SPORTURI  »  RUGBY  »  SPECIAL

Antrenorul Lièvremont ascunde o serie de lucruri mai puţin cunoscute din viaţa sa » Marc & fraţii

Articol de GSP - Publicat joi, 03 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 02 noiembrie 2011 20:18

Comparat cu Domenech, criticat pentru stilul aparte în care gestionează relaţia cu jucătorii din echipa naţională, dar mai ales cu presa franceză, Marc Lièvremont şi-a făcut ieşirea din scenă într-o manieră mai mult decît personală, reuşind să ducă reprezentativa "Cocoşului Galic" pînă în finala Cupei Mondiale.

Chiar dacă jocul elevilor săi nu a strălucit, fiind condamnat că a pus mai presus rezultatele în defavoarea spectacolului, tehnicianul francez nu s-a abătut de la filosofia sa despre semnificaţia rugbyului, iar la final a cules roadele unei strategii numai de el înţelese.

Rugbyul, o religie
Legătura lui cu sportul cu mingea ovală are o istorie lungă, pe alocuri desprinsă din poveştile cu iz romantic. Născut acum 43 de ani, în capitala Senegalului, Marc face parte dintr-o familie în care rugbyul are o însemnătate aparte, fiind ridicat la nivel de artă. Cu încă şapte fraţi şi o soră, toţi practicanţi ai acestui sport, cel mai mare membru al "frăţiei" Lièvremont a avut parte de o educaţie bazată pe dragostea pentru rugby şi pentru muzică. A învăţat să cînte la flaut, însă caracterul şi l-a construit în timpul luptelor pe care le-a dat pe teren. "De-a lungul vremii mi-au fost insuflate trei valori după care mă ghidez şi în prezent: să fiu solidar, să fiu corect şi să-l respect pe cel de lîngă mine. Poate că nu întotdeauna scot în evidenţă aceste aspecte, dar ele sînt cele pe baza cărora am devenit omul de astăzi", a mărturisit Marc Lièvremont.

Adversari în finală
Într-o familie de rugbyşti, inevitabilul s-a produs în 1998, la finalul unui sezon în care Stade Français Paris şi USA Perpignan au ajuns în ultima fază a campionatului naţional, cea în care s-a decis cea mai bună formaţie. Marc tocmai se transferase la parizieni, în timp ce Thomas, fratele cu care avea să cucerească Turneul Celor 5 Naţiuni în acelaşi an sub tricoul "Les Bleus", era unul dintre jucătorii de bază ai echipei din Perpignan. Pe teren, lupta a fost inegală şi decisă în favoarea celor din capitala Franţei, însă adevărata bătălie a fost cea din familia Lièvremont. "Am avut nişte emoţii incredibile. Nici nu ştiam cum să reacţionăm şi ce să facem. Cred că am trăit la o intensitate mai mare noi, cei de acasă, decît ei, pe teren. Nu mă gîndeam că o să ajungem şi la o asemenea situaţie", au povestit Rolland şi Irene, părinţii celor doi.


CE AU FĂCUT FRAŢII LUI MARC ÎN RUGBY
THOMAS: 37 de selecţii la echipa naţională a Franţei
MATTHIEU: campion al Franţei în 1999, cu Stade Toulousain
FRANCOIS: a jucat la echipa USA Perpignan în anii '90
CLAIRE: campioană a Franţei în 2005, cu USAT Toulouges
PIERRE şi LUC (fraţi gemeni): evoluează la echipa Avenir Castanéen

3 titluri de campion al Franţei a cucerit ca jucător, Marc Lièvremont

25 de selecţii
a stîrns Lièvremont la echipa naţională

4 ani
a fost Marc Lièvremont selecţionerul Franţei

"Este mult prea corect"
Deşi o bună perioadă de timp, fraţii Marc şi Thomas Lièvremont au fost adeversari pe terenul de rugby, între cei doi s-a creat o relaţie specială de-a lungul timpului. În timpul Cupei Mondiale 2011, cînd toată presa îl acuza pe selecţionerul francez pentru jocul prost arătat de echipa sa, Thomas a sărit imediat să-i ia apărarea, spunînd că nimeni nu-i cunoaşte adevărata faţă a fratelui său: "Nu poate să spună negru dacă el gîndeşte că e alb. Este mult prea corect. El vede altfel jocul de rugby, pune pe primul plan echipa şi apoi realizările individuale, de aceea nu înţelege de ce jucătorii nu pot să arate asta pe teren", a explicat Thomas.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (2)
laurcrist
laurcrist  •  03 Noiembrie 2011, 12:23

Mie mi-a lasat un gust amar ceea ce a declarat dupa semifinala cu galezii....n-am vazut corectitudinea lui deloc....fiecare cu unghiurile sale...

octavianus
octavianus  •  03 Noiembrie 2011, 09:26

"De-a lungul vremii mi-au fost insuflate trei valori după care mă ghidez şi în prezent: să fiu solidar, să fiu corect şi să-l respect pe cel de lîngă mine." MAI ESTE NEVOIE DE COMENTARII....OVALIA ESTE O ALTA LUME..AUD CA FEDERATIILE DE RUGBY SI DE GIMNASTICA NEGOCIAZA UN CONTRACT DE SPONSORIZARE CU MINISTERUL TURISMULUI SI DEZVOLTARII....POATE CA A SOSIT MOMENTUL SA AJTAM MAI MULT ACEST SPORT SI VOM AVEA CA REZULTAT IN SOCIETATEA ROMANEASCA MAI MULT RESPECT, MAI MULTA CORECTITUDINE SI MAI MULTA SOLIDARITATE. HAI ROMANIA...HAI STEJARII !!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează