SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Daniil Medvedev, învingător INCREDIBIL în duelul nervilor cu Alexander Zverev! » După 4 ore și 18 minute, rusul și-a luat biletul pentru a treia finală la Melbourne

Daniil Medvedev, învingător în semifinale la Melbourne Foto: Imago
Daniil Medvedev, învingător în semifinale la Melbourne Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 26 ianuarie 2024 15:50 / Actualizat vineri, 26 ianuarie 2024 17:43

Rusul Daniil Medvedev, cap de serie 3, s-a impus după un meci fenomenal cu Alexander Zverev, favorit 6, 5-7, 3-6, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3, în care a revenit pentru a patra oară în carieră de la 0-2 la seturi. Va fi a treia sa finală la Australian Open și a 6-a de Grand Slam din carieră.

Alexander Zverev, favorit 6, contra Daniil Medvedev, cap de serie 3, chiar dacă nu cea mai sonoră, este una dintre cele mai bogate rivalități ale ultimilor ani. Germanul și rusul au pornit semifinala de la Australian Open de la scorul de 11-7 pentru Medvedev, dueluri consumate din 2016 încoace.

În 2023 au fost cele mai multe într-un sezon, 6, iar Sascha a câștigat unul singur, pe hardul de la Cincinnati, în turneul de categorie Masters 1000. Mereu însă meciuri strânse, în care rusul s-a impus uneori la limita tacticii, a efortului și a nervilor.

Azi însă, un pic surprinzător poate, s-au înfruntat pentru prima dată într-un turneu de Mare Șlem. Semifinale la Australian Open, miză imensă, mai ales pentru Zverev, care nu avea decât o finală majoră în carieră.

Tactică ofensivă a lui Zverev de la început

Germanul s-a pregătit bine pentru o nouă ciocnire cu Medvedev. De la aceeași înălțime, 1,98 metri, cei doi abordează tenisul stând deseori mulți metri înapoia liniei de fund a terenului. Servesc bine, dar nu sunt prea tentați de fileu, o variantă tactică puțin accesată.

De data aceasta, Zverev a pregătit împreună cu echipa sa meciul cu o abordare mai ofensivă, pentru a evita un nou duel chinuitor, dureros cu atipicul Medvedev. Rusul a stat de la început la retur foarte, foarte retras, 5-6 metri, încercând să pună mingea în teren și apoi să dirijeze schimbul.

Sascha l-a surprins însă nu doar fiindcă a servit bine, ci pentru că a jucat mult mai în teren. Daniil a acuzat, undeva, în interior, șocul, iar Zverev s-a desprins rapid la 4-1 cu două break-uri. Reacția rusului a revenit, lungind schimburile, lovind moale, absorbind din energia adversarului.

Zverev se desprinde la 2-0 la seturi

Daniil Medvedev, învingător INCREDIBIL în duelul nervilor cu Alexander Zverev! » După 4 ore și 18 minute, rusul și-a luat biletul pentru a treia finală la Melbourne
Alexander Zverev a jucat foarte bine în primele două seturi Foto: Imago

Așa a egalat la 5, însă germanul s-a trezit la timp, a accelerat pe final de set și s-a impus cu 7-5. În actul secund, tabloul a rămas aproape identic, cu mult calm din partea unui Sascha ofensiv: a câștigat 17 din cele 19 puncte jucate la fileu. Și a câștigat și actul secund, 6-3, făcând două break-uri și arătând încrezător, sigur pe tenisul său în momentele-cheie.

Cele peste 16 ore petrecute pe teren de fiecare dintre ei au început să se simtă, mai ales în cazul rusului, care a abordat setul al treilea diferit, încercând la rândul său să scurteze punctele. A servit mai tare și mai îngrijit, s-a apropiat de linia de fund, chiar a venit în față (per total de 12 ori, câștigând 10 puncte), însă nici neamțul nu a cedat teritoriu.

4au fost ocaziile în care Daniil Medvedev un meci de la 0-2 la seturi, inclusiv semifinala de la Australian Open 2024

Au ajuns la tie-break, iar acolo emoțiile l-au apăsat până la urmă pe favoritul 3. Cu rezerva de energie măsurată parcă la fiecare schimb, dar folosind-o inteligent, Medvedev a obținut primul avantaj, 3-1, l-a cedat, dar a lovit sec, decisiv, la 4-4. A făcut minibreak, apoi nu s-a oprit până la 7-4.

Medvedev începe cursa de revenire

Daniil Medvedev, învingător INCREDIBIL în duelul nervilor cu Alexander Zverev! » După 4 ore și 18 minute, rusul și-a luat biletul pentru a treia finală la Melbourne
Daniil Medvedev în acțiune Foto: Imago

Set Medvedev! Semifinala intra într-o altă epocă. Cu un set al patrulea în care s-a mers cap la cap, fără break-uri, până la un nou tie-break. 4-4 în jocul decisiv, Medvedev face dublă greșeală. Nu mai comisese una din prima parte a meciului. În tribună, antrenorul lui, Gilles Cervara, are privirea goală.

Dar Daniil amendează precauția adversarului la următorul punct, 5-5, are un retur norocos cu fileul, 6-5, apoi servește impecabil și setul e al lui! Nebunie...

Victoria incredibilă a rusului

După primele două seturi, părea că Zverev are un ascendent asupra unui Medvedev ușor obosit, nedumerit. Rusul și-a reglat însă tactica și și-a mobilizat toate resursele.

A făcut break-ul în decisiv în game-ul al cincilea. Apoi l-a consolidat pentru 4-2, găsind unghiuri, tocându-i nervii lui Sascha, următindu-și scopul cu o reziliență incredibilă. Și merge până la capăt, un 6-3 înnebunitor pentru adversar, care îl face, în fine, pe Medvedev să răsufle ușurat.

Să se întoarcă spre public, după 4 ore și 18 minute. Spre echipa sa. Să ducă degetele la tâmple. Un meci foarte frumos, în care ambii au adus mult, dar nu poate fi, că așa e sportul, doar un învingător.

Daniil Medvedev despre:

- cum a întors meciul

Mi-am zis că dacă pierd acest meci, vreau să-l pierd cu fruntea sus. În setul 3 eram foarte obosit fizic, mi-am dat deama că nu pot sta în schimburi lungi, am fost mai agresiv. A mers, au început să-mi iasă loviturile. În tie-break a fost incredibil, am avut puțin noroc, când am văzut cum se duce mingea, am zis, te rog, nu te opri în fileu. A fost ziua mea

- cât de dificil i-a fost

Niciodată nu a fost atât de greu pentru mine. Acum o lună am încercat să schimb ceva, ca să fiu și mai tare mintal, să nu reacționez la ce se întâmplă pe teren, să fiu concentrat pe lucrurile mele

- Jannik Sinner, adversarul din finală

A câștigat 6-1, 6-2 primele două seturi cu Djokovic, impresionant, sper să mă recuperez cât mai repede și mai bine

- va juca a treia finală la Melbourne

Se spune că a treia oară e norocoasă, din experiența mea nu e așa, dar vom vedea. Acest teren nu e cel mai favorabil pentru mine, de aceea a trebuit de multe ori să sap adânc, iar acum voi juca împotriva celui mai în formă adversar

Citește și: 

Șoc la Australian Open! Novak Djokovic, eliminat în semifinale de Jannick Sinner
AUSTRALIAN OPEN
Șoc la Australian Open! Novak Djokovic, eliminat în semifinale de Jannick Sinner
Djokovic, devastat după eliminarea de la AO: „Am fost șocat de jocul meu. Unul dintre cele mai slabe meciuri”
AUDTRALIAN OPEN
Djokovic, devastat după eliminarea de la AO: „Am fost șocat de jocul meu. Unul dintre cele mai slabe meciuri”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
BrigadaDiverse
BrigadaDiverse  •  26 Ianuarie 2024, 17:22

5-7, 3-7, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3 Sunteți prosti sau vă faceți??????

papora
papora  •  26 Ianuarie 2024, 16:47

Luminitzo mami, ce scor e asta?? scrisă de tine în articol?? 5-7, 3-7, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3, ..."o nouă ciocnire cu Medvedev" altă perlă ziaristică GSP...voi chiar sunteţi aşa...degeaba acolo??

Vezi toate comentariile (2)
Comentează