SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS / OPINIE

Anul furiei

Articol de - Publicat luni, 25 februarie 2008 00:00

Maria Şarapova are un început de sezon formidabil. Cine îi va face faţă?

Nimic nu pare să se fi schimbat şi totuşi s-au schimbat multe. Pentru Maria Şarapova, anul 2008 poate fi cel al triumfului total. Are acelaşi joc, aceeaşi dorinţă imensă de a fi prima, aceeaşi atitudine pe teren, decisă, impunătoare, uneori frizînd agresivitatea, în toate sensurile cuvîntului. Calităţi care au dus-o, pe cînd era doar o puştoaică de 17 ani, spre titlul la Wimbledon 2004. "Are un timing extraordinar. Ştie cum să cîştige", o caracteriza Nick Bollettieri, în curtea căruia ajunsese la 8 ani, cu tatăl, Iuri, implorînd în stînga şi-n dreapta să-i bage cineva în seamă fata. "Pur şi simplu, nu are frică. Priveşte fiecare lovitură ca şi cum ar fi decisivă. Aproape că joacă din instinct", completează Robert Lansdorp, antrenorul care i-a imprimat linia de caracter cînd Maria avea 10 ani. "Nervi de oţel sau inocenţa tinereţii", încheia Boris Becker, cel care experimentase de trei ori gustul victoriei pe iarba londoneză.

Succesul abrupt a folosit şi a dăunat. Şarapova a avut apoi perioade remarcabile care au alternat cu altele cenuşii. Accidentări. O expunere publică vehementă, care i-a adus venituri impresionante din contracte de publicitate, dar care i-a închistat viaţa personală. Un tată protector pînă la severitate. A ajuns numărul unu mondial, prima rusoaică urcată pe întîia treaptă a clasamentului, însă mereu a avut de luptat cu numeroase adversare la fel de dispuse s-o detroneze. A cîştigat şi a pierdut, a făcut mai mult decît data trecută sau mai puţin, dar niciodată n-a abdicat de la principiul ei din teren, acela de a fi prima la minge, de a nu aştepta cadouri, de a-şi face singură punctele, de a ataca.

Acum, lucrurile par să se fi legat în modul cel mai fericit pentru Maria Şarapova. Un Australian Open fără set pierdut, pe durata căruia nimeni nu i-a putut rezista, nici liderul mondial, versatila Justine Henin, nici armele tinere, precum Ana Ivanovici. Rusoaica escaladează iar ierarhiile. Joacă formidabil de bine. Încrederea îi dă curajul şi siguranţa de a forţa limitele. Ale terenului, dar şi limitele proprii de resurse fizice şi psihologice. La cei 21 de ani pe care îi va împlini în aprilie e încă revoltător de tînără pentru lumea tenisului. Şi poate că nu mai are "inocenţa" invocată de Becker în 2004, pentru că a acumulat o experienţă incredibilă la nivel înalt, însă nervii de oţel i-au rămas. Ei sînt motorul pentru ceea ce ar putea fi anul Mariei Şarapova.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
 •  25 Februarie 2008, 21:58

Davai Maria !!! Acesta este anul tau ! ! ! Australian Open , Doha...si multe alte turnee...anul acesta pt Masha ! 'Nervi de otel crescuti pe inocenta tineretii ' ! Si cand ma gandesc k unii te comparau cu Kournicova..aveti in comun..decat culoarea parului...si nationalitatea ! Masha are 20 de ani si 18 turnee ..dintre care 3 Grand Slam`uri ! Davai Mashaaaa ! You`re the best !

 •  25 Februarie 2008, 11:25

GOOO MARIA SHARAPOVA GOOO.Foarte frumos articolul despre Maria Sharapova si cred ca anul acesta nu are cine sa o bata "Pe ele pe mama lor"GOOO MARIA SHARAPOVA GOOO

 •  25 Februarie 2008, 09:15

foarte frumos articolul!O mare campioana Maria,cred ca va avea un an extraornidar!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează