SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  LUPTE / TURNEU CALIFICARE

Alin Alexuc și-a luat biletul pentru Paris! » Luptătorul veteran va participa la a patra ediție a Jocurilor Olimpice, iar delegația tricoloră ajunge la 83 de sportivi

Alin Alexuc, aici sărbătorind aurul de la Campionatele Europene din 2020 Foto: Imago
Alin Alexuc, aici sărbătorind aurul de la Campionatele Europene din 2020 Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 09 mai 2024 21:50 / Actualizat vineri, 10 mai 2024 22:01

Alin Alexuc Ciurariu, 34 de ani, este al doilea român de la lupte, după Andreea Beatrice Ana, care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul care evoluează la greco-romane, categoria 130 kg, a obținut biletul în turneul mondial de la Istanbul.

În perioada 9-12 mai se dispută la Istanbul ultimul turneu care oferă bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris. România participă cu 13 sportivi români, 4 la lupte feminine, 5 la greco-romane și 4 la libere, la concursul din Turcia.

Irina Begu e în turul doi la Roma » Victorie după un meci întins pe două zile
WTA ROMA
Irina Begu e în turul doi la Roma » Victorie după un meci întins pe două zile

Prima zi i-a adus pe saltele pe luptătorii de la greco-romane, între ei și cei cinci „tricolori”. Iar veteranul Alin Alexuc Ciurariu și-a împlinit visul de a fi prezent la o nouă ediție a Jocurilor Olimpice, a patra, după cele de la Londra 2012, Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020!

Luptătorul în vârstă de 34 de ani, evoluând în cadrul categoriei 130 kg, a intrat pe tablou direct în optimile de finală, acolo unde a trecut cu 4-0, decizie VPO, de Eduard Babenoshev (Tadjikistan). În sferturi de finală a fost și mai categoric în fața japonezului Sota Okumura, 8-1, decizie VPO1.

Alina Alexuc și bătălia decisivă, pe muchie

Bătălia decisivă, cu biletele pentru Paris la vedere, l-a adus în fața estonianului Heiki Nabi. A fost o înfruntare strânsă, o arată și scorul, 1-1, decizie VPO1 pentru român, care a punctat ultimul, bătându-se cu dârzenie pe tot parcursul înfruntării.

Alin fusese aproape de calificare și în turneul de calificare european de la Baku, disputat în luna aprilie. El a ajuns atunci până în semifinale, dar a cedat la limită.

Înaintea Campionatelor Europene de la București, din luna februarie, Alexuc a declarat că după Jocurile Olimpice de la Paris se va retrage. Atunci nu știa când, unde și dacă se va califica, dar avea speranța și încrederea că o va face.

Campion european în 2020, la Roma, și cu alte două distincții de bronz continental în palmares, el a declarat că „probabil cea mai importantă medalie ar fi dacă m-ar ajuta Dumnezeu să o iau la Jocurile Olimpice de la Paris".

5luptători, 3 la lupte feminine, Alina Vuc, Andreea Ana, Kriszta Incze, 1 la greco-romane, Alin Alexuc, și 1 la libere, Albert Saritov, au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

România avea o singură luptătoare calificată la Jocurile Olimpice din vară, pe Beatrice Andreea Ana, care și-a obținut locul la turneul european de la Baku, avansând până în semifinale. Ana, 23 de ani, triplă campioană europeană, va participa la a doua ediție de JO a carierei, după cea de la Tokyo 2020.

Sportivii români calificaţi la JO 2024 până în acest moment:

  • Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Canotaj (44): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică (6): 5 locuri – echipa feminină; Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Lupte (2): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg);
  • Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă (4): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);
  • Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).

Citește și:

Rafael Nadal, 70 de victorii la Roma! Meci cu emoții în primul tur și un set decisiv de nivel remarcabil
ATP ROMA
Rafael Nadal, 70 de victorii la Roma! Meci cu emoții în primul tur și un set decisiv de nivel remarcabil
Adrian Vasile pleacă de la CSM București! » Detalii explozive după ședința Consiliului de Administrație: antrenorul favorit să o preia pe campioană
CSM BUCUREȘTI
Adrian Vasile pleacă de la CSM București! » Detalii explozive după ședința Consiliului de Administrație: antrenorul favorit să o preia pe campioană

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (1)
doublem
doublem  •  10 Mai 2024, 07:07

O corectură pe care am mai făcut-o în trecut: numele lui e CiuraRIU, nu CiuraRU. În paragraful în care amintiți luptătorii de la JO precedente îl băgați pe el la libere și pe Saritov la greco-romane. Evident a fost invers, Alin nu a schimbat stilul. Prea multe greșeli în articolele GSP care pot fi ușor eliminate prin simple verificări. Încercați un test prin redacție: înainte de a mai publica un articol, dați-l altui coleg să-l citească. Poate scapă mai puține greșeli.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează