SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Corespondență din Madrid » Sorana Cârstea are o nouă perspectivă asupra tenisului: ”Accidentarea m-a maturizat”

Wild-card la Madrid, Sorana ar putea juca
azi în “optimi” // FOTO Guliver/GettyImages
Wild-card la Madrid, Sorana ar putea juca azi în “optimi” // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat miercuri, 04 mai 2016 00:00

Problemele la umărul drept i-au adus Soranei Cârstea o nouă perspectivă asupra tenisului și a vieții.

"Pentru mine această accidentare a fost o lecție de viață, am spus-o de multe ori, au fost momente în care nu am mai crezut că o să mai pot să fiu sănătoasă și să joc tenis. E o a doua șansă și mă bucur să fiu din nou aici", a spus Sorana după meciul din primul tur de la Madrid. Era liniștită și zâmbitoare.

Doar ce o învinsese pe Jelena Jankovici. A ajuns la 26 de ani și a trecut prin toate în tenis. Ascensiune, victorii memorabile, bucurie, țeluri atinse, dar și accidentări care au schimbat-o.

A fost însă aproape să renunțe. Și asta din cauza umărului drept, cu o listă lungă de afecțiuni, care au început să se manifeste în 2014.

"În fiecare zi trebuie să-mi fac exercițiile, să merg la fizioterapeut, e o problemă cu care trăiesc zi de zi. Fac foarte multă recuperare, foarte multe exerciții de forță ca să pot să țin umărul în tonus și asta mă ajută. Sunt și zile bune, și zile proaste. Umărul e foarte important la serviciu și acolo aveam dureri. E o problemă care nu va dispărea, o voi avea pentru tot restul carierei. Acum m-am mai obișnuit, nu mă mai panichez, chiar dacă uneori mai simt puțină durere", a povestit ea.

Trăgând linie, umărul Soranei e prea flexibil și se luxa, apoi au apărut probleme la bicepși și deltoizi, accidentări de compensare.

Fără prosoape și copii de mingi

Pentru că nu a putut să joace, a căzut mult în clasament. La finalul lui 2015 era pe locul 244 în lume. O poziție care a trimis-o în lumea de jos a tenisului, nu că nu ar fi cunoscut-o. Pentru a ajunge între cele mai bune, atunci când era adolescentă, din turneele ITF și-a adunat punctele. E greu să revii acolo după ce ai fost sub lumina reflectoarelor, pe scena cea mai mare.

"Am luat-o de jos, cu turnee de 25.000 de dolari, într-adevăr, când am fost la începutul anului în Brazilia, nu avem nici copii de mingi, trebuia să mă duc singură după mingi, nu aveam nici prosoape, nu avem de niciunele. Nu a fost ușor, cred că trecuseră zece ani de când jucasem ultimul 25.000. Însă aici e foarte important să fii modest, așa cum spune mereu antrenorul meu, Marius Comănescu, important e să te concentrezi pentru ce ai tu de făcut și atât. Nu contează unde joci, că o faci la Madrid sau în Brazilia, important e să-ți faci treaba, să fii modestă și nu cu nasul pe sus", subliniază Sorana.

A început anul la Guaruja, unde a ajuns în finală, apoi a câștigat la Bertioga, două competiții de 25.000 de dolari. A intrat în calificări la Rio și a ajuns în semifinale. Apoi s-a întors în circuitul ITF, la Sao Paolo, cu o semifinală.

O alta a venit în Franța, la Croissy-Beaubourg, plus prezențele pe tablourile de la Praga și Istanbul - au dus-o în cinci luni pe locul 127 în lume, aproape de Top 100. "Această accidentare a fost ca o maturizare pentru mine", a continuat Sorana.

În ciuda tuturor problemelor, ea și-a păstrat optimismul. "Depinde foarte mult cum privești lucrurile, acum la Madrid e pentru prima dată anul acesta când joc fără să mă gândesc la umăr. Mă bucur să fiu pe teren, fără durere, este enorm pentru mine. În tenis și în viață depinde cum privești lucrurile, dacă vrei să le privești optimist, găsești motive, dacă vrei să fii pesimist, la fel găsești. E foarte important să fii cu picioarele pe pământ și să-ți dai seama până la urmă că nu contează ce job ai, trebuie să muncești zi de zi și să-ți vezi de treabă".

Echipă stabilă

Sorana Cârstea a avut mereu o echipă pe termen lung, fie că a fost vorba de colaborarea cu Alina Tecșor, cu Darren Cahill sau Victor Ioniță.

"Lucrez din vară cu Marius Comănescu. Mai colaborasem cu el la Fed Cup și am simțit că am avut o chimie foarte bună. Sunt foarte încântată de cum merg lucrurile, comunic extraordinar de bine și mă ajută, iar pe partea fizică lucrez cu Dan Tudorache. Muncim mult la partea superioară, cât și la cea inferioară, cred eu că în momentul de față am o anumită stabilitate, care e foarte importantă. Lucrurile se schimbă în tenis, dar în momentul de față am o echipă de care sunt foarte mândră, am mare încredere", a spus Sorana.

Serviciu schimbat

Sorana a fost nevoită să-și schimbe mișcarea la serviciu din cauza problemelor la umăr. Acum face o mișcare abreviată pentru că atunci când făcea extensia completă a brațului apăreau durerile.

"De când am început să fac acest lucru a mers bine, dar e nevoie de repetiție, ritm și coordonare. Până în acest moment, totul decurge bine. Am fost nevoită să studiez multe servicii abreviate. M-am uitat la Andy Roddick, iar el servea foarte bine. Acum sunt mai precaută, urmăresc mai mult și privesc tenisul dintr-o altă perspectivă", a spus Sorana.

"Zgura te solicită mai puțin la articulații, însă punctele sunt mai lungi, iar la umărul meu nu e foarte indicat să am schimburi lungi, mingea vine mult mai sus, deasupra umărului. Anul acesta am jucat și pe hard, și pe zgură și am avut rezultate bune"
Sorana Cârstea

21este cel mai bun loc ocupat de Sorana Cârstea în ierarhia mondială, pe 12 august 2013

Titlurile și finalele Soranei

2008 Tașkent trofeu
2007 Budapesta finală
2013 Toronto finală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
adicn
adicn  •  04 Mai 2016, 12:15

Bravo, Sorana, așteptăm să revii acolo sus!

anne1970_ar
anne1970_ar  •  04 Mai 2016, 09:20

Oare?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close