SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP / ROMÂNIA-SPANIA

De la o generaţie la alta » Jucătoarele convocate la Cupa FED vor să readucă România în Grupa Mondială

Foto: MediafaxFoto
Foto: MediafaxFoto

Articol de - Publicat vineri, 06 februarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 05 februarie 2015 21:30

Halep şi colegele sale încearcă să regăsească drumul spre Grupa Mondială, un drum care  a început în 1973 cu Virginia Ruzici şi Mariana Simionescu.

Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru încearcă în acest sfîrşit de săptămînă să ducă echipa României acolo unde nu a mai fost de 16 ani. La un pas de grupa Mondială. Aceasta este miza întîlnirii de la Galaţi cu Spania.

În istoria de 42 de ani de participare a României în Fed Cup momentele de vîrf au coincis cu momentele în care o jucătoare din România era printre cele mai bune în lume.

În anii '70-'80, cînd Virginia Ruzici şi Florenţa Mihai jucau finale la Roland Garros, echipa României a înregistrat cele mai bune rezultate. A fost prezentă timp de 12 ani în Grupa Mondială, reuşind să ajungă pînă în semifinale în 1973, la prima participare. Echipa tricoloră, care a fost învinsă de Africa de Sud, le avea în componenţă pe Virginia Ruzici, Mariana Simionescu şi Judith Gohn.

Apoi au urmat patru prezenţe în sferturile de finală,  în 1974, 1978, 1980 şi 1981. În ultimul an în care România se afla printre primele opt, echipa era formată din Virginia Ruzici, Florenţa Mihai şi Lucia Romanov.

Perioadă grea
Timp de zece ani, România s-a luptat să se menţină între cele mai bune echipe. Schimbarea formatului, dar şi lipsa jucătoarelor române au trimis echipa tricoloră într-un eşalon inferior.

O dată cu creşterea Ruxandrei Dragomir şi a Irinei Spîrlea, s-a înregistrat din nou un avînt spre vîrf, însă nu au reuşit să atingă nici măcar o dată elita. Cel mai aproape au fost în 1999, cînd au jucat în baraj. Atunci în echipă erau Ruxandra Dragomir, Raluca Sandu şi Cătălina Cristea.

Perioada tulbure a venit din nou. Fetele din actuala generaţie n-au reuşit pînă anul trecut să se adune într-o echipă care să tragă România din "noroi", aşa cum s-a exprimat Alexandra Dulgheru.  Grupa I Europa/Africa a fost locul în care s-au zbătut  atîţia ani.

Urcarea Simonei Halep în clasament a adus şi o determinare mai mare în rîndul echipei. În 2014, la Budapesta s-a creat acel spirit care a scos România din eşalonul al treilea. Apoi a venit întîlnirea din aprilie cu Serbia, pe zgura de la Arenele BNR, unde Halep, Cîrstea, Niculescu şi Begu au adus victoria în faţa propriilor suporteri.

În acest sfîrşit de săptămînă, româncele îşi doresc să urce şi mai sus, să obţină un loc în barajul pentru Grupa Mondială şi să revină acolo unde Virginia Ruzici, Florenţa Mihai şi Mariana Simionescu au dus România. Printre cele mai bune.

Azi, tragerea la sorţi
Pînă la debutul întîlniriii dintre Spania şi România a mai rămas o singură zi. Conform regulamentului, azi are loc tragerea la sorţi a ordinii meciurilor. Cum este stabilit deja că primul meci al zilei de duminică este cel dintre cele mai bune jucătoare ale fiecărei echipe, urmat de cel al numerelor doi şi de cel de dublu, subiectul tragerii este stabilirea ordinii de sîmbătă. Evenimentul va avea loc la Sala Grand Restaurant, Club VIVA, de la ora 12:30.

12 ani a fost echipa de Cupă Fed a României în Grupa Mondială

125 de întîlniri a jucat România în Fed Cup, cîştigînd 73 şi pierzînd 52

"Ne dorim o victorie în faţa suporterilor noştri, vrem să îi facem fericiţi pe toţi românii. E important să jucăm bine, sîntem o echipă unită şi vrem să arătam asta şi pe teren" (Monica Niculescu)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
dash.berlin
dash.berlin  •  06 Februarie 2015, 10:10
Postat de emv2013 pe 06 Februarie 2015, 10:09

Multa bafta fetelor! @ Ne spune si nou cineva daca vor fi transmise tv meciurile si de cine??????

Dolce .

emv2013
emv2013  •  06 Februarie 2015, 10:09

Multa bafta fetelor! @ Ne spune si nou cineva daca vor fi transmise tv meciurile si de cine??????

masim
masim  •  06 Februarie 2015, 10:03

multa bafta !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează