SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Cum să-ţi învingi mentorul » Sloane Stephens a cîştigat meciul cu Serena Williams şi a ajuns în semifinale la Australian Open

Sloane Stephens e clasată pe locul 25 în clasamentul WTA din 14 ianuarie.
Sloane Stephens e clasată pe locul 25 în clasamentul WTA din 14 ianuarie.

Articol de - Publicat joi, 24 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 23 ianuarie 2013 19:14

Sloane Stephens o avea drept guru pe Serena Williams. Exact pe aceasta a bătut-o marţi noapte în sferturi, cu 3-6, 7-5, 6-4, intrînd surprinzător în semifinale.

Sloane Stephens este o adolescentă. Are încă 19 ani. Este hotărîtă, atletică şi inteligentă. Cu toate acestea, faptul că a eliminat-o în trei seturi pe conaţionala sa, Williams cea mică, de la Australian Open, este o surpriză. "Este una dintre cele mai şocante înfrîngeri din ultimii zece ani", se lamentează site-ul oficial al primului turneu de Mare Şlem al anului.

Serena, care are cinci titluri cîştigate în Australia, a intrat accidentată la spate. În setul al doilea, accidentarea s-a agravat şi i-a afectat clar evoluţia. În setul decisiv, Serena parcă se mai repusese pe picioare, dar Stephens a jucat mai ambiţios. Nu s-a speriat.

De altfel, spusese şi acum trei săptămîni, înaintea partidei de la Brisbane cînd Williams a avut cîştig de cauză, că nu se simte intimidată de prezenţa autoritară a Serenei şi că va da tot ce are mai bun pe teren.

Părinţi sportivi
Şi s-a ţinut de cuvînt atunci, dar mai ales acum, la Australian Open. A trecut de jucătoarea pe care o respectă cel mai mult din circuit. Şi are şi de ce. Acesta este primul meci pierdut de Serena Williams din luna iunie 2012 încoace! În ultimele şapte luni, Serena a cîştigat 6 turnee, dintre care două de Grand Slam, Turneul Campioanelor şi turneul olimpic de la Londra.

"Joci cu Serena, una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii. Distruge o rachetă de nervi, dar tot se concentrează şi joacă bine. De fapt, după ce îşi iese din minţi trebuie să fii şi mai atentă, deoarece poţi fi sigură că atunci va începe să joace şi mai bine", o analiza, la Brisbane, tînăra Sloane, numărul 25 mondial, pe veterana Serena, a treia jucătoare WTA.

Sloane Stephens, antrenată de David Nainkin, provine dintr-o familie sportivă. Tatăl său a fost John Stephens, un mare jucător de fotbal american, care a decedat în septembrie 2009, într-un accident de maşină, chiar înaintea începerii US Open.

Fiica sa a participat la înmormîntare, dar s-a întors la turneu. De la tatăl ei se spune că are Sloane viteza. Mama sa este înotătoarea Sybil Smith, care, în 1988, a devenit prima afro-americancă din cea mai valoroasă echipă universitară de nataţie din istorie. Sloane are şi un frate mai mic, Shawn Farrell, de 14 ani.

"Vreau un poster cu mine!"
Sloane a început să joace tenis la 9 ani, mama sa fiindu-i ghid în această disciplină. De la 12 ani a început să studieze de acasă, absolvind liceul în 2011. A decis că suprafaţa ei preferată este zgura. Muzele ei din tenis sunt belgianca Kim Clijsters, dar mai ales surorile Williams, Serena şi Venus, cu care este şi bună prietenă. În afara sportului, îl idolatrizează pe bunicul său.

Fata de 19 ani are în camera sa din locuinţa din Los Angeles un poster cu Serena. Anul trecut, exact în timpul Australian Open, o descrisese pe aceasta drept "Dumnezeul tenisului". Acum, lăsînd modestia la o parte şi trăindu-şi momentul de glorie, Sloane a zîmbit: "Cred că-mi fac un poster cu mine".

Celebră la minut
Cum iubitorii de tenis au privit în număr mare meciul dintre Serena şi Sloane, fata a devenit o celebritate în timp real. Mai exact în cele 2 ore şi 13 minute cît a durat partida. Telefonul mobil aproape i-a crăpat de atîtea mesaje de felicitare - peste 200. Iar pe Twitter numărul de followers i s-a dublat - de la 17.000 la peste 35.000. În semifinale, Sloane Stephens a jucat azi-noapte împotriva deţinătoarei titlului, Victoria Azarenka.

Spre fazele finale
În turneul masculin, prima semifinală îi va avea azi (ora 10:30, Eurosport) ca protagonişti pe liderul ATP, Novak Djokovici, şi pe spaniolul David Ferrer. Cea de-a doua semifinală se va disputa mîine, între elveţianul Roger Federer şi britanicul Andy Murray.

Federer s-a calificat după ce l-a eliminat după un meci de 5 seturi pe francezul Jo-Wilfried Tsonga, 7-6, 4-6, 7-6, 3-6, 6-3. Murray a dispus cu 6-4, 6-1, 6-2 de francezul Jeremy Chardy. În cealaltă semifinală feminină s-au întîlnit azi-noapte chinezoaica Na Li şi rusoaica Maria Şarapova.

"Cîntăreţul John Legend mi-a dat mesaj pe Twitter. Şi baschetbalistul Dirk Nowitzki la fel. Sînt foarte emoţionată. Pe John Legend mi-l doresc să-mi cînte la nuntă, iar el mi-a dat mesaj de felicitare" (Sloane Stephens, semifinalistă Australian Open)

"Este o sportivă unică şi poate face lucruri pe care rivalele ei nu le pot face. Poate transforma defensiva în ofensivă, se mişcă lejer înainte şi poate puncta oriunde pe teren" (Justin Gimelstob, analist, fost jucător)

2010 a fost anul în care Stephens a cucerit trei titluri de Mare Şlem (Roland Garros, Wimbledon, US Open), la junioare, la dublu, alături de Timea Babos

CV - Sloane Stephens
- născută pe 20 martie 1993, la Plantation, Florida
- 1,70 metri, 61 kilograme
- a trecut la profesionism în 2009
- jucătoare de mîna dreaptă
- cîştiguri: 694.995 dolari
- cea mai înaltă poziţie în clasamentul WTA: 25 (14 ianuarie 2013)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează