SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Corespondență din Londra » Onorabil » România a pierdut cu Franța, dar se poate uita în oglindă: 11-38

Cupa Mondială abia acum începe pentru noi
Cupa Mondială abia acum începe pentru noi

Articol de , - Publicat joi, 24 septembrie 2015 00:00

România a pierdut prima sa partidă la World Cup 2015, vicecampionii mondiali reuşind să se impună după ce au marcat cinci eseuri, faţă de unul singur al "stejarilor".

O istorie de 91 de ani. Franţa şi România au jucat primul meci interţări în 1924, la Colombes. Era şi cea mai mare diferenţă înregistrată, 61-3. De atunci, cele două reprezentative s-au întîlnit de 49 de ori. Aseară, pe Stadionul "Quuen Elizabeth" din Parcul Olimpic Londra, s-a jucat partida cu numărul 50.

Franţa are lovitura de începere, balonul e recuperat de Macovei. "Allez les bleus" se aude continuu. Nu sînt mai mult de 15.000 de francezi răspîndiţi în tot stadionul. Şi doar 150 de români.

Franţa atacă, dar România se apără bine. Mogan Parra schimbă prima dată tabela printr-o lovitură de pedeapsă. 3-0. Minutele se scurg. Spectatorii fac valuri. Englezii din tribună sînt, normal, cu românii. Îi încurajează şi aplaudă.

Aproape de eseu

În minutul 17, urale pe stadion. România e la cinci metri de terenul de ţintă al Franţei. Vlaicu trimite în tuşă, iar fanii rugbyului aplaudă curajul "tricolorilor". Recuperăm din tuşă, mol şi Vlaicu e cu balonul în braţe, între buturile franceze. Eseu? Arbitrul sud-african Jaco Peyper cere reluările video! Se consultă cu arbitrul video.

Aşteptarea e grea, mai ales pentru români. După două minute, se ia decizia. Nu a fost eseu. Românii aleg să încerce lovitura de pedeapsă. Vlaicu schimbă tabela în dreptul "stejarilor": 3-3.

Minutele cu garda jos

Tot centrul echipei noastre are şansa să aducă formaţia în avantaj, dar ratează dintr-o poziţie bună. România e la înălţime, se apără, recuperează balon după balon. "România! România!", răsună acum din tribună.  Avem probleme în moluri, francezii sînt parcă mai puternici.

Paulică Ion primeşte în minutul 30 cartonaşul galben pentru un atac brutal. Jucăm 10 minute în inferioritate. Şi imediat încep problemele. Sofiane Guitoune culcă balonul lîngă steagul de la colţul terenului, marcînd primul eseu pentru Franţa.  Morgan Parra, maşina de transformat, reuşeşte o realizare dintr-o poziţie foarte grea. Se face 10-3!

Românii sînt în corzi. Vine încă un eseu. Francezii recuperează un balon în jumătatea noastră şi după o fază aproape la fel ca la primul eseu, Yannick Nyanga punctează. Parra nu ratează nici acum. E 17-3. Vlaicu mai pune trei puncte pe tabelă şi echipele intră la cabină. O diferenţă cam mare după desfăşurarea jocului.

Au obosit apărîndu-se

După  15 minute de acalmie, Franţa se trezeşte şi forţează al treilea eseu. Trimite în tuşă loviturile de pedeapsă, dar "cocoşii" nu pot să treacă de zidul românilor. Greşesc şi românii răsuflă uşuraţi. Românii se apără organizat, dar trec rar mijlocul terenului. Nu mai pun deloc probleme francezilor, care nici ei nu reuşesc acţiuni demne de o vicecampioană mondială.

Ca şi în prima parte însă, "cocoşii" accelerează  cînd simt că românii au obosit. În patru minute marchează alte două eseuri, prin acelaşi Guitoune şi prin Wesley Fofana, ales omul meciului. Scorul ia proporţii: 31-6.

Vine eseul României

În minutul 74, românii sînt din nou curajoşi. Joacă în margine o lovitură de pedeapsă, recuperează tuşa şi formează un mol care se opreşte în buturile Franţei. Valentin Ursache marchează primul său eseu la o Cupă Mondială, iar 60.000 de spectatori aplaudă reuşita.

Scorul arată acum 31-11 după ce Vlaicu ratează transformarea.
Francezii nu se opresc însă. Simt miros de sînge şi mai marchează un eseu prin Gael Fickou. Transformă Rory Kockott şi închide tabela la 38-11.

"Felicit Franţa pentru victorie. Noi am luptat, am stat aproape de ei 60 de minute, dar pe final am cedat. Mulţumesc tuturor suporterilor care au fost alături de noi şi le promit că ne vom bate în continuare"
Mihai Macovei, căpitan România

ROMÂNIA
1.Mihai Lazăr , 2. Otar Turashvili , 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popîrlan,  5. Johan Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci , 8. Mihai Macovei (cpt), 9. Florin Surugiu, 10. Dănuţ Dumbravă , 11. Adrian Apostol , 12. Florin Vlaicu , 13. Paula Kinikinilau , 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătăin Fercu
Au mai jucat: 16. Andrei Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Horaţiu Pungea, 19. Ovidiu Toniţa, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Ionuţ Botezatu, 23. Csaba Gal

FRANŢA
1.Vincent Debaty, 2. Dimitri Szarzewski (cpt), 3. Uini Atonio, 4. Bernard Le Roux, 5. Alexandre Flanquart, 6. Yannick Nyanga, 7. Fulgence Ouedraogo, 8. Louis Picamoles, 9. Morgan Parra, 10. Remi Tales, 11. Noa Nakaitaci, 12. Wesley Fofana, 13.Gael Fickou, 14. Sofiane Guitoune, 15. Brico Dulin.
Au mai jucat: 16. Benjamin Kayser, 17. Ben Arous, 18. Nicholas Mas, 19. Yoann Maestri, 20. Damien Chouly, 21. Rory Kockott, 22. Frederic Michalak, 23. Mathieu Bastareaud

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
ralffy_mr
ralffy_mr  •  24 Septembrie 2015, 12:07

ziaristi incompetenti!! Titlul de asseara?? Debut Ratat!! acum aveti titlu Onorabil??!! ...asta dupa ce citati presa franceza??!! ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

shorirazv
shorirazv  •  24 Septembrie 2015, 10:59

Slabut articolul. Franta in prima repriza a jucat un rugby penibil. 9 Turnovers intr-o repriza este ceva de vis urat pentru orice echipa, mai ales pentru ei. Paulica Ion nu a fost eliminat pentru brutalitate, ci pentru ca in mod "cinic" (citat din arbitru) a prabusit un mol care progresa spre eseu. Ieri Romania a fost mai buna decat Franta pe inaintare, in gramada si in contact tot meciul, dar a fost foarte slaba in tusa si cu jocul de picior. Ce folos ca am avut mai multe lovituri de pedeapsa decat Franta, daca noi nu reuseam sa ne castigat propriile tuse? Ce folos ca am dat recuperat de vreo 11 ori mingea din gramada sau contact daca loviturile de picior s-au dus fie direct in margine, fie prea in fata ca sa se poata obtine ceva din ele?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează