SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

Big Four și Salatiera » Andy Murray a cîștigat Cupa Davis și s-a alăturat lui Nadal, Djokovici și Federer

Andy Murray a fost purtat pe brațe de coechipierii săi // Foto: Guliver/GettyImages
Andy Murray a fost purtat pe brațe de coechipierii săi // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 01 decembrie 2015 00:00

Cei patru jucători care au dominat ultimul deceniu au rîvnit la un moment dat la acest trofeu și și-au făcut loc în calendarul lor încărcat pentru a se impune în singura competiție pe echipe din tenis.

"Am avut jumătate de secundă să realizez că am cîștigat Cupa Davis înainte să fiu ambuscat de colegii mei. Unul dintre lucrurile speciale ale acestei competiții este că poți sărbători alături de coechiperi imediat, lucru pe care nu-l poți face la nici o altă competiție", a povestit Andy Murray pentru BBC.

El, care a cîștigat toate cele 11 meciuri pe care le-a jucat în acest sezon în Cupa Davis. Trei dintre ele le-a adăugat în finala din week-end-ul trecut, cînd Marea Britanie a trecut de Belgia cu 3-1.

Duminică, Andy a adus punctul victoriei în partida cu David Goffin."La final am simțit imensa forță a echipei. Nu e prima oară. Mi s-a mai îmtîmplat o dată pe cînd eram la școală și am marcat un gol și toți coechipierii au sărit pe mine. Așa că grămada de la Gent mi-a amintit de asta. De fapt, sînt un pic claustrofob, a fost bine la început, cînd peste mine erau Leon și doar cîțiva coechiperi, dar apoi au mai venit. Nu mă puteam mișca, am început să mă panichez și am strigat: Jos! Dați-vă jos!", a povestit Andy despre unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei sale.

"Eram aproape țeapăn"

După euforia imediată și după festivitatea cu artificii și confetti, britanicii au petrecut pe terenul de zgură alături de fani mai mult de nouăzeci de minute. Andy mărturisește că a făcut o tonă de poze. Toată această euforie avea să-l coste.

"Abia puteam să stau în picioare. Cînd am ajuns eu în vestiar toată lumea deja se bucurase de cîteva pahare de șampanie, dar eu am sărit imediat într-o baie de gheață. Eram aproape țeapăn pentru că nu făcusem baia imediat după meci, nu urmasem rutina mea", a completat Murray tabloul.

Marea Britanie nu mai cîștigase Cupa Davis din 1936, iar cucerirea ei a însemnat enorm pentru Andy Murray, care s-a dedicat cauzei cu tot ce a avut. El era ultimul din Big Four care nu avea acest trofeu în CV. Nadal a cucerit prima sa Salatieră în 2004, pe cînd avea doar 18 ani, Djokovici în 2010, iar Federer în 2014.

Trofeu cu repetiție

Rafael  Nadal este singurul jucător din Big Four care a reușit pînă acum să cîștige Salatiera în mai multe rînduri. Spaniolul a cucerit prima oară trofeul în 2004, chiar la anul său de debut, pe cînd avea doar 18 ani. În finala pe care Spania a cîștigat-o cu 3-2 în fața echipei SUA, Rafa a cîștigat meciul cu Andy Roddick.

2008, 2009 și 2011 sînt următorii ani în care el a fost alături de Spania în campanii care s-au soldat cu cucerirea Cupei Davis. În 2011 el a contribuit cel mai mult la succesul final, cîștigînd șase partide din șase.

În finală Spania a învins Argentina cu 3-1. "A fost foarte emoționant. Sînt foarte fericit că am o asemenea echipă", spunea el atunci.

Pariu inedit

"Felicitări echipei Marii Britanii pentru cîștigarea Cupei Davis. Andy Murray, emoțiile prin care ai trecut la final m-au făcut să le retrăiesc pe cele prin care am trecut și eu în 2010. Bravo, meriți Cupa!", a scris Novak Djokovici pe Twitter după finala de la Gent.

Nole și coechipierii săi au învins în finala Franța cu 3-2 și s-au tuns la zero, un pariu inedit. În aceea campanie, Djokovici a cîștigat șapte dintre cele opt meciuri în care a jucat.

"În toată istoria Serbiei cîștigarea Cupei Davis este unul dintre cele mai importante rezultate sportive pe care le-a avut, iar pentru noi ca echipă e cea mai importantă realizare", spunea atunci Nole.

Abia în 2014

Din palmaresul imens al lui Roger Federer a lipsit pînă în 2014 Cupa Davis. Elvețianul nu găsise timpul necesar pentru a face loc în calendarul său aglomerat acestei competiții.

Deși participa la o întîlnire sau două pe an, el nu s-a dedicat în nici un an așa cum a făcut-o în 2014. El a participat la toate cele patru confruntări ale anului cîștigînd șapte din cele nouă meciuri în care a jucat.

În finala, Elveția a învins Franța cu 3-1, Federer aducînd punctul cîștigător. "Nu e pentru mine, am cîștigat destule și nu aveam nevoie să mai bifez o căsuță. Acest trofeu este pentru coechipierii mei", a spus atunci Roger.

14 națiuniau reușit să cîștige Cupa Davis de-a lungul istoriei începînd cu 1900, anul în care s-a jucat pentru prima oară această competiție pe echipe

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează