SPORTURI  »  TENIS  »  PERFORMANŢĂ

Analiză GSP.RO Pas cu pas în săptămîna de aur a Soranei Cîrstea » Cele mai importante momente pentru performanţa carierei

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 11 august 2013 00:00 / Actualizat duminica, 11 august 2013 12:45


"Mă simt mult mai bine la turneele mari", îi place Soranei să spună. Iar în această săptămînă a demonstrat-o la fiecare game, la fiecare set, la fiecare meci.

Sorana Cîrstea a făcut turneul carierei în această săptămînă la Toronto şi a acces aseară în ultimul act după victoria în faţa lui Na Li, scor 6-1 7-6. Diseară o va întîlni pe Serena Williams în finală.

Cum a scăpat de Azarenka?
Cîrstea a avut o partidă de încălzire în primul tur, cu Olga Savchuk, cîştigată lejer, în două seturi. Dar în turul al doilea a urmat Caroline Wozniacki, fostul număr 1 mondial şi în prezent a 10-a jucătoare a lumii. Nu Wozniacki trebuia să fie adversara din runda secundă, ci Victoria Azarenka, locul 2 WTA. Bielorusa şi-a anunţat însă retragerea înainte să înceapă turneul şi, conform unei reguli WTA, prima jucătoare care nu are tur liber îi va prelua locul. La turneele Premier 8 jucătoare au tur liber, iar Wozniacki era a noua favorită.

De altfel, Sorana nu a reuşit să cîştige vreun set în faţa numărul 2 mondial în trei întîlniri anterioare, iar la prima dintre ele Azarenka i-a administrat un dublu 6-0.

A salvat două mingi de meci!
Nimic nu anunţa săptămîna fantastică a Soranei, mai ales că totul părea pierdut în setul al doilea cu Wozniacki. Daneza cîştigase primul set, 7-5, iar la 6-5 avea două mingi de meci. Însă Sorana le-a salvat şi declicul s-a produs! În tie-break a cîştigat la zero!, iar în decisiv s-a impus cu 6-4 cu un break făcut chiar în ultimul game.

Încă un fost număr 1 mondial la rînd
În runda următoare a dat peste încă un fost număr 1 mondial, Jelena Jankovic. Sorana nu i-a dat nici o şansă sîrboaicei, scor 6-3 6-4, iar comentatorii americani au vorbit la superlativ despre românca noastră: "Un fost număr 1 mondial a fost învinsă de un viitor număr 1 mondial".

Mai mult, parcursul de pînă atunci semăna izbitor cu cel de la Roland Garros 2009, cînd a trecut de Wozniacki, iar apoi de Jankovic în optimi. La ora victoriei putea reedita un sfert de finală chiar cu Stosur, identic ca în 2009.

Putere mentală fantastică în "sfertul" cu Kvitova
Nu s-a întîmplat aşa, pentru că australianca a fost învinsă de Petra Kvitova. În sfertul cu jucătoarea cehă, campioană în 2012 la turneul canadian, visul frumos părea din nou că se încheie după ce pierduse primul set, 4-6.

Manşa a doua a avut o desfăşurare cel puţin interesantă, Sorana arătînd o putere mentală fantastică. A condus cu 4-0, însă Kvitova a luat 5 gameuri consecutive pentru 5-4. Jucătoarea noastră nu s-a pierdut, fiind la fel de sigură, în ciuda revenirii fostei cîştigătoare de la Wimbledon. A luat setul cu 7-5 şi apoi s-a distanţat repede la 4-0, reuşind astfel 7 game-uri la rînd. A cîştigat pînă la urmă cu 6-2 şi a obţinut accesul în a treia semifinală din 2013, prima la un turneu de primă categorie.

A treia victorie la o jucătoare de top 10
Şi pentru ca simetria să se păstreze (victorie în trei seturi, apoi în două), aseară a cîştigat, scor 6-1 7-6. Povestea din confruntarea cu Wozniacki s-a păstrat, dar cu Sorana în rolul celei care ratează două mingi de meci. S-a întîmplat tot la 6-5 în setul al doilea, pe propriul serviciu. S-a ajuns însă în tie-break pe care l-a cîştigat, scor 7-4.

Acesta a fost al treilea succes la o jucătoare de top 10 în turneul de la Toronto, chinezoaica este pe 5 WTA, şi al 12-lea din carieră.

