SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR / CORESPONDENŢĂ DIN SINGAPORE

Corespondenţă din Singapore » Simona Halep analizează victoria cu Serena Williams » O mare bucurie, dar nu totul: ”Am vrut să lupt pentru fiecare punct”

Pentru Simona Halep urmează meciul cu Ana Ivanovici
Pentru Simona Halep urmează meciul cu Ana Ivanovici

Articol de - Publicat joi, 23 octombrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 23 octombrie 2014 10:16

După ce a cîştigat în faţa liderului mondial, 6-0, 6-2, românca îşi menţine impresionantul sînge rece arătat pe teren: ”Pînă la urmă, e doar un meci, contează ce fac în continuare”.

Conferinţa Simonei începe cu un moment amuzant. Prima întrebare se aude "loud and clear" de la microfonul portabil care circulă prin sală, răspunsul ei însă rămîne în zona primului rînd. Imediat, un tehnician ţîşneşte de undeva, din spate, dar ea zîmbeşte şi spune, în engleză, "cred că nu e deschis". Chiar aşa era.

Cu un cor de rîsete discrete, întrebările încep să curgă. Iar răspunsurile la fel, într-o exprimare care devine parcă pe zi ce trece mai fluentă, într-o engleză îmbogăţită net chiar şi faţă de lunile cele mai recente. Aproape că n-ai zice că vine după cea mai mare victorie din carieră.

Faţa îi radiază, ochii strălucesc, dar fericirea are măsură. Cum spune chiar ea, "nu s-a terminat. Turneul continuă". Chiar dacă ieri şi azi şi-a propus să zîmbească încontinuu.

- Simona, felicitări! Ai învins-o pe Serena Williams atît de categoric. Ce ţi-a spus la fileu, imediat după meci? Am văzut că n-a fost un simplu salut, aţi vorbit un pic.
- Da, ca întotdeauna, Serena a fost foarte de treabă. Mi-a spus că am făcut un meci bun, că joc foarte bine şi că să o ţin aşa în continuare. I-am mulţumit şi m-a impresionat. O cunosc şi ştiu că este o mare campioană, ştie să şi piardă, ştie să şi cîştige.

- Ce crezi despre meci, ce s-a întîmplat acolo, pe teren?
- N-am cuvinte să explic cum mă simt după victorie sau cum a fost în timpul meciului. A fost ceva uimitor pentru mine. Am jucat foarte bine, am fost agresivă, iar după primul set nu m-am speriat. Am continuat să joc, să lovesc mingile, să stau aproape de linia din spate. Ştiam că n-am nici o şansă dacă fac pasul înapoi. Am încercat tot ce ştiu şi, cel mai important, am fost relaxată.

- În setul al doilea au fost cîteva mingi de break cărora le-ai făcut faţă foarte bine. Cum ai reuşit acest lucru?
- Cum spuneam, am fost foarte calmă, ceea ce mă surprinde puţin. M-am gîndit însă înainte de meci că nu am nimic de pierdut. Că trebuie doar să joc. Ea este numărul unu mondial, ea e cea mai bună din lume. Iar după acest meci mi-am învăţat lecţia. Am învăţat că trebuie să cred în şansa mea, să intru pe teren şi să-mi fac jocul.

- Cît de mult înseamnă acest succes şi ce va schimba el în cariera ta de acum încolo?
- Înseamnă mult, dar nu înseamnă totul. E un meci, a fost o zi doar. Nu mi-am închipuit că voi putea învinge cu un asemenea scor, 6-0, 6-2, dar nici ea nu a fost în cea mai bună zi. A ratat cîteva mingi importante în primul set. Al doilea a fost mai strîns, însă eu mi-am menţinut concentrarea. Am vrut să lupt pentru fiecare punct şi asta am făcut.

- Înainte de turneu ai avut o perioadă mai puţin reuşită, inclusiv cu accidentări. Ce te-a ajutat sau ce te-a făcut să vii aici atît de calmă, de relaxată, de puternică?
- Cred că oamenii din jurul meu mă ajută foarte mult să revin la starea mea bună, cea din prima parte a anului, am alături familia, prieteni, apropiaţi, persoane importante în viaţa mea, echipa, oameni din România care mă susţin. Vine de la sine. Nu am fost speriată că am trecut printr-o perioadă grea, am făcut antrenamente zilnic, chiar dacă accidentările m-au oprit uneori, m-am ţinut tare ca să trec peste şi mă bucur că am trecut, în chiar ultimul turneu al anului.

- Pînă acum nu învinseseşi o jucătoare din Top 3. Iar acum ai depăşit-o pe numărul unu mondial. Îţi dă asta senzaţia că totul e posibil de acum încolo?
- Cum spuneam, e doar un meci. Vreau să rămîn cu picioarele pe pămînt, am multe meciuri, multe turnee în faţă. Trebuie să rămîn concentrată şi relaxată. Dacă sînt relaxată, pot juca foarte bine, cum am făcut în acest meci. Da, e prima dată cînd am învins-o pe Serena. Mereu am visat să o înving pe una dintre surori, pentru că au fost şi continuă să fie nişte jucătoare mari. Această victorie e importantă pentru mintea mea.

- E cel mai bun meci pe care l-ai făcut? Serenei aşa i s-a părut.
- Şi eu cred la fel. M-a ajutat experienţa acumulată deja. Nu m-am speriat după primul set, asta a fost foarte important pentru mine. Am reuşit cîteva mingi incredibile. Am cîştigat puncte în faţa ei chiar cu aşi, ceea ce înseamnă foarte mult. Am servit bine, am returnat bine, totul a mers bine pentru mine.

- Spuneai că după turneu vei petrece? Ce vei face, mai exact?
- Voi merge acasă, voi fi cu prietenii, cu familia, cu fratele meu, care e în luna de miere. L-am făcut fericit cu această victorie! E ultimul turneu al anului. A fost un an greu, am avut şi perioade mai dificile, şi accidentări. Am nevoie de o pauză după, mai ales că anul viitor va fi, de asemenea, unul dur pentru mine.

- Merită această victorie contra Serenei o rochiţă nouă?
- Merită mai mult decît atît! Mă gîndesc eu la ceva!

Au ajuns jucătoare de tenis datorită Virginei Ruzici
Richard Williams a spus de nenumărate ori că a fost inspirat de Virginia Ruzici atunci cînd a ales să le facă pe fetele sale jucătoare de tenis. Decizia era luată încă dinainte ca ele să fie născute, după ce a văzut-o pe româncă jucînd atît de frumos şi încasînd un cec consistent.

Mai mult, el i-a ascuns anticoncepţionalele nevestei, care nu-şi mai dorea copii. "Am ales tenisul pentru ele încă dinainte să se nască, jocul Virginiei Ruzici avea frumuseţe şi risc în acelaşi timp", a spus Richard.

7 victorii în faţa jucătoarelor de Top 10 are Simona Halep în 2014, dar cea în faţa Serenei este prima din carieră în faţa unui lider mondial în exerciţiu

REACŢII DIN PRESA INTERNAŢIONALĂ:
Extazul şi euforia sînt de obicei emoţiile pe care Serena Williams, numărul 1 WTA, le experimentează pe terenul de tenis. Miercuri însă a făcut cunoştinţă cu o emoţie total nouă - ruşinea.
The Guardian

În faţa unei Simone Halep dezlănţuite, care a acoperit perfect linia de fund (11 lovituri cîştigătoare, 12 greşeli neforţate), americanca, apatică şi deseori prost plasată, şi-a multiplicat erorile (36 în total, 7 duble greşeli). Nu a dat nici un moment impresia că ar putea ieşi din letargie.
L'Equipe

Victorie de răsunet la Singapore: Serena Williams a fost copleşită de Simona Halep, 6-0, 6-2, într-o oră şi cinci minute de joc. Un meci dureros pentru Serena, care a părut o fantomă pe teren.
Gazzetta dello Sport

Simona Halep a dat un pumn  puternic în masă. Românca a început într-o manieră autoritară, dominînd schimburile de mingi de pe linia de fund şi după douăzeci de minute încheind primul set cu un "covrig" mare în dreptul americancei.
Marca

Serena Williams dezintegrată sucombă în faţa Simonei Halep. Românca a învins-o pentru prima dată în patru confruntări pe Serena Williams într-o partidă în care era pus în joc locul de lider al Grupei Roşii.
Sport

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
solomon_i
solomon_i  •  23 Octombrie 2014, 09:50

Bravo Simona ! Te iubim !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează