SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Boom

Articol de - Publicat sambata, 23 februarie 2008 00:00

Edina Gallovits a făcut un salt important în clasamentul mondial începînd de anul trecut. Secretul: i-au dispărut complexele

A împlinit 23 de ani în decembrie 2007. Fostă junioară de excepţie, Edina Gallovits şi-a mutat din 2003 reşedinţa în SUA, a Atlanta, iar acolo şi-a clădit o carieră din ce în ce mai promiţătoare şi la senioare. Săptă- mîna trecută a atins cel mai bun loc al ei în ierarhia WTA, 67, dar ţinta pe care şi-a propus-o e mult mai îndrăzneaţă. Cum a ajuns însă aici? Chiar ea explică: a avut nevoie de un declic şi de mai multă încredere. Joi seară, însă, a fost eliminată în turul doi al turneului de la Bogota (Columbia, 185.000 $) de Carla Suarez Navarro (Spa), cu 6-4, 6-3.

- Ce s-a întîmplat la Bogota?
- A fost un accident. Nu mi-a eşit nimic din ce mi-am propus.

- Anul trecut ai jucat prima finală, cea de la Barcelona, şi ai vut şi alte rezultate foarte bune. um s-a produs saltul, ce l-a declanşt?
- Saltul s-a produs cînd am euşit să trec de primul tur la Roland Garros. De fapt, la un Grand Slam. Şi cînd am reuşit să cîştig împotriva unei jucătoare din primele 50. Mi-am dat seama că fetele din Top 50 nu sînt de nebătut şi că în orice zi se poate să le înving dacă joc la valoarea mea. Am şi muncit foarte mult în ultimii ani, mai ales înainte de Barcelona şi mi-a propus să nu mă mai gîndesc cu cine joc şi ce fel de clasament are adversara, ci, pur şi simplu, să intru pe teren şi să dau tot ce pot.

Probleme cu mîncarea
- Ce crezi că îţi lipsise pînă atunci?
- Cred că a trebuit să aflu multe lucruri despre mine. A trecut multă vreme pînă am învăţat care este jocul meu şi la ce trebuie să lucrez ca să pot să ajung unde îmi doresc. A trebuit să mă maturizez şi să îmi dau seama că pot juca cu fetele de top de la egal la egal.

“Am mîncat mămăligă cu lapte sau cu brînză şi smîntînă vreun an la cină pentru că nu mă simţeam bine cînd mîncam altceva. După o vreme, m-am obişnuit”
EDINA GALLOVITS

- Cît de mult au contat anii petrecuţi în State şi turneele jucate acolo?
- Foarte mult Eu am plecat din România acum 4 ani şi jumătate şi unul dintre motive a fost acela că nu mai aveam cu cin bate mingea la Timişoara aproape deloc. Nici condiţiile nu au fost prea bune pentru tenis de performanţă, mă refer la săli şi la vreme. La început mi-a fost greu să mă acomodez în State, mai ales cu mîncarea. Apoi, l-am cunoscut pe prietenul meu, Bryce, care acum îmi e şi manager. Familia lui m-a sponsorizat pentru că nu îmi puteam permite să călătoresc la turnee. Am fost foarte norocoasă. Iar legat de turneele pe care le joc în America, şi ele m-au ajutat foarte mult la capitolu încredere, mai ales cele pe zgură. Tot timpul fac rezultate bune la ele şi în fiecare an abia aştept să mă duc din nou.

- Cum se schimbă lucrurile acum, cînd e mai uşor să intri pe tablourile principale la turneele mari?
- Destul de mult. Totul se petrece parcă mai relaxat. Nu mai e stresul din calificări, unde toată lumea pare mai încruntată. Acum mă duc la antrenamente şi cu oricine joc e mai plăcut, mai lejer, lumea nu mai e la fel de stresată.

S-a maturizat
- Ce crezi că ai cîştigat în joc şi în atitudine, ce s-a îmbunătăţit?
- Cred că am început să joc mai agresiv şi să-mi folosesc loviturile mult mai bine. Am devenit mult mai pozitivă, am mai multă experienţă la turneele mai mari şi m-am maturizat foarte mult şi pe teren, şi în afara lui.

- Cum abordezi întîlnirile cu jucătoarele de top, a apărut o diferenţă de încredere?

- Da, acum am şi eu mai multă. Singura diferenţă dintre jucătoarele de Top 20 şi restul este că primele dau tot ce pot la absolut toate punctele şi te pun să munceşti în fiecare moment. Ele nu fac “cadouri” şi acolo încerc să ajung şi eu.

“Pentru anul acesta mi-am propus să ajung între primele 30, iar obiectivul pentru cei următori este să urc în fiecare an mai mult decît în precedentul”
EDINA GALLOVITS

Bani puţini în România

- Tenisul feminin de la noi e într-un moment bun după rezultatele tale, ale Ralucăi Olaru, ale Soranei Cîrstea şi ale Monicăi Niculescu. Ce părere ai despre asta?
- Mă bucur mult că sîntem atît de multe fete care joacă bine şi sînt sus în clasament. E un lucru pozitiv pentru tenisul românesc. Ştiu că sînt şi multe alte jucătoare tinere de valoare, dar, din păcate, nu au suportul financiar, cele mai multe rezultate vin din iniţiative private.

- Cu cine te înţelegi cel mai bine din circuit?
- Cu Jessica Kirkland. Este o americancă din Ohio cu care m-am antrenat în ultimele două luni, cînd am fost în State.

De ce nu a jucat în Cupa Fed

“Anul trecut nu am jucat pentru că nu m-a contactat nimeni, iar anul acesta am aflat despre Cupa Fed, şi anume că se joacă în ianuarie, de la celelalte fete, cînd eram la Hobart, pe 2-3 ianuarie”, explică Edina. “Eu vorbisem cu Ruxandra Dragomir (foto) la Roland Garros şi a rămas să ţinem legătura. Apoi, nu am mai auzit nimic în decursul anului. Am sunat la federaţie şi am întrebat care e situaţia. Eram interesată dacă am fost pe lista FRT în ultimii 2 ani ca să pot participa la Olimpiadă. Trebuie să fii pe lista de Cupa Fed doi ani din ultimii 4, iar eu nici măcar pe listă nu am fost pusă. Cînd am vorbit cu Ruxandra, aveam deja făcut planul de turnee, îmi luasem bilete de avion. Aş fi jucat cu mare plăcere dacă aş fi fost informată din timp”, spune Gallovits.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează