SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Corespondență din Londra » Omul cu punctele: Florin Vlaicu » România debutează pe 23 septembrie la Cupa Mondială contra Franţei

Florin Vlaicu a exersat şi la antrenamentul de ieri loviturile de pedeapsă // Foto: Cristi Preda (Londra)
Florin Vlaicu a exersat şi la antrenamentul de ieri loviturile de pedeapsă // Foto: Cristi Preda (Londra)

Articol de - Publicat duminica, 20 septembrie 2015 00:00

"Tricolorii" îşi pun mari speranţe în piciorul lui Florin Vlaicu, recordmanul all-time de puncte înscrise pentru naţionala României.

Au fost multe ocaziile în care Florin Vlaicu, centrul "stejarilor", a marcat toate punctele pentru "tricolori", contribuind astfel la victoria echipei. Jucătorul de la CSM Olimpia Bucureşti, care a mai trecut pe la Farul şi Steaua, are o precizie dezarmantă pentru adversari.

Pentru România, cel mai important e ca în fiecare meci "coechipierii" să-i provoace pe adversari să comită cît mai multe erori şi să avem cît mai multe penalităţi. De restul se va ocupa Florin Vlaicu, omul a cărui sarcină e să "dea la beţe"!

- Florine, ai emoţii înainte de debutul la Cupa Mondială?
- Pot să spun că sînt ceva emoţii. Sper ca pînă la meciul cu Franţa să treacă şi, mai ales, după ce vom intra pe teren, să ne concentrăm la joc, să nu ne mai gîndim la adversarul din faţa noastră.

- Toată lumea se aşteaptă de la tine să marchezi cît mai multe puncte, de tine depinde de multe ori soarta echipei.
- Ştiu că toţi se aşteaptă să marchez, eu sper, înainte de toate să joc, să fiu titular. Vreau să nu-mi dezamăgesc suporterii, coechipierii, familia, să dau un randament cît mai bun. De ce nu, să cîştigăm cît mai multe meciuri. Nu e important ca eu să dau cît mai multe puncte, e important ca echipa să cîştige.

"Nu doar eu am merit"

- Au fost meciuri în care toate punctele echipei României au fost trecute în dreptul lui Florin Vlaicu.
- Aşa e, dar nu numai eu am un merit. Băieţii muncesc la fel de mult ca să obţină acele penalităţi şi eu încerc să nu-i dezamăgesc. Să-i răsplătesc pentru munca lor. Dacă eu nu aş reuşi să marchez, atunci ei ar fi demoralizaţi, nu s-ar mai putea concentra şi nu am mai pune puncte pe tabelă. Nu aş mai avea multe ocazii să înscriu.

- Eşti la a treia Cupă Mondială din carieră. Ai amintiri frumoase de la precedentele?
- Nu pot spune asta. Am jucat foarte puţin la primele două ediţii. Anul acesta sper să o fac mai mult, să fie Cupa Mondială care să-mi rămînă în memorie. Împreună cu băieţii îmi doresc să cîştigăm două partide şi să ne calificăm la Cupa Mondială din 2019!

- Ar putea fi pentru tine rampa de lansare ca să prinzi un contract afară?
- Nu mă mai gîndesc la asta. Am ajuns la 29 de ani, dar niciodată să nu spui niciodată. Eu îmi doresc să dau totul pentru echipa mea şi apoi vom vedea ce oferte o să am.

- Vei juca centru sau fundaş? Ţie unde îţi convine?
- Nu vreau să joc fundaş. Cel mai bine mă simt în postura de centru, acolo simt că dau randament. Dacă va fi însă nevoie, voi juca oriunde.

Totul la fiecare meci

- Eşti un jucător polivalent şi poate de asta te apreciază foarte mult antrenorul Lynn Howells?
- Nu mă consider un jucător de bază, dar cred că antrenorul are încredere în mine. Mă mai şi ceartă, dar îmi dă multă încredere şi asta e important. Sper să jucăm bine contra Franţei, să intrăm cu un moral bun în competiţie.

- E bine că jucăm meciurile grele la începutul Cupei Mondiale şi apoi vom întîlni Italia şi Canada?
- Trebuie să luăm fiecare meci în parte. Nu putem intra cu Franţa şi Irlanda cu ideea că nu avem nici o şansă şi să ne menajăm pentru Italia şi Canada. Vom da totul la fiecare meci. Sigur că ultimele două partide ne sînt mai la îndemînă şi acolo trebuie să cîştigăm.

Antrenamente la colegiul Dulwich

Naţionala României s-a antrenat şi ieri pe terenul colegiului Dulwich, din sud-estul Londrei. "Condiţiile sînt excelente aici. Au sală de forţă, teren de pregătire la cele mai înalte standarde", a declarat managerul României, Horaţiu Bărgăunaş.

Antrenorul Lynn Howells a exersat cu elevii săi, îndeosebi, jocul la mînă, pasele rapide cu care speră să-i prindă pe francezi, dar şi jocul în grămadă. S-au exersat special şi repunerile din tuşă, iar Florin Vlaicu a petrecut la final 15 minute în care a pregătit loviturile de pedeapsă.

Dulwich College, unde se pregăteşte echipa României, este una dintre cele mai vechii şcoli din Anglia, construită în 1619, dar şi una dintre cele mai scumpe. Un copil care învaţă aici plăteşte anual o taxă de 35.000 de lire sterline.

617 puncte a înscris Florin Vlaicu pentru echipa României, fiind cel mai bun marcator din istorie. A reuşit 7 eseuri, 99 transformări, 124 lovituri de pedeapsă

6 prezenţeare Florin Vlaicu la Cupa Mondială, unde a marcat 6 puncte. A reuşit cîte o lovitură de pedeapsă la ediţiile din 2007 şi 2011

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
raducallin
raducallin  •  22 Septembrie 2015, 17:20

Cine transmite meciul ?

botizan
botizan  •  20 Septembrie 2015, 09:15

Rugby-ul e prezent mai mult la periferii Si in orasele Mai mici ...In metropole , poate Si din cauza migrantilor din Pakistan Si India , cricketul e la putere , dupa fotbal ... Si feminin e foarte dezvoltat , am vazut Mai multe pustoaice jucand fotbal in Anglia , decat baieti in Romania

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close