Mai face o victimă? Urmează Serena Williams
Sorana şi-a aflat adversara din finală tîrziu în noapte după ce Serena Williams a trecut cu dificultate de Aga Radwanska, 7-6, 6-4. La fel ca împotriva Victoriei Azarenka, jucătoarea noastră nu a reuşit să cîştige set nici cu actualul lider mondial.

S-au întîlnit de două ori pînă acum, o dată chiar în acest an, la Roland Garros. Sorana a obţinut doar două game-uri, cu unul mai puţin decît cîştigase în prima partidă împotriva Serenei. În cazul unei victorii, Cîrstea îşi va trece în palmares doar al doilea titlu WTA, primul fiind cîştigat în 2008, la Taşkent.

Va primi 213.000 de dolari pentru finală!
Performanţa excelentă a Soranei se plăteşte şi foarte bine. Pentru că este un turneu Premier, accederea în finală se premiază cu 213.000 de dolari, aproximativ 160.000 de euro, adică mai mare decît un salariu pe un an al unui jucător de bază al Stelei, de exemplu. Dacă va cîştiga turneul, premiul se dublează, urmînd să încaseze 426.000 de dolari, aproape 320.000 de euro!

Salt de 6 locuri în clasament
Cîrstea va urca de pe locul 27, atît cît era la începutul acestei săptămîni, pînă pe 21, putînd ajunge pe 19 dacă se va impune în finală. Prin această calificare în ultimul act a reuşit să o depăşească şi pe Simona Halep şi să devină cea mai bine clasată jucătoare din România. Simona a cîştigat trei turnee în această vară şi este în prezent pe locul 25 mondial.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (7)
neko00
neko00  •  11 August 2013, 16:04
Postat de serenka_williamsova pe 11 August 2013, 15:21

frumos ai zis... desi nici pe halep nu o vad cu un mental prea bun. sa nu uitam ca progresul ei in clasament a venit in urma unor rezultate excelente obtinute la turnee slab cotate (exceptia fiind roma) dar la roland garros nu a facut nimic... si nici la wimbledon. un mental foarte bun avea alexandra dulgheru. din pacate pt ea, accidentarile i-au cam minat increderea.in seara asta daca romanca face 7 game-uri poate sa fie multumita.

La Roland Garros si Wimbledon a avut parte de adversare redutabile, Na Li a jucat fantastic iar Suarez Navarro e o jucatoare buna pe zgura, Simona n-a fost cap de serie. La Roma a avut un parcurs fantastic, a eliminat Kuznetsova, Hantuchova, Jankovic, Radwanska. Si restul turneelor au fost de tip International, nu inseamna ca au fost slabe. A invins-o pe Flipkens in finala la Top Shelf Open fara drept de apel, locul 14 si semifinalista pe aceeasi suprafata la Wimbledon. A castigat trei turnee intr-un singur an, performanta incredibila, doua consecutive pe suprafete diferite. Si psihicul e fantastic la Halep, atat de calma si are forta de a reveni oricand, si de la 0-5, s-a intamplat chiar.

serenka_williamsova
serenka_williamsova  •  11 August 2013, 15:21
Postat de neko00 pe 11 August 2013, 14:31

Sa fim seriosi, nu are psihic de campioana. Asta s-a dovedit pana acum prin rezultatele sale, am urmarit-o de-a lungul carierei si in multe meciuri pierdea datorita psihicului, exact ca prietena sa, Ana Ivanovic. La Toronto e premiera in care Sorana a reusit sa intoarca vreun set, nu mai reusise niciodata pana acum, dimpotriva, pierduse si de la 0-5. Sper sa fie pe drumul cel bun si sa continue forma buna, sa nu fie doar o sclipire de moment cum a fost la Lisicki, care de altfel tot psihic a pierdut finala de la Wimbledon, cele doua seamana mult si la joc si la psihic. Din punctul meu de vedere, singura jucatoare romanca de tenis cu psihic de otel e Simona Halep.

frumos ai zis... desi nici pe halep nu o vad cu un mental prea bun. sa nu uitam ca progresul ei in clasament a venit in urma unor rezultate excelente obtinute la turnee slab cotate (exceptia fiind roma) dar la roland garros nu a facut nimic... si nici la wimbledon. un mental foarte bun avea alexandra dulgheru. din pacate pt ea, accidentarile i-au cam minat increderea.in seara asta daca romanca face 7 game-uri poate sa fie multumita.

nolymyt
nolymyt  •  11 August 2013, 14:36

Si frumoasa ... si talentata ... ce-i mai trebuie ? eu cred ca are sanse foarte mari .. sa-i uram succes ... stie cineva la ce ora si pe ce canal este ??

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close