SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

De rîs! S.O.S. Cupa Davis la Arad! Află de ce întîlnirea România - Slovenia de peste 6 săptămîni e în cumpănă

Sala Sporturilor +4   FOTO
Sala Sporturilor "Victoria" se umplea, de obicei, la Arad, la meciurile de baschet

Articol de - Publicat vineri, 22 ianuarie 2016 00:00

Cu șase săptămîni înainte de confruntare încă nu s-a întreprins nimic pentru a renova și igieniza sala Victoria din Arad. Federația Română de Tenis e ocupată cu organizarea întîlnirii de Cupa Fed de la Cluj, din februarie, directorul DJST Arad spune că a trimis hîrtii la MTS pentru a începe lucrările, iar ministerul afirmă că nu a primit nimic.

În țara care are patru jucătoare în Top 100 și un cîștigător de Mare Șlem care a încheiat anul 2015 pe locul întîi în lume, organizarea unui eveniment precum Cupa Davis sau Fed Cup devine o adevărată aventură în partea de iarnă-început de primăvară.

Fără prea multe săli care să corespundă cu cerințele federației internaționale, românii au primit de multe ori derogări din partea ITF, iar acum întîlnirea dintre România și Slovenia e în perciol.

Confruntarea este programată la începutul lui martie, în turul întîi al Grupei I din zona Europa-Africa. Lucru știut de la începutul lui noiembrie. Federația Română de Tenis a anunțat în această săptămînă că duelul va avea loc la Arad, în Sala Sporturilor Victoria.

"Tenisul beneficiază de o popularitate crescîndă la nivel național, motiv pentru care ne bucurăm să organizam competiții în orașe-reper din țară. Am ales Aradul pentru că aici am găsit deschidere și sprijin activ din partea autorităților locale", a spus George Cosac, președintele FRT, într-un comunicat.

Însă lucrurile nu sînt atît de roz. Sala din Arad are nevoie de lucrări de cosmetizare și igienizare pentru a putea găzdui un astfel de eveniment. Lucru care nu se poate face decît cu acordul și din bani de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Directorul DJST Arad, Alexandru Meszar, spune că a trimis zilele acestea o estimare a sumei de care e nevoie pentru a aduce sala la standarde. MTS spune că nu a primit așa ceva.

Cu două luni înainte de confruntarea dintre România și Slovenia, deocamdată se bate pasul pe loc.

În ultimii 16 ani, organizarea unui astfel de eveniment a fost mereu o problemă. La începutul anilor 2000, cînd echipa masculină de Cupa Davis era în Grupa Mondială, cea mai utilizată variantă a fost Sala Polivalentă din București pentru că era singura care avea o capacitate de peste 4.000 de locuri, lucru cerut de normele ITF.

Singura dată cînd echipa României a reușit să treacă de primul tur al Grupei Mondiale în ultimii ani a fost în 2005. Iar atunci s-a jucat la Brașov, contra Belarusului. Atunci ITF a dat o derogare pentru că sala avea o capacitate de doar 1000 de locuri. La fel s-a întîmplat și cu ocazia întîlnirilor din Grupa Mondială din 2008 cu Franța și 2009 cu Rusia, care s-au desfășurat la Sibiu.

O dată cu alunecarea echipei din primul eșalon valoric, condițiile impuse de ITF nu mai sînt atît de stricte, deși și în zona Europa-Africa există anumite condiționări. Astfel că România a jucat în ultimii ani la Brașov, Cluj sau Sibiu. Cînd vremea o permitea întîlnirile s-au jucat la București, la Arenele BNR sau la Centrul Național de Tenis, iar ultima confruntare a avut loc la Constanța.

1500de locuri este capacitatea Sălii Sporturilor Victoria din Arad

"Deocamdată nu am primit nici o cerere de finanțare pentru sala de la Arad. Oricum, orice cerere de acest gen trebuie aprobată în comisie și asta ia timp"
Carmen Tocală, secretar de stat MTS

Ce orașe din România au găzduit întîlniri de Cupa Davis în ultimii 16 ani:

Constanța 2015, 2002
Sibiu 2015, 2009, 2008
București 2014, 2011, 2010, 2008, 2004, 2001, 2003
Brașov 2013, 2005
Cluj-Napoca  2013

Sălile care au găzduit întîlniri de Cupa Davis în ultimii 16 ani

Sala Polivalentă București 2001, 2003, 2004
Sala Sporturilor "Dumitru Popescu Colibași" Brașov 2005, 2013
Sala Sporturilor "Horia Demian" Cluj-Napoca 2013
Sala Sporturilor Constanța 2002
Sala Sporturilor "Transilvania" Sibiu 2008, 2009, 2014

Patinoar sau sală?

O situație inedită a avut loc în 2013, cînd România urma să întîlnească Olanda în turul al doilea al Grupei I din zona Europa-Africa. Înainte cu o lună de confruntare nu se știa unde se va juca. Gazda era orașul Brașov, dar autoritățile locale nu erau sigure că pot deschide la timp sala "Dumitru Popescu Colibași", care se afla în renovare. S-a luat în calcul desfășurarea meciurilor în Patinoarul Olimpic.

"Se pare că sala nu poate fi deschisă la timp, sîntem nevoiţi să mutăm meciul la patinoarul olimpic. Numai că, din păcate, pentru acest lucru avem nevoie de o derogare din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis, deoarece plafonul patinoarului este mai jos cu un metru faţă de înălţimea prevăzută în regulament. Nu cred că vor fi probleme, dar trebuie să avem şi răspunsul lor", spunea atunci George Cosac.

Pînă la urmă România-Olanda s-a jucat în sală, iar tricolorii au fost învinși cu 5-0.

Probleme cu suprafața la Galați

În februarie 2015, orașul Galați a găzduit întîlnirea de Cupa Fed dintre România și Spania din primul tur al Grupei Mondiale II pe patinoarul din oraș. Cu o zi înainte de primele meciuri, suprafața nu era la standarde, avînd unele denivelări.

"Arbitrul principal şi arbitrul de scaun au inspectat în fiecare zi terenul, ei pot lua decizia să nu se joace dacă nu le convin condițiile, dar credem că nu va fi cazul. Pînă la ora primului meci se vor mai face reglaje", spunea atunci președintele FRT, George Cosac.

Problemele au fost rezolvate în acea noapte și "tricolorele" au învins cu 3-2. Chestionat de ce federația a ales tocmai Galațiul, Cosac a subliniat că aici a găsit sprijin din partea autorităților locale. Fetele urmează să joace în primul tur al Grupei Mondiale cu Cehia, la Cluj, pe 6 și 7 februarie.

Ocupați cu Fed Cup

Am solicitat și versiunea Federației Române de Tenis, iar răspunsul a sunat în felul următor: "Momentan, fiind foarte prinși cu organizarea Fed Cup, mă tem că persoana care ar fi fost cea mai în măsură să vă răspundă referitor la evenimentul de la Arad nu este disponibilă. Ne reauzim, vă rog, săptămîna viitoare pentru a vă putea pune în legatură?". Pînă la confruntarea de la Arad au mai rămas șase săptămîni.

Alexandru Meszar, președintele DJST Arad: "E foarte tîrziu"

Alexandru Meszar, președintele DJST Arad, spune că pentru a organiza un eveniment de anvergura Cupei Davis e nevoie de luni de zile.

S-a întors la conducerea Direcției Județene pentru Sport și Tineret în septembrie 2014, după ce în 2013 fusese demis ca urmare a unui control al Curții de Conturi pentru Sport care ar fi descoperit un prejudiciu de 100.000 de lei.

Alexandru Meszar a mers la tribunal și a avut cîștig de cauză în procesul cu Ministerul Tineretului și Sportului. Acum se confruntă cu organizarea unui eveniment de amploare.

- Domnule Meszar, cum merg pregătirile pentru Cupa Davis?
- Sîmbăta aceasta am avut informarea cu Federația Română de Tenis, sala necesită reparații, lucrări de cosmetizare și igienizare. Ea aparține Ministerului Tineretului și Sportului și cei de acolo trebuie să aprobe intervenția.

- Nu e puțin cam tîrziu pentru a începe astfel de lucrări?
- Este foarte tîrziu. Pentru un asemenea eveniment e nevoie de luni de zile ca să ne pregătim. Nu ne ajută nici vremea de afară. Nici faptul că e început de an și știți cum e cu bugetul pînă se deblochează.

- Ați solicitat aprobarea MTS pentru lucrările acestea? Credeți că o să fie totul gata pînă în martie?
- Da, am solicitat, am trimis cît și ce ne trebuie și dacă primim aviz pozitiv ne angajăm ca totul să fie gata la timp. Dar dacă primim avizul cu o săptămînă înainte, nu avem cum să terminăm totul.

- De obicei, la astfel de evenimente există tot felul de sponsori locali, există la Arad așa ceva?
- Nu există sprijin. Primăria va contribui cu o sumă importantă pentru organizarea acestei întîlniri, dar nu putem să facem modificări de infrastructură cu ei, în sală nu se poate interveni fără acordul MTS.

Cîteva dintre prevederile ITF pentru a organiza o întîlnire de Cupa Davis:

  • orașul care găzduiește întîlnirea trebuie să fie unul mare, care să fie conectat și aproape de un aeroport internațional
  • în acel oraș să existe suficiente hoteluri de categorie înaltă care să asigure cazarea celor două echipe, sponsori, jurnaliști și oficiali
  • hotelul celor două echipe trebuie să fie la o distanță rezonabilă de sală, nu mai mult de 45 de minute cu mașina
  • asigurarea transportului pentru echipe și oficiali
  • sala să aibă tot felul de facilități: vestiare, loc de odihnă pentru jucători, sală de conferință etc.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
1118261961540204
Mihai Daroczi  •  22 Ianuarie 2016, 15:24

"Devine o adevărată aventură în partea de iarnă-început de primăvară." E o aventura pentru ca sunteti niste hoti si urmariti doar interesul personal. Noua Sala Polivalenta de la Cluj are 8000 de locuri, este cea mai moderna din Romania. S-a organizat vreodata Cupa Davis acolo? Nu! In 2017 va avea loc Campionatul European de Baschet si Campionatul European de Gimnastica. Pentru astfel de competitii e buna sala, dar pentru interesele personale ale celor din FRT nu e buna, asa-i? Mai bine jucati la Sibiu sau in Arad in sali care stau sa se prabuseasca. Bravo FRT, ati dat inca o data dovada de (in)competenta!

anne1970_ar
anne1970_ar  •  22 Ianuarie 2016, 15:10

Vinovatii de la MTS si conducerea FRT, demisia! Simplu, cine e organizator? Federatia de tir cu arcul sau FRT?? Poate sunt plecati la Australian Open sa vanda bomboane agricole...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează