SPORTURI  »  TENIS  »  REVENIRE

Finalistă de Grand Slam, revenire după 2 ani de coșmar: „Am fost într-un loc foarte întunecat”

Jennifer Brady în acțiune în turneul de la Washington Foto Imago
Jennifer Brady în acțiune în turneul de la Washington Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 03 august 2023 14:15 / Actualizat joi, 03 august 2023 14:29

Drama lui Jennifer Brady, 28 de ani, fost număr 13 WTA și finalistă la Australian Open, s-a întins pe aproape 2 ani. Timp în care accidentările au măcinat-o: își privea piciorul dureros și „îmi venea să-l tai, pur și simplu”

Spuneți repede cine este finalista de la Australian Open 2021! Măcar o secundă de ezitare probabil că a apărut, până când numele Jennifer Brady s-a ivit dintre filele memoriei. Dispărută de pe radar timp de aproape doi ani, ea s-a întors în turnee de puțin timp, intrând pe tabloul de la Washington cu clasamentul protejat.

A trecut de primul tur cu o victorie încurajatoare, 6-2, 6-1 în fața finalistei de la Roma, Anhelina Kalinina, dar în runda următoare a cedat în fața compatrioatei Madison Keys, 4-6, 0-6, într-un duel al forehand-urilor dure ca piatra. E un început, după o pauză care i-a furnizat clipe de disperare pură.

Jennifer Brady: "Îmi venea să-l tai, pur și simplu"

Ce se întâmplase însă? O accidentare cronicizată la piciorul stâng, unită cu o problemă la genunchi au dus-o „într-un loc foarte întunecat", după cum a mărturisit pentru New York Times. Au fost multe momente în care se ghemuia pe podea, plângând, privindu-și piciorul dureros și dorindu-și „să-l tai, pur și simplu".

Americanca acum în vârstă de 28 de ani a avut o ascensiune iute și impresionantă începând cu toamna lui 2020. Atunci, la ediția US Open-ului disputată cu arenele goale, în plină pandemie de coronavirus, Brady a ars terenul advers cu forehand-urile ei puternice, avansând până în semifinale. Acolo unde a stopat-o viitoarea campioană, Naomi Osaka.

Tot nipona era cea care o învingea, câteva luni mai târziu, în finala de la Australian Open 2021, turneu la rândul lui marcat de carantina dură. Toată lumea încerca să utilizeze timpul parcă nesfârșit petrecut în camera de hotel, iar Jennifer a ales varianta de a lovi mingea într-o saltea lipită de perete.

Și de a pedala pe bicicleta staționară mutată în baie, cu apa fierbinte pornită, pentru a reproduce condițiile meteo cu căldură și umiditate de la Antipozi.

Considerată din perioada colegiului o mare speranță a tenisului american, ea a început să intre în cercul de atenție în a doua jumătate a lui 2019, după ce se mutase în Europa pentru a lucra cu antrenorul german Michael Geserer - adept al lucrului cu volum și intensitate mare. O sabie cu două tăișuri, după cum avea să simtă Jennifer mai târziu.

Momentul durerii „ca un pumnal"

Înfrângerea din finala de la Melbourne i-a secat energia, motivația. S-a retras la hotel, a povestit ea pentru sursa citată, a tras draperiile și „trei zile la rând nu am făcut altceva decât să mă uit la Netflix. M-a lovit rău".

Finalistă de Grand Slam, revenire după 2 ani de coșmar: „Am fost într-un loc foarte întunecat”
Jennifer Brady în timpul recuperării Foto Instagram

La următorul turneu, cel de la Doha, din februarie, nu și-a găsit locul. „Nu voiam să fiu acolo. Îmi place să concurez, dar atunci pur și simplu nu voiam. Eram complet arsă".

1 titluare Jennifer Brady în palmares, Lexington 2020, și o altă finală jucată, Australian Open 2021. A câștigat și un turneu la dublu, Stuttgart 2021, alături de Ashleigh Barty

Și răul abia începea să se dezvolte. O jenă la picior s-a transformat, prin luna martie, înainte de Miami, într-o durere „ascuțită, ca un pumnal" în talpa stângă. Deși a fost diagnosticată cu fasciită plantară, a continuat până în mai când la Roma nu a mai putut să meargă. Despărțirea de Geserer a fost o ușurare, simțea că o forțase prea tare.

Asta nu i-a eliminat însă problemele fizice. Dimpotrivă. Protejând piciorul, a forțat spatele, s-a trezit cu spasme în meciul din turul 3 de la Roland Garros, împotriva compatrioatei Coco Gauff, și a fost nevoită să abandoneze după un set.

Jennifer Brady și piciorul fierbinte

Au urmat o injecție cu cortizon și una cu plasmă îmbogățită pentru a putea juca la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă a pierdut acolo în turul 1. „În unele dimineți mă trezeam și îmi ziceam: "Oh, Doamne, m-am vindecat, a dispărut durerea!. Dar cum ajungeam pe teren, realizam că nu. 

Nervii erau comprimați, parcă aș fi călcat la fiecare pas pe un porc spinos. Piciorul era atât de sensibil, fierbinte, trebuia să-mi scot pantoful și șoseta. Aveam senzația că cineva poate aprinde un chibrit pe pielea mea", a redat Jennifer, plastic și terifiant, prin ce a trecut.

Apoi a venit ultimul meci dinaintea pauzei care s-a încheiat recent. Cu Jelena Ostapenko la Cincinnati. Juca pe antiinflamatoare. A apărut o durere nouă, în genunchiul drept. Alergând spre o scurtă în setul secund a simțit „o explozie în călcâiul stâng".

Dignostic: fractură de stres la genunchi, ruptură de fascie plantară stângă. A suportat o operație în martie 2022 pentru a se repara cartilagiul afectat. Durerea din talpă a rămas mai mult, făcând-o să se macine, să piardă nopți întorcând situația în toate direcțiile. „Atât de multe gânduri negative mi se învârteau în minte", își amintește.

Jennifer Brady: "Încă sunt acolo"

Până la urmă, părea că totul se așază: plănuia să revină la Roland Garros anul acesta, avea biletele de avion cumpărate, hotelul rezervat, dar a apărut o altă problemă: o leziune osoasă la piciorul drept, de data aceasta. Se produsese la antrenamentul dinaintea plecării. Încă o amânare. Până la ce nivel încape răbdarea? Uneori nu știi cât poți îndura și totuși mai împingi un pic limita.

A revenit în competiții discret, într-un turneu mic, în Canada, la Granby. A trecut un tur, dar a cedat în următorul în fața unei adversare clasate pe locul 223 mondial, japoneza Himeno Sakatsume. „A fost incredibil doar să fiu acolo!", exclama ea în discuția cu NY Times. 

Cu siguranță mi-a lipsit. Mă bucur că le-am putut arăta oamenilor că încă sunt acolo", adăuga ea. La Washington a mai făcut un pas. Jennifer Brady este acolo. Da, ea, finalista de la Australian Open 2021. 

Cum poate intra la turnee

După o absență atât de îndelungată, Jennifer Brady nu mai avea loc în clasamentul WTA, dar după Washington va urca până pe 582. Se poate baza însă pe clasamentul protejat, care îi asigură intrarea la 12 concursuri, care trebuie alese cu grijă. Americanca plănuiește să-l utilizeze pentru a juca la US Open, însă e de așteptat să primească wild card-uri la unele turnee, având în vedere cartea ei de vizită. 

Citește și: 

Sorana Cîrstea, eliminată de la Washington » Învinsă într-o oră!
WTA WASHINGTON
Sorana Cîrstea, eliminată de la Washington » Învinsă într-o oră!
Primul sfert de finală după un an și 9 luni! » Jaqueline Cristian, pe val la Praga
WTA PRAGA
Primul sfert de finală după un an și 9 luni! » Jaqueline Cristian, pe val la Praga

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  03 August 2023, 14:38

Nici dupa ce ati zis nu imi amintesc sa fi jucat finala de grand-slam...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează