SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS / CUPA DAVIS / ROMANIA-FRANŢA 0-5

Ce urmează?

Articol de - Publicat luni, 11 februarie 2008 00:00

Echipa României va juca în toamnă un nou baraj. Care sînt şansele să revenim în Grupa Mondială şi cu ce jucători?
În ultimii 13 ani, românii au disputat de 12 ori baraj pentru pătrunderea, respectiv menţinerea în Grupa Mondială. Prima calificare în seria de elită din acest şir, cea din 1996, venea după o pauză de 12 ani, în care formaţia noastră se zbătuse în zonele inferioare ale Cupei Davis. Toată această perioadă de rezultate valoroase s-a bazat, în special, pe evoluţia constantă, deseori extraordinară a lui Andrei Pavel, dar şi pe meciurile bune făcute, pe rînd, de Adrian Voinea, Victor Hănescu, Răzvan Sabău, Gabriel Trifu şi, mai recent, Florin Mergea şi Horia Tecău.


La 34 de ani împliniţi în ianuarie, Pavel nu va mai putea juca multă vreme în Cupa Davis. "Ştim că acest moment o să vină. Se apropia de acum 2-3 ani, iar acum timpul e şi mai scurt", a spus căpitanul nejucător Florin Segărceanu. "Oricum, Andrei va juca sigur anul acesta în baraj, doar dacă nu intervine ceva neprevăzut. E locul 85 mondial, e implicat în circuitul ATP, nu există dubii în ce-l priveşte". Ce rezervă însă viitorul ceva mai îndepărtat?

"Vrem şi sperăm să-i convingem pe Mergea şi Tecău să-şi facă un program comun la dublu astfel încît, pînă în toamnă, să fie între primii 100 în clasamentul mondial la această probă", a accentuat Segărceanu. "Asta înseamnă să avem un dublu clar, iar dacă lucrurile vor merge bine, să poată la un moment dat juca şi la simplu. Sînt mulţi jucători care au început cu dublul, apoi s-au dezvoltat şi la simplu, iar Michael Llodra e un exemplu foarte bun în acest sens. Victor Hănescu rămîne clar în echipă. El a revenit foarte bine anul trecut după accidentare şi acum a jucat mult mai bine decît la Clermont-Ferrand". Căpitanul nejucător a amintit şi de cîţiva jucători foarte tineri, între care Petru-Alexandru Luncanu şi Marius Copil, care au şi fost la Sibiu alături de echipă, care să crească şi să poată asigura schimbul.

Pînă acolo însă, s-ar putea ca echipa noastră să sufere o vreme. Contează mult şi ce adversar vom avea în baraj. Asta vom afla la mijlocul lunii aprilie.

Final cu 0-5
Echipa României a pierdut cu 0-5 întîlnirea cu Franţa din primul tur al Cupei Davis. Horia Tecău a fost învins ieri, în ultimul meci, de Arnaud Clement cu 7-6 (3), 2-6, 6-4 după aproape două ore de joc. "Nu eram pregătit să joc acest meci de simplu, în ultimele săptămîni m-am antrenat doar pentru dublu, de aceea mi-a fost destul de greu, mai ales la deplasarea pe teren", a spus Tecău. "Dacă însă aş fi servit şi în meciul de dublu la fel la acum, cred că rezultatul ar fi fost altul". Horia crede că scorul de 0-5 este prea sever. "Andrei a jucat foarte bine şi a avut şanse să ajungă în setul 5 cu Tsonga, la dublu am fost aproape", a explicat el. România n-a mai pierdut cu 0-5 acasă din 1984, cînd ne-au bătut americanii cu o echipă compusă din Jimmy Connors, John McEnroe şi Peter Fleming, iar în deplasare am cedat 0-5 ultima dată în 1994, în Africa de Sud.

Misterul Polivalentă
Oficialii federaţiei internaţionale prezenţi la Sibiu au confirmat faptul că România a primit pentru ultima oară derogare pentru a juca într-o sală cu capacitate mai mică de 4.000 de locuri. Excepţiile cele mai recente sînt Braşov 2005 şi acum Sibiu, ambele arene avînd în jur de 2.000 de scaune. Cei de la ITF au spus că standardele internaţionale trebuie respectate şi că totul are o limită. Întrebaţi de ce varianta Sălii Polivalente a fost refuzată, au replicat că partea română a invocat faptul că respectiva arenă nu este asigurată şi nici testată din punctul de vedere al rezistenţei. În sala bucureşteană s-au disputat însă, de-a lungul timpului, numeroase întîlniri de Cupa Davis, chiar cu Franţa şi Elveţia, dar şi alte competiţii internaţionale.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
 •  11 Februarie 2008, 14:58

Da, ai dreptate omulet. M-am enervat pt. ca ala a fost singurul meci pe care l-a castigat Hanescu in ultimii ani pt. Romania, dar Pavel ne-a salvat de fiecare data (cand s-a putut, bineinteles). Pacat de Razvan Sabau, ca s-a pierdut.

 •  11 Februarie 2008, 14:50

Cu Ecuadorul Andrei Pavel nu a jucat. Hanescu a castigat primul meci la simplu (Impotriva lui Giovani Lapenti), Mergea/Tecau au castigat dublul iar punctul decisiv l-a adus Razvan Sabau (tot cu Giovani Lapenti).

 •  11 Februarie 2008, 14:40

Cristi, crede-ma ca ma pricep si eu cat de cat la tenis si cu atitudinea asta, Hanescu nu va ajunge niciodata un jucator de valoare.Si pe teren joaca in reluare. Asa se juca in urma cu 20 de ani, nu acum. Cu Ecuadorul (intr-o atmosfera mai mult decat ostila) au castigat in urma cu 5 ani astfel: Andrei, ambele meciuri si dublul Mergea- Tecau (erau niste pusti si nu s-au lasat impresionati) nicidecum marele Hanescu. Iar la barajul precedent,(anul trecut)cu Coreea de Sud, Pavel a adus ambele puncte la simplu si la dublu tot el impreuna cu Horia Tecau, asa ca sa ne lase Hanescu pt. ca nu ajuta cu nimic aceasta echipa.Pavel da intotdeauna mult mai mult in Cupa Davis decat in turneele individuale, pe cand Victoras face exact invers.In locul lui mai bine ar juca un pusti, sa capete experienta, ca rezultatul meciurilor ar fi tot aceleasi.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează