SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CORONAVIRUS

COVID-ul a intrat și în satul Olimpic » Primii doi sportivi depistați pozitiv. Lotul României e în siguranță

Două cazuri de COVID-19 la Tokyo // foto: Guliver/gettyimages
Două cazuri de COVID-19 la Tokyo // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 18 iulie 2021 10:35 / Actualizat duminica, 18 iulie 2021 14:20

Doi sportivi care locuiesc în Satul Olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au fost depistați pozitiv la COVID-19, au confirmat organizatorii. E vorba de doi sportivi din aceeași țară și din același sport.

  • Românii s-au antrenat duminică pentru prima dată în bazele de pregătire. Canotorii, tiriștii, gimnaștii au luat pulsul sălilor de antrenament sau ale celor unde vor concura la Tokyo.
  • Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice pentru a relata de la fața locului.
  • Jurnaliștii GSP în Japonia sunt Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan.

UPDATE 14:00 : Cei doi sportivi depistați cu coronavirus sunt ambii fotbaliști. Thabiso Monyane și Kamohelo Mahlatsi, jucători în naționala olimpică a Africii de Sud sunt pozitivi cu Covid-19. Tot lotul africanilor se află acum în izolare, așteptând rezultatele testelor. 

Africa de Sud întâlnește Japonia în primul meci al Jocurilor Olimpice, joi de la ora 14:00 (ora României)

Știrea inițială: 2 sportivi au fost depistați pozitiv în Satul Olimpic înaintea începerii competiției

Președintele Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, a insistat că organizatorii au "un plan în vigoare" pentru a răspunde la orice focar de COVID-19.

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că există "un risc zero" ca participanții la Jocuri să răspândească virusul către localnici datorită măsurilor luate pentru acest eveniment.

Jocurile Olimpice, un „focar”?!

Dar experții din domeniul sănătății au avertizat că Jocurile ar putea deveni un eveniment "focar", în timp ce Shigeru Omi, consilierul superior al guvernului japonez pe probleme de COVID-19, a avertizat că organizarea Olimpiadelor în timpul unei pandemii este "anormală".

Cei doi sportivi nu sunt primii depistați pozitiv la Tokyo. A mai apărut un alt atlet pe aeroportul Haneda din Tokyo, acesta fiind imediat băgat în carantină. Apoi alte cinci cazuri pozitive au apărut la personal auxiliar Jocurilor Olimpice, e vorba de persoane care se ocupă cu pregătirea evenimentului de la Tokyo.

Sâmbătă, la Tokyo au fost înregistrate nu mai puțin de 1.410 cazuri noi de COVID-19, cele mai multe raportate în capitala Japoniei din 21 ianuarie anul curent.

Nu-i pot controla

Organizatorii s-au plâns în presa locală despre faptul că "străinii nu respectă măsurile impuse de guvernul japonez privind autoizolarea". The Japan News scrie că au fost depistați toți mai mulți "acreditați la JO" care nu respectau cele trei zile de carantină impusă și umblau liber printre japonezi.

Românii sunt în siguranță

Mai mult de 70% din cei 101 români care vor lua startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo au ajuns în Japonia. Aceștia au rămas în Satul Olimpic până duminică. Atunci au putut merge pentru prima dată în bazele de pregătire din Tokyo. Canotorii au intrat pe canalul de la Sea Forest Waterway, acolo unde vor avea loc și întrecerile de canotaj. 

Larisa Iordache, Maria Holbură și Marian Drăgulescu s-au antrenat la Ariake Gymnastics Centre, iar jucătorii de tenis de masă au intrat într-o sală de antrenament de lângă Tokyo Metropolitan Gymnasium.

Doar 6 oficiali la defilare

Duminică, reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Tokyo, și reprezentanții tuturor sporturilor olimpice prezente în Satul Olimpic urmau să facă o ședință pentru a stabili care dintre sportivi vor merge la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe Stadionul Olimpic, în seara zilei de 23 iulie.

"Organizatorii ne-au anunțat modalitatea de participare. Vor avea dreptul doar șase oficiali din fiecare Comitet Național, plus sportivii. Pentru oficiali am primit deja șase "marching passuri", cu care se va putea intra pe stadion. La sportivi nu e nevoie, ei vor putea intra pe bază de acreditare. 

Dar trebuie să stabilim cine va putea merge pentru că e clar că sportivii care intră în concurs pe 24 iulie nu vor putea lua parte la deschiderea Jocurilor", a declarat Florin Mișcă, șeful de misiune al COSR la Tokyo.

11.000 de sportivivor participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Lor li se vor adăuga aproximativ 4.400 de paralimpici. Adițional, alți 53.000 de oficiali, antrenori, personal medical, staff, vor lua startul la întrecerea planetară care debutează pe 23 iulie

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Românii sunt impresionați de un loc din Satul Olimpic: „Fabulos! N-am mai întâlnit nicăieri așa ceva!”

România U23 s-a pregătit la 33 °C și 73% umiditate » Imagini din Japonia

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează