SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

A venit rândul lui Andy! Murray a terminat în forță un an excelent pentru el: lider ATP și campion la Londra

Andy Murray cu cele două trofee, de învingător la Turneul Campionilor și de lider mondial la final de sezon (foto 2) // FOTO Guliver/GettyImages +1   FOTO
Andy Murray cu cele două trofee, de învingător la Turneul Campionilor și de lider mondial la final de sezon (foto 2) // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 22 noiembrie 2016 00:00

De 13 ani, câțiva jucători au dominat tenisul. Componenții Big Four. După Federer, Nadal și Djokovici, Murray a închis sezonul acesta careul magic.

Rareori, poate niciodată a trăit tenisul vremuri atât de aglomerate de glorie precum din 2004 încoace. 13 sezoane în care patru jucători și-au împărțit într-o proporție intimidantă titlurile și finalele importante, cele de Mare Șlem și de Masters. Pe rând, au urcat pe prima treaptă a clasamentului mondial, în ordinea Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovici și, foarte recent, Andy Murray.

Scoțianul a obținut poziția de vârf după victoria la Paris-Bercy, dar avea nevoie s-o cimenteze cu un parcurs solid la Turneul Campionilor. Până la urmă, locul de lider mondial la final de an s-a decis chiar în ultimul act de la Londra, între Murray și Djokovici.

Pasul decisiv, cât un an

A învins britanicul în două seturi, 6-3, 6-4, la capătul unui meci marcat de miză. Dar rezultatul, chiar dacă nu s-a rotunjit cu o finală epică, e firesc. Venise rândul lui Andy. Ani de zile a stat cu un pas, doi, trei în urma celorlalți, așa cum se întîmplase și cu Djokovici până în 2011.

Parcă nu putea trece acel pod îngust, instabil de la bun la excelent. A trebuit să vină însă acest sezon în care a fost mai solid ca oricând. Mai constant, mai bine pregătit fizic, mai rezistent.

Atâtea turnee câștigate, atâtea bucurii! Nu i-a fost ușor fiindcă bătălia cu Nole a curs dur, cu scuturile pline de zgârieturi. Sârbul a început dominant sezonul, dar Murray a ținut pasul. După ce s-a impus la Roland Garros, realizând Marele Șlem al carierei, Djokovici a slăbit ritmul. Murray nu. Așa a recuperat decalajul imens de la startul sezonului: fiind mereu acolo, sus, luptând tot timpul pentru premiul cel mare.

"A fost un an foarte greu", a mărturisit britanicul după finala Turneului Campionilor. "Dar, în același timp, unul genial și, chiar și așa, am obținut locul unu mondial în ultimul meci. Va fi dificil să-l pot păstra în anul care vine. Trebuie să muncesc mult pentru că Novak se va întoarce mai puternic ca oricând".

Triumful olimpic, cel mai drag

A trăit senzații complexe pe teren. "Simțeam că joc mai mult pentru poziția de lider mondial decât pentru titlul în turneu. În ultimele săptămâni am tot primit mesaje de la prieteni, ziariști, multă lume... Mi se spunea că trebuie să câștig multe meciuri ca să fiu primul. Am reușit, e ceva ce nu mi-am închipuit niciodată".

Cu toate acestea, ziua cea mai frumoasă a anului nu a fost aceasta. "Victoria în fața lui Del Potro la Jocurile Olimpice a fost cea care mi-a dat cea mai mare satisfacție, a fost cea mai deosebită", a spus Murray. Al doilea titlu olimpic pentru el, ceva ce nimeni nu mai reușise înainte.

Un an dur. Dar nu putea fi altfel în condițiile în care sezoanele trecute au fost mereu pline de bătălii. În 2016, Andy a câștigat mai multe. A venit rândul lui. Acum, va merge la Miami.

"Nu mă ating de rachetă măcar două săptămâni. Am nevoie de odihnă", a anunțat. Și mai are nevoie să se adapteze acestui nou statut. Unul pentru care joacă de ani întregi și, chiar dacă nu și-a închipuit, l-a atins în acest sezon al împlinirii totale.

Lideri mondiali la final de sezon

  • 2004    Roger Federer
  • 2005    Roger Federer
  • 2006    Roger Federer
  • 2007    Roger Federer
  • 2008    Rafael Nadal
  • 2009    Roger Federer
  • 2010    Rafael Nadal
  • 2011    Novak Djokovici
  • 2012    Novak Djokovici
  • 2013    Rafael Nadal
  • 2014    Novak Djokovici
  • 2015    Novak Djokovici
  • 2016    Andy Murray

Andy Murray
29 de ani
3 titluri de Mare Șlem
14 titluri Masters

Roger Federer
35 de ani
17 titluri de Mare Șlem
24 de titluri Masters

Rafael Nadal
30 de ani
14 titluri de Mare Șlem
28 de titluri Masters

Novak Djokovici
29 de ani
12 titluri de Mare Șlem
31 de titluri Masters

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează