SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA - CANADA 17-15

Cînd crezi pînă la capăt! România a reușit în fața Canadei cel mai spectaculos comeback din istoria Cupei Mondiale

Articol de - Publicat joi, 08 octombrie 2015 00:00

Ridiculizați în prima repriză de canadieni, ”stejarii” s-au trezit în ultimele 30 de minute. Au întors de la 0-15 și au cîştigat cu 17-15.

Laudele nu mai contenesc

Sînt ultimele secunde la Leicester pe King Power Stadium. România conduce cu 17-15 și are balonul. Andrei Rădoi repune, ținem de posesie. Timpul a expirat. Ultima acțiune, a anunțat arbitrul Wayne Barnes. Vali Calafeteanu primește balonul și-l trimite în afara terenului. S-a terminat! Începe nebunia.

Imaginile bucuriei cu românii strîngîndu-se la mijlocul terenului, îmbrățișîndu-se. Vali Popîrlan îl ia în spinare pe Fercu, Lucaci face un sprint cu Ionuț Botezatu în brațe. Surugiu plînge cum nu a făcut-o niciodată, de emoție. 30.000 de oameni aplaudă. Au asistat la cea mai spectaculoasă revenire care a avut loc vreodată în Cupa Mondială.

Imaginile unei victorii dramatice, ale unei victorii de puțini sperate după prima repriză, cînd Canada conducea cu 8-0. O victorie văzută de și mai puţini după 0-15 în minutul 44! Cei care au crezut cu adevărat au fost însă ei. "Ei sînt eroii. Mihai Macovei, Florin Vlaicu sînt eroii. De fapt, toți rugbyștii români sînt eroi. Cînd vezi atîta curaj, determinare, ambiție la o echipă, nu ai cum să nu fii impresionat", spune comentatorul englez pe ITV.

Și laudele nu mai contenesc. Pentru o zi, pentru o seară, România e regină la Cupa Mondială. Toți vorbesc despre o echipă care a impresionat prin forța mentală, prin extraordinara reacție de a se ridică tocmai atunci cînd părea îngenuncheată.

Și noi care întotdeauna spunem despre noi că sîntem un popor de învinși!

Incredibilul gest al lui Marius Tincu!

Cu patru zile înainte de meciul cu Canada, Marius Tincu, antrenorul cu înaintarea din echipa României, a aflat o veste îngrozitoare: mama sa a decedat. Fostul internațional român nu a vrut însă să părăsească echipa națională! "A vorbit la morga spitalului unde a murit mama sa, să o ia după meciul cu Italia. Noi, băieții, dorim să-i mulțumim lui Marius, care trece prin aceste momente grele în familie, dar a ales să rămînă alături de noi. Lui îi dedicăm victoria şi vă asigur că toți am jucat cu gîndul la el", a declarat căpitanul Mihai Macovei.

"Este o victorie care ne conferă moral pentru Italia!"

În timpul meciului, camerele de luat vederi au arătat un Lynn Howells extrem de îngîndurat. România nu juca nimic în fața Canadei, nord-americanii dominîndu-ne la toate capitolele. Galezul a crezut în șansa echipei sale, a mers în vestiar și și-a certat echipa.

"Ceea ce a fost dezamăgitor pentru mine a fost că am jucat atît de slab în prima repriză. Ştiam ce avem de făcut în faţa Canadei, aveam un plan de joc, pe care trebuia să îl respectăm", a spus tehnicianul de 65 de ani. "Așteptam o oportunitate ca să putem să ne facem jocul. Cînd am început să-i dominăm, era clar că vom marca".

Galezul e optimist, așa cum a fost întotdeauna. "E o victorie importantă, pentru că ne ajută să mergem la meciul cu Italia cu un moral bun. Am trecut de semifinale, partida cu Italia va fi finala noastră, pentru că miza este prezenţa directă la următoarea Cupă Mondială", a încheiat Howells.

The Telegraph

" Românii sînt regii revenirilor! Au ajuns la patru victorii la rînd în faţa Canadei. Merită toate laudele din lume, iar acum vor avea o luptă epică împotriva Italiei pentru locul trei! Ce meci plăcut!"

BBC

"România a reuşit 17 puncte în ultimele 28 de minute şi a obţinut cea mai importantă răsturnare din istoria Cupei Mondiale"

The Independent

"România a fost remarcabilă în partea secundă şi a obţinut prima victorie de la Cupa Mondială. Canada nu a mai avut cum să răspundă pe final, în timp ce jucătorii României s-au prăbuşit pe teren şi au sărbătorit o victorie superbă"

Două lucruri cu care românii au intrat în istorie

1. Cei mai mulți spectatori care au asistat vreodată la un meci de rugby la Cupa Mondială: 89.267 la disputa cu Irlanda, care a avut loc pe legendarul Wembley

2. Cea mai mare diferență de scor de la care o echipă a reuăit să revină la o Cupă Mondială: de la 0-15 la 17-15 în fața Canadei

"Vom fi între primele 16 echipe din lume!"

Hari Dumitraș, președintele FRR, a declarat, după victoria în fața Canadei, că România va urca, cel mai probabil, pe locul 16 în clasamentul World Rugby, săltînd astfel o poziție. "E un lucru excelent, vom fi priviți cu o mai mare atenție", a spus oficialul. De altfel, fostul mare internațional a declarat că, de meciul cu Canada depindea în mare parte și viitorul echipei naționale. "În sensul că vom fi respectați, pentru că am arătat că știm să jucăm rugby, că ne butem bate ăi că putem reveni".

clipboard01

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
alegsandru
alegsandru  •  08 Octombrie 2015, 13:19
Postat de gilos pe 08 Octombrie 2015, 12:37

Victorie frumoasa, baietii merita felicitati, dar sa ne pastram simtul masurii. Am invins Canada, nu Noua Zeelenda ! Si daca ne uitam cum am jucat in prima repriza si ne aducem aminte ca in minutul 77 conduceau canadienii, nu prea avem multe motive de euforie...

Da romanule, adevarul ca la 15 ani dupa ce ti se desfiintase oficial sportul asta in tara, si ti-a trimis Franta (singura tara prietena din istoria ta) bani de mancare si haine poti sa ceri acum echipei nationale sa bata Australia sau Noua Zeelanda ca doar au trecut 15 ani de cand te desfiintasesi. Gandirea asta o poate avea doar un om nesimtit sau un sandiloc.

gilos
gilos  •  08 Octombrie 2015, 12:37

Victorie frumoasa, baietii merita felicitati, dar sa ne pastram simtul masurii. Am invins Canada, nu Noua Zeelenda ! Si daca ne uitam cum am jucat in prima repriza si ne aducem aminte ca in minutul 77 conduceau canadienii, nu prea avem multe motive de euforie...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează