SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

4 ani de evoluţie » Cum s-au schimbat ţintele şi reuşitele Simonei Halep în ultimele sezoane

Simona Halep va juca săptămîna viitoare într-un alt turneu WTA Mandatory, cel de la Miami // Foto: Reuters +1   FOTO
Simona Halep va juca săptămîna viitoare într-un alt turneu WTA Mandatory, cel de la Miami // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 15 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 14 martie 2014 23:45

Românca, numărul 5 mondial de luni, a jucat aseară în semifinalele Indian Wells contra Agnieszkăi Radwanska. Primul material dedicat ei pe site-ul WTA datează însă din mai 2010, de cînd atingea prima finală a carierei, la Fès.

Zilele acestea, Simona Halep este definiţia vie a expresiei "jucătoare în vogă". Lumea o descoperă cu ochi curioşi, îi disecă jocul, îi pîndeşte reacţiile, îi captează pe pînze digitale surîsurile şi vrea să-i afle pasiunile.

Dintr-o dată, a devenit o persoană mult mai ocupată dintr-un anumit punct de vedere, acela al interacţiunii cu media internaţională, al obligaţiilor legate de sponsori. E traseul pe care l-au străbătut, înaintea ei, atîtea jucătoare şi atîţi jucători încît nu mai e ceva nemaivăzut sau nemaiauzit.

De luni va fi a 5-a jucătoare a lumii, poziţie de vîrf ocupată vreodată de vreo româncă. Azi noapte a disputat prima semifinală de turneu WTA Mandatory din carieră, la Indian Wells, contra polonezei Agnieszka Radwanska. A adunat 7 titluri într-un interval de nici un an, bifînd în viteză tot felul de premiere.

În 2010 însă, la primul rezultat notabil al carierei, finala în turneul WTA International de la Fès, cu premii de 220.000 de dolari, reperele erau altele.

Atunci, Simona apărea pentru întîia dată cu un spaţiu generos pe site-ul oficial al WTA, la rubrica "Getting to know", dedicată jucătoarelor în urcare. Era, la momentul respectiv, pe locul 144 în lume şi avea 18 ani şi jumătate. Abia ieşea din zona turneelor challenger şi ITF, cu premii între 10.000 şi 50.000 de dolari, şi încerca să pătrundă pe tablourile importante, jucînd în calificări.

Ce spunea atunci Simona? Şi ce spune acum pe aceleaşi teme?

- Cum îţi descrii stilul de joc şi la ce lucrezi?
2010 "Sînt o jucătoare agresivă din spatele terenului. Întotdeauna am lovit mingea plat, iar acum învăţ topspinul pentru a avea o mai mare varietate şi mai mare marjă de eroare".
2014 "Îmi place să joc agresiv, să stau cît mai aproape de linia de fund pentru a întîlni mingea devreme. La juniorat eram o jucătoare de atac, apoi am început să adopt un stil mai defensiv. Acum, joc din nou cum îmi dictează instinctul. Mai am de lucrat la serviciu şi la jocul de fileu".

- Cine a fost adversara cea mai dificilă de pînă acum?
2010 "Aş spune Pennetta. M-a bătut, 6-4, 7-5, dar sînt mulţumită că am stat atît de aproape de una dintre cele mai bune jucătoare de zgură".
2014 " Serena Williams. Cu oricare altă jucătoare simt că am o şansă, dar pe ea mi se pare imposibil s-o înving. În plus, o admir şi o respect pentru tot ce a reuşit".

- Care sînt ţintele tale în acest moment?
2010 "Am pierdut în calificări la Roland Garros în 2009 şi în 2010 la Australian Open, aşa că primul lucru pe care mi-l doresc e să ajung pe tabloul principal de la Paris".
2014 "Indiferent pe ce loc mă aflu în clasamentul mondial, pentru mine cel mai important ar fi să cîştig un turneu de Mare Şlem".

- Cum te-ai descrie într-un singur cuvînt?
2010 "Nervoasă! Trăiesc intens fiecare moment al vieţii mele".
2014 "Relaxată! Savurez mult mai mult tenisul în felul acesta".

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (1)
van_daame
van_daame  •  15 Martie 2014, 10:08

Foarte tare ultimul raspuns. Pana la urma de asta se leaga totul :) Felicitari Simona pentru ce ai realizat si multa, multa bafta pe mai departe!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează