SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2016

Big Four a devenit Big Five? Dezbatere după victoria lui Wawrinka la US Open: li se poate alătura elvețianul celor patru titani din tenis?

Reverul lui Stan este produce multe lovituri câștigătoare // FOTO Reuters
Reverul lui Stan este produce multe lovituri câștigătoare // FOTO Reuters

Articol de - Publicat marti, 13 septembrie 2016 00:00

Victoria lui Stan la New York a adus din nou în discuție dacă el li se poate alătura lui Djokovici, Federer, Nadal sau Murray.

În ultimii zece ani, Big Four, adică Novak Djokovici, Roger Federer, Rafael Nadal și Andy Murray, au ratat doar 5 turnee de Mare Șlem din 40. Din cele cinci, trei au fost câștigate de Stan Wawrinka, unul de Juan Martin del Potro și unul de Marin Cilici.

Imediat după finala de duminică seara, numărul unu mondial a fost întrebat dacă elvețianul li se poate alătura și se poate vorbi acum despre Big Five. O discuție care a fost purtată și după ce Stan s-a impus la Roland Garros.

"Merită să fie luat în calcul, fără dubiu. A câștigat trei turnee de Mare Șlem diferite. E în circuit de mulți ani și joacă incredibil de bine în meciurile mari. Merită cu prisosință să fie adus în discuție când vorbim de jucători de top", a spus Nole.

De partea, cealaltă, Wawrinka a spus-o de mai multe ori că nu se poate compara cu niciun jucător din Big Four. "Sunt foarte departe de ei. Priviți câte turnee au câștigat ei, de câți ani joacă la un nivel extrem de înalt! Dacă mă uit, da, am trei trofee de Mare Șlem, dar câte turnee de Masters are Murray? Ei domină de zece ani. Nu doar că s-au impus, dar mereu ajung în finală, semifinale. De asta eu nu sunt acolo. Pentru mine nu există dubiu, dar încerc să-mi optimizez cariera", a spus Stan.

Vrea să devină numărul unu? "Nu!" e răspunsul scurt al lui. Apoi elaborează: "După fiecare trofeu de Mare Șlem e cineva care mă întreabă ce trebuie să fac ca să ajung pe primul loc. Cea mai bună clasare a mea a fost locul trei, sunt departe chiar de gândul de a urca în poziția de lider. Novak, care e numărul unu, câștigă trei turnee de Mare Șlem pe an, câștigă cinci Masters-uri cel puțin într-un sezon. Câștigă tot sau cel puțin ajunge în finală. Eu triumf în patru turnee pe an. Sunt fericit cu asta, cu patru turnee și unul de Mare Șlem. E minunat, e imens! Sunt foarte departe de numărul 1", a conchis el.

Jucător Locul în clasament Mare Șlem Masters Total
Novak Djokovici 1 12*-9** 30-13 66-28
Andy Murray 2 3-8 12-7 39-21
Stan Wawrinka 3 3-0 1-2 15-9
Rafael Nadal 4 14-6 28-14 69-32
Roger Federer 7 17-10 24-19 88-48

*titluri, **finale

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
10204113608914360
Lucian Sarbu  •  18 Septembrie 2016, 09:36

Nu mai e nevoie de nici o dezbatere câtă vreme Stan are la fel de multe titluri de grand slam ca și Andy Murray. Oricum, dacă era și Del Potro sănătos, se putea vorbi chiar și de un Big 6.

1581870215401957
Andronic Popovici  •  13 Septembrie 2016, 09:42

Ia aminte Simona ,Stan e un jucator de tenis cu toate procedele jocului la el si nu tinteste locul unu ,tu mai ai mult de invatat ,mai ales cand intri in teren sporadic de pe linia de fund . Dar visurile sunt visuri desi as vrea sa ti le implinesti . Nu trebuie sa-ti fie rusine sa mai inveti ,nu te lua dupa mass media care te umfla mereu ,ca ei te ridica ei te coboara .

Vezi toate comentariile (2)
Comentează