SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Campioana improbabilă » Cibulkova s-a calificat în ultima clipă, a învins-o doar pe Halep în grupe, dar a câștigat Turneul Campioanelor

Dominika Cibulkova cu trofeul și steagul Slovaciei // FOTO Guliver/GettyImages
Dominika Cibulkova cu trofeul și steagul Slovaciei // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 31 octombrie 2016 00:00

Dominika Cibulkova a câștigat ieri la Singapore, un turneu la care s-a calificat în ultima clipă și unde a reușit o singură victorie în grupe, în fața Simonei Halep.

Puțini îi dădeau șanse la victoria finală, mai ales că Dominika Cibulkova a ajuns la Singapore în ultima clipă, după ce s-a impus în turneul de la Linz. Apoi au venit două înfrângeri consecutive în Grupa Roșie, iar scenariile care o timiteau mai departe depindeau de mulți factori.

Cu toate acestea, ieri slovaca în vârstă de 27 de ani a câștigat turneul de la Singapore, după ce a trecut în finală de Angelique Kerber cu 6-3, 6-4. Numărul unu mondial a ajutat-o pe Domi să iasă din grupe, iar ieri a pierdut în fața ei.

După ce a învins-o în ultimul meci pe Simona Halep, slovaca avea nevoie de o victorie în două seturi a numărului unu mondial în fața lui Madison Keys. Lucru care s-a petrecut. Și așa Cibulkova a ajuns să strângă în brațe cel mai strălucitor trofeu al carierei.

"E cel mai important moment pentru mine, mai ales că m-am calificat pentru prima oară. Nu există cuvinte care să descrie ce simt acum", a spus Dominika, atunci când victoria din finală era încă fierbinte.

Apoi a elaborat la conferința de presă ce crede ea că a făcut bine pe teren ieri. "Nu am lăsat-o să intre în meci cu agresivitatea mea, forehand-ul și serviciul au fost la înălțime. Am avut un țel, acela de a câștiga trofeul. Și am reușit!".

Probleme în trecut

Ce poate fi mai frumos decât să pui punct unui sezon cu un trofeu atât de mare? Însă anul slovacei a fost plin. "E cel mai bun sezon al meu, dar de asemenea și cel mai obositor pentru că am jucat multe meciuri și mi-am dorit să revin printre cele mai bune", a spus ea la Singapore, săptămâna trecută.

 În 2015, a fost nevoită să stea departe de teren timp de trei luni din cauza unei accidentări la tendonul lui Ahile, după ce în 2014 ajunsese pentru prima oară în Top 10 și jucase în finala de la Australian Open.

"Am muncit mult și nu a fost ușor. E greu să te întorci după o accidentare, mai ales că prăbușirea în clasament e semnificativă, nu mai eram cap de serie la turnee. Am făcut tot ce am putut, am adăugat un nou membru în echipa mea, un mental coach care mi-a fost de mare ajutor", a povestit ea. 

Meritele revenirii jucătoarei care măsoară 1,61m se duc și spre antrenorul Matej Liptak. "El m-a ajutat enorm. Nu credeam că pot să fiu atât de constantă și atât de bună. El m-a făcut să cred mai mult în mine. Acum simt că sunt parte din Top 10, că aici îmi este locul". De azi, ea va fi pe locul cinci, în urcare de trei locuri, totodată și cel mai bun loc în ierarhia mondială din carieră.

Asemănări cu 2014 și 2015

Scenariul după care a câștigat Dominika Cibulkova semănă cu ce s-a întâmplat la Turneul Campioanelor în anii trecuți. Slovaca putea fi eliminată dacă Angelique Kerber pierdea un set în fața lui Madison Keys, dar liderul mondial a câștigat în două și a trimis-o în semifinale.

Ieri, Kerber a fost învinsă de Cibulkova, pe care o învinse în grupe în trei seturi. În 2014, Simona Halep ar fi putut-o elimina pe Serena Williams dacă pierdea în două seturi la Ana Ivanovici, dar i-a luat un set sârboaicei, iar apoi Serena a învins-o în finală. În 2015, Agnieska Radwaska a câștigat la Singapore după ce în grupe reușise o singură victorie, la fel ca şi Cibulkova.

Domi cea îndrăzneață

Câștigătoarea de la Singapore nu se ferește să pozeze în ipostaze provocatoare. În luna februarie a lui 2016 a pozat pentru revista slovacă pentru bărbaţi Break. Dominika Cibulkova nu și-a surprins însă foarte mult fanii. În trecut, slovaca a fost prezentă în diferite pictoriale: topless pentru o reclamă la Dunlop, în bikini pentru ediția franceză a FHM și nud pentru revista Adam din Slovacia.

"Mă bucur că am reușit să demonstrez că nu trebuie să fii înaltă ca să câștigi titluri importante, că o fată ca mine poate ajunge la ele"
Dominika Cibulkova

"Am dat totul pe teren și este o onoare pentru mine să joc pe scenele mari, în fața fanilor mei. Am avut un an incredibil și abia îl aștept pe următorul"
Angelique Kerber

53-21este raportul dintre meciurile câștigate și cele pierdute de Dominika Cibulkova în 2016

4turnee a câștigat Dominika Cibulkova în 2016: Katowice, Eastbourne, Linz și Singapore

8.800.000 $câștigați din premii avea Dominika Cibulkova înainte de Singapore

Câștigătoarele din ultimii cinci ani

  • 2012: Serena Williams (SUA)
  • 2013:  Serena Williams (SUA)
  • 2014:  Serena Williams (SUA)
  • 2015: Agnieszka Radwanska (Polonia)
  • 2016: Dominika Cibulkova (Slovacia)

Turneele câștigate de Cibulkova în carieră

2011 Moscova categoria Premier
2012 Carlsbad categoria Premier
2013 Stanford categoria Premier
2014 Acapulco categoria International
2016 Katowice categoria International
2016 Eastbourne categoria Premier
2016 Linz categoria International
2016 Turneul Campioanelor -

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
ray51
ray51  •  31 Octombrie 2016, 15:24

Bravo ei. Si poze nud si nunta si dezinhibata si castigatoare la Singapore. Sa nu uitam ca are putin peste 1 m jumate si ... destul de 'placut' rotunjita. Felicitari !

niculaemoromete
niculaemoromete  •  31 Octombrie 2016, 11:47

Si-a dorit sa castige: asta a facut diferenta! Felicitari Cibulkova! Abia astept sa pot aplauda un sportiv roman cu asemenea dorinta de a invinge!

nope
nope  •  31 Octombrie 2016, 09:38

Nah o palma data fanilor lui Halep care ofera scuza cum ca Halep nu poate mai mult ca e prea mica de statura. Nah ca se poate si la 1.61

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close