SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA - FRANȚA, AZI, 22:00, DIGI1, GSP.RO

Corespondență GSP de la Cupa Mondială » N-am învins Franța din 1990, iar selecționerul ”cocoșilor” ia România la preț de matineu

Noa Nakaitaci (cu mingea) este unul din cei doi rugbyşti francezi care au evoluat contra Italiei, în primul meci, şi au fost păstraţi de antrenorul Saint-Andre în echipa de start care va înfrunta România // Foto: Reuters
Noa Nakaitaci (cu mingea) este unul din cei doi rugbyşti francezi care au evoluat contra Italiei, în primul meci, şi au fost păstraţi de antrenorul Saint-Andre în echipa de start care va înfrunta România // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat miercuri, 23 septembrie 2015 00:00

România nu a mai bătut Franţa din 1990, acel incredibil 12-6 înregistrat la Auch. Au trecut de atunci 25 de ani şi probabil că vor mai trece mulţi.

De-a lungul timpului, Franţa a fost clienta României pe terenul de rugby. În faţa nici unei alte naţiuni atît de bine clasate, din prima grupă valorică, România nu a reuşit mai multe victorii. În anii '60, '70 şi apoi '80, "cocoşii" nu prea cîntau pe gardul nostru.

"Tricolorii" au reuşit nouă victorii. Ultima datează însă din 1990, înregistrată chiar în deplasare, la Auch.

După ce rugbyul a trecut la profesionism, pentru România au început problemele. Din cei 12.000 de jucători existenţi în anul 1989, după Revoluţia numărul scăzuse cu 75 la sută. Şi de aici a început declinul.

Oscilează în ultimul timp

Vicecampioana lumii la ediţia precedentă, Franţa a fost mereu în prim-planul rugbyului mondial. În afară de 2011, a mai jucat în două rînduri finala Cupei Mondiale (1987 şi 1999), iar în 1995 a terminat pe 3.

Acum, mulţi dintre fani sînt pesimişti, chiar dacă Franţa a început excelent cu Italia, 32-10, şi a învins Anglia într-un meci-test înainte de World Cup, 25-20. Tot atît de adevărat e că Franţa a suferit 4 înfrîngeri în ultimele 9 partide disputate, Anglia de două ori, Ţara Galilor şi Irlanda trecînd de "cocoşi". "Problema este că sîntem francezi. Sîntem cu toţii conştienţi că nu avem constanţă în joc", explică mijlocaşul Morgan Para.

Zilele lui Saint-Andre sînt numărate

Prestaţia echipei cu Philippe Saint-Andre nu a fost deloc mulţumitoare pentru pretenţioşii fani din Hexagon. "A preluat Franţa pe locul 2 în lume şi de cînd e el nu am reuşit să urcăm mai sus de locul 4 în Turneul celor 6 Naţiuni", se plîng suporterii.

Rezultatele proaste au fost agravate de un joc urît şi lipsa unei identităţi proprii. La Paris se ştie înlocuitorul lui Saint-Andre după Cupa Mondială. Acesta  este Guy Noves, fostul antrenor de la Stade Toulousain, care a mai fost aproape să preia Franţa, după Cupa Mondială din 2007. Dar dacă Philippe Saint-Andre va duce Franţa la titlu, în Anglia, ce va face federaţia?

Ultimul joc de pregătire împotriva Scoţiei, deşi s-a terminat cu o victorie, 19-16, a scos în evidenţă lacunele Franţei. Cu Italia însă, francezii au fost strălucitori. Cum va arăta contra României? Vom vedea azi.

13 schimbări? E prea mult!

Presa din Hexagon continuă însă să fie acidă cu Saint-Andre, care a anunţat că va schimba 13 jucători de după victoria cu Italia. Practic, au mai rămas în echipă doar Noa Nakaitaci şi Louis Picamoles. Francezul Nakaitaci, de origine fijiană, e strălucitor uneori, dar şi greşeşte foarte mult cînd e sub presiune. Picamoles e distrugătorul echipei şi Franţa nu poate fără el.

"Louis a jucat 65 de minute cu Italia şi apoi a plecat imediat la hotel pentru a se odihni. Pentru Nakaitaci e un pic diferit, el va trebui să arate că merită locul de titular, mai ales după accidentarea lui Yoann Huget. Are nevoie de jocuri şi de asta e titular", a declarat "Sfîntul Andrei", de pe banca Franţei.

Cu Noua Zeelandă sau Argentina?

Franţa trebuie să cîştige grupa D pentru a nu se reedita finala mondială de acum patru ani în "sferturi". Noua Zeelandă e sigură de primul loc în grupa D după ce a învins duminică Argentina, 26-16. Finala pentru "cocoşi" va fi în ultimul meci, contra Irlandei, în faţa căreia au pierdut anul acesta, la Dublin, 11-18.

Curios, mulţi dintre francezi cred că ar fi mai bine pentru Franţa să întîlnească Noua Zeelandă în detrimentul Argentinei, argumentul fiind acela că nu le convine stilul "pumelor".

Huget înlocuit cu Remy Grosso

Selecţionerul Franţei, Philippe Saint-Andre a fost nevoit să facă prima înlocuire după meciul cu Italia, cîştigată de francezi cu 32-10. Yoann Huget (28 de ani) a suferit o ruptură parţială a ligamentelor încrucişate la genunchiul drept şi nu a mai putut continua după minutul 55. El a fost deja înlocuit cu Remy Grosso.

Pentru Huget nu e prima lovitură la o Cupă Mondială. Acum patru ani, în Noua Zeelandă, a fost exclus din turneu după ce s-a sustras în trei rînduri de la controalele antidoping. Francezii spuneau înainte de începerea Cupei Mondiale că aripa Huget este cel mai în formă jucător. România a scăpat de el.

140.000.000 €e bugetul actual al Federaţiei Franceze de Rugby. De 28 de ori mai mare decît cel al FRR, care are doar 5

41/1e cota României că va învinge Franţa, iar egalul e cotat cu 67/1. Francezii nu au practic cotă la victorie, aceasta fiind de 1,001/1

 

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (7)
gerulozaurus
gerulozaurus  •  23 Septembrie 2015, 17:00

AZI, la ora 22:00 pe DIGI1...vom asista la al doilea soc de la acest mondial, ii rupem pe genunchi cu bataia pe francezi!

liberal
liberal  •  23 Septembrie 2015, 16:56

Ne bate la vreo 40 de puncte diferenta.

blacksun_14
blacksun_14  •  23 Septembrie 2015, 14:38
Postat de caminero pe 23 Septembrie 2015, 10:38

:D :D Eu m-aş mulţumi şi cu echipa a treia sau a patra a Africii de sud, aia care sub diverse titulaturi venea la Bucureşti în iunie la IRB Nations Cup şi bătea la competitori ca la fasole ...

aia nici nu ii mai luam in seama.Am vazut si eu ce valoare au toti "anonimii" aia.Trebuie sa ne multumim si cu nivelul asta momentan, desi s-ar putea investi si face mai mult pentru acest sport in romania.Inca suntem sus data fiind aria de selectie si conditiile

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close