SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  HOCHEI PE GHEAŢĂ

Stăpînii aurului » Canada a învins Suedia într-o partidă care a încheiat Jocurile Olimpice de la Soci

Canadienii și medaliile după care au patinat 13 zile // Foto: Reuters +1   FOTO
Canadienii și medaliile după care au patinat 13 zile // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 24 februarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 23 februarie 2014 23:25

Jucătorii din Ţara Frunzei de arţar au trecut cu 3-0 de Tre Kronor în finală, păstrîndu-şi culoarea medaliilor cucerite în 2010 la Vancouver.

Canadienii au păstrat ce a fost mai bun pentru finala de ieri. Cu o performanţă extraordinară, ei nu au lăsat nici măcar o secundă să plutească îndoiala asupra învingătoarei din finala olimpică.

Chiar dacă suedezii au început în forţă, au ţinut ritmul, au patinat în viteză, au avut ocazii, canadienii au fost cei care au controlat şi care au marcat în momentele potrivite.

Primul care a reuşit să strecoare pucul pe lîngă portarul Henrik Lundqvist a fost Jonathan Toews, cînd trecuseră 12 minute şi 55 de secunde din meci.

Suedezii apoi au scăzut ritmul, sufocaţi de puterea canadienilor care se năpusteau în atac cu o dorinţă magnifică şi cu ştiinţă încîntătoare.

Repriza a doua avea să aibă şi ea o reuşită canadiană. De data aceasta, a starului Sidney Crosby, cel care acum patru ani a înscris golul de aur în finala cu SUA, dar şi cel care pînă ieri nu marcase nici un măcar o dată în competiţia de la Soci.

O reuşită individuală strălucitoare a căpitanului care s-a dedicat echipei în cele 13 zile de turneu olimpic. Sid şi-a sigilat reuşita cu un zîmbet ştrengăresc şi cu o celebrare moderată.

Mai era ceva din meci, dar felul în care au evoluat în defensivă canadienii pe tot parcursul aventurii de la Soci lăsa prea puţin loc de răsturnări spectaculoase. Mai mult, în poarta Canadei era Carey Price, care a primit doar trei goluri în tot turneul.

Suedezii n-au reuşit să înscrie pînă la urma, iar scorul final, 3-0 (1-0, 1-0, 1-0), a fost stabilit de Chris Kunnitz, cînd mai rămăseseră doar zece minute din finala olimpică. N-a avut drama şi suspansul celei de la Vancouver, dar pentru canadieni s-a terminat la fel. Cu medaliile de aur la gît.

Unsprezece dintre ei au devenit de ieri dubli campioni olimpici. Pentru naţionala Frunzei de arţar aceasta este a noua medalie de aur cucerită în turneul de hochei masculin la Jocurile Olimpice de iarnă.

Un final mai frumos pentru Jocurile Olimpice de la Soci nici că se putea.

Test pozitiv
Niklas Backstrom, unul dintre jucătorii de bază ai Suediei, nu a jucat în finala mare pentru că la unul dintre testele doping în corpul său au fost găsit un nivel ridicat de pseudoefedrină.

Suedezul a spus că acestea s-ar datora unui medicament pe care-l utilizează de ani de zile pentru a-şi trata alergiile. El a fost anunţat cu două ore înainte de marea finală că nu poate juca.

"Chiar şi cînd aveam avantaj de două goluri nu ne-am oprit, nu le-am lăsat nici un fel de spaţiu. Mi-a plăcut să urmăresc acest meci şi să fac parte dintr-o astfel de echipă" (Jonathan Toews)

"Nu le-am oferit prea multe ocazii, nu am slăbit ritmul în nici un moment. Poarta şi apărarea au jucat un rol important în succesul nostru" (Sidney Crosby)

"Acum totul pare gol. Am muncit foarte mult să ajungem aici şi să capotăm chiar în meciul cel mai important e de-a dreptul frustrant. Canada a jucat mai bine ca noi, şi-au atins vîrfulş în finalăm noi nu" (Erik Karlsson)

Parcursul Canadei la turneul olimpic
Grupa B
Canada Norvegia 3-1
Canada-Austria 6-0
Canada-Finlada 2-1 (după prelungiri)
Sferturi de finală: Canada-Letonia 2-1
Semifinale: Canada-SUA 1-0
Finală: Canada- Suedia 3-0

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
pancone83
pancone83  •  24 Februarie 2014, 16:07

E putin fals ce spui tu acolo. Canada are cei mai valorosi jucatori din lume, fara discutie. Rusia are, intr-adevar o mana de 4-5 jucatori foarte talentati, iar toti sunt atacanti: Datsyuk, Kovalchiuk, Malkin, Ovechkin & Radulov. Canada e acoperita in toate compartimentele si majoritatea jucatorilor sunt C sau A la echipele lor de club.

red77
red77  •  24 Februarie 2014, 09:15

de departe cea mai buna echipa ! nu au ei talentele rusilor dar ca echipa sunt 10 clase peste rusi ! aia joaca fiecare pt el !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează