SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

FOTO În "Cutia albastră" » Primele impresii ale jucătorilor şi jucătoarelor despre zgura de la Madrid

Terenul de la Madrid, cu zgură albastră +4   FOTO
Terenul de la Madrid, cu zgură albastră

Articol de - Publicat sambata, 05 mai 2012 00:00 / Actualizat sambata, 05 mai 2012 09:20

De la "unică" la "ridicolă", suprafaţa instalată în Caja Mágica şi pe terenurile alăturate produce reacţii diverse. A fost inaugurată ieri, o dată cu prima zi a calificărilor.

"Piscine sau terenuri de tenis?", se întreabă, adăugînd un zîmbet specific limbajului de twitter, fosta campioană de la Roland Garros Svetlana Kuzneţova. Ea a ataşat o fotografie făcută prin geam, în care dreptunghiurile albastre strălucesc sub soarele madrilen.

Primul semn a fost în 2008, cînd Dinara Safina, pe atunci reprezentată de firma lui Ion Ţiriac, călătorea de la un turneu la altul cu un borcan de zgură albastră, pentru a-l arăta celorlalte jucătoare.

În 2009 s-a construit un teren experimental, de antrenament, iar în 2011 încă unul. Rafa Nadal, adept al tradiţiei şi unul dintre opozanţii ideii, nu a călcat pe ele. Alţii, în schimb, precum Andy Murray, Fernando Verdasco sau Feliciano López, le-au încercat.

Acum, zgura albastră este realitate. