SPORTURI  »  NATATIE  »  SUPRAVIEŢUIRE

A renăscut în apă » Povestea fascinantă a lui Cullen Jones, înnotător care era să se înece cînd era preşcolar

Cullen Jones spune că munca alături de copii l-a făcut un sportiv mai bun +2   FOTO
Cullen Jones spune că munca alături de copii l-a făcut un sportiv mai bun

Articol de - Publicat marti, 12 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 11 iunie 2012 21:59

Cullen Jones este un campion olimpic la înot care şi-a început evoluţia cu un eşec: era să se înece cînd era preşcolar.

Cullen Jones avea doar 5 ani cînd era pe punctul să se înece, la un par de distracţii acvatice. Copilului nu i s-a făcut teamă de apă, ci dimpotrivă. S-a ambiţionat să înveţe să înoate perfect. La Jocurile Olimpice de la Beijing a fost medaliat cu aur alături de ştafeta Statelor Unite. Acum, la 28 de ani, este iniţiatorul unei campanii care are ca scop reducerea numărului de decese prin înec în ţara sa.

Un alt amănunt despre Cullen Jones este că sportivul american este printre puţinii înotători de culoare din lume. Speră să cucerească o medalie şi la Olimpiada de la Londra, individuală dacă se poate. Cea care l-a îndemnat să-şi depăşească teama de apă a fost mama sa, care l-a trimis la lecţii de înot.

Jones se antrenează acum mult şi se ocupă şi de campanie. "În 2008, decesele prin înec în rîndul populaţiei afro-americane a fost de trei ori mai mare decît în cazul albilor", a declarat Jones pentru Reuters. Un studiu realizat de University of Memphis a arătat faptul că 70 la sută dintre copiii afro-americani şi 60 la sută dintre copiii de origine hispanică nu ştiu să înoate. Două victime ale înecului din 5 sînt copii sub 14 ani.

"A înota înseamnă a supravieţui", a adăugat Cullen Jones. "Cea mai mare problemă în Statele Unite este că oamenii percep înotul ca pe o simplă activitate distractivă pentru vacanţe. Nu se gîndesc că puştanii intră în apă şi se îneacă".

Exact aşa i s-a întîmplat şi lui în copilărie. "Eu şi tatăl meu o convinseserăm pe mama să mă lase să intru în apă. Deodată m-am trezit azvîrlit pe spate, cu picioarele în sus. Aproape mă înecasem. Medicii m-au resuscitat, dar mama mea nu s-a lăsat. M-a dus să iau lecţii de înot cînd nu trecuse nici o săptămînă de la incident", povesteşte Jones. "Secretul nu este să le spui copiilor tăi să stea departe de apă, ci să înveţe să înoate cît mai devreme".

Dorinţa individuală
Pe Cullen îl doare foarte tare lipsa rezultatelor în cursele individuale. Pînă acum însă la selecţiile naţionale, cele în urma cărora se determină participanţii la JO, Jones nu a avut succes. "Iubesc ştafetele, dar vreau şi o medalie la 50 de metri liber", a spus el. Mai are o şansă de a obţine un loc la Londra la trialul care începe pe 25 iunie.

Prietenie şi rivalitate
Jones spune că Michael Phelps şi Ryan Lochte sînt cei care l-au sprijinit cel mai mult. Dar tot ei sînt şi cei mai mari rivali, cei care stabilesc mereu şi mereu alte borne de depăşit. "Ryan şi cu mine am fost colegi de cameră din 2006, cînd am ajuns în lotul naţional. Sîntem prieteni de atunci. Şi cu Michael Phelps am o relaţie de prietenie. De fapt, toţi trei ţinem foarte aproape unul de altul", spune Cullen.

"De cînd ajut copiii, am devenit un înotător mai bun. Am timpi mai buni decît aveam acum patru ani. Nu credeam că acest program o să ajute atît de mult pe mine" (Cullen Jones, înotător american)

CV - Cullen Jones
- născut pe 29 februarie 1984, la New York
- înălţime: 1,96 m, greutate: 95 kg
- specialitate: liber
- aur la JO 2008 - ştafetă 4x100 m liber
- aur la CM 2007 şi 2009 - ştafetă 4x100 m liber

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
tb73
tb73  •  12 Iunie 2012, 07:57

Conform DEX .... "ÎNOTĂTÓR, -OÁRE, înotători, -oare, adj., subst. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană, ființă) care înoată, care știe să înoate. ". Se spune ca ziaristii sunt "oameni de litere", care, cel putin teoretic, ar trebui sa stapaneasca la perfectie limba romana... Se pare ca stimabila "ziarista" Oana Dujmanescu stapaneste... altfel de limbi, nu limba romana! PS citez... "[...] Cullen Jones este un campion olimpic la INOT [...]" si "[...] Cullen Jones, INNOTATOR [...]".... pai... putem sa spunem "Cullen Jones este un campion olimpic la INNOT" ?!?!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează