung la o astfel de competiţie. Dar după rezultatele de la juniori am început să sper la o medalie de aur, s-a întîmplat destul de tîrziu în cariera mea", a spus ea.

Yuna Kim s-a născut în 1990, la Bucheon. Abia la şapte ani s-a apucat de patinaj. La 14 ani deja se săturase de el şi spunea că îl urăşte. Nu a renunţat la el. Rezultatele de la juniori au făcut-o să continue şi să-şi schimbe viaţa.

Patru ani în Canada
În 2006 s-a mutat cu mama sa în Canada pentru a lucra cu coregraful David Wilson. Acolo l-a cunoscut pe antrenorul care avea să o ducă spre cea mai strălucitoare medalie a carierei, Brian Orser. "Cînd mergeam în Coreea cu ea era ca şi cum aş fi călătorit alături de Ladi Di", spunea canadianul.

Timp de patru ani el i-a fost alături, în fiecare zi. După două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, în 2009 a venit şi aurul. Un an mai tîrziu, la JO Vancouver, cu un program liber aproape perfect devenea campioană olimpică. Contractele ei de publicitate s-au adunat cu sacul.

A apărut în reclame pentru telefoane, aparate de aer condiţionat, cosmetice, produse lactate, produse de patiserie, balsam pentru rufe. Cu un venit de aproape 14 milioane de dolari pe an, patinatoarea a urcat printre cele mai bogate sportive din lume. E recunoscută, de asemenea, pentru numeroasele acţiuni caritabile la care participă şi pentru donaţiile generoase.

Toată nebunia din jurul ei a făcut-o însă să se îndepărteze încet de patinaj. "După ce am cîştigat titlul olimpic am simţit un fel de gol în inima mea", spune ea. A renunţat la Brian Orser şi şi-a luat o pauză de un an în sezonul 2011-2012.

A luat-o de jos
Cînd s-a hotărît să revină n-a mai fost invitată în circuitul de Grand Prix în sezonul 2012-2013, de aceea a fost nevoită să participe în competiţii mai mici pentru a aduna puncte care să o ducă la Campionatele Mondiale din Canada din 2013.

S-a întors să se antreneze la Seul alături de antrenorii săi din copilărie şi a devenit din nou campioană mondială lăsîndu-şi adversarele la 20 de puncte în spate. "E perfectă", avea să spună despre Yuna Kim Tara Lipinski, campioană olimpică în 1998.

Deşi are doar 23 de ani, Yuna Kim se simte bătrînă. "Doctorul mi-a spus că femeile după ce trec de 18 ani încep să îmbătrînească şi poate de aceea acum mă recuperez mai greu. Aşa că sînt bătrînă, trebuie să depun mai mult efort să fiu în formă".

Atît de în vîrstă încît a anunţat că Jocurile Olimpice de la Soci vor însemna ultima competiţie la amatori pentru ea. Probabil de aceea, cînd a concurat la Campionatele Naţionale de luna trecută, au venit 15.000 de oameni să o vadă, biletele fiind epuizate în mai puţin de 15 minute de la punerea lor în vînzare.

Cu o tehnică impecabilă, cu o interpretare a muzicii unică şi cu o viteză de a patina nemaivăzută, Yuna Kim speră la Soci să-şi încheie cariera de pe primul loc.

Ar putea fi a treia
Dacă va urca pe primul loc la Soci, Yuna Kim ar putea deveni a treia patinatoare din istorie care reuşeşte să-şi apere titlul olimpic. Acest lucru a fost reuşit doar de norvegianca Sonja Henie în 1928, 1932 şi 1936 şi de Katarina Witt din Germania în 1984 şi 1988.

Adversare de calibru
Yuna Kim se va lupta pentru titlul olimpic cu japoneza Mao Asada. "Ne ştim de cînd eram mici. Dacă nu era ea, probabil nu aş fi patinatoarea care sînt astăzi. Este pentru amîndouă ultima competiţie şi sper să părăsească acest sport fără regrete", a spus coreeanca. În lupta celor două s-ar putea implica şi Carolina Kostner, dar şi campioana europeană din 2014, rusoaica Julia Lipniţkaia.

"Ca toată lumea, iubesc week-end-urile. Atunci mă odihnesc, ies cu prietenii. Urăsc zilele de luni" (Yuna Kim)

"Oamenii se aşteaptă să fiu perfectă pe gheaţă, dar nu e cazul. Şi eu greşesc" (Yuna Kim)

Zilele în care va concura Yuna Kim (TVR)
19 februarie ora 17:00 programul scurt
20 februarie ora 17:00 programul liber

CV - Yuna Kim
- S-a născut pe 5 septembrie 1990
- Înălţime: 1,64 m
- Antrenori: Hyesook Shin, Jonghyeon Ryu
- Palmares: Jocurile Olimpice 2010 Vancouver - aur
Campionatele Mondiale
aur: 2013 Londra, 2009 Los Angeles
argint 2011 Moscova, 2010 Torino
bronz: 2008 Göteborg, 2007 Tokyo

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
dep.coruna
dep.coruna  •  02 Februarie 2014, 10:49

buna , buna :P

alexhaiducu
alexhaiducu  •  02 Februarie 2014, 10:34

e buna rau! are niste bulane sa dai nu gluma!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează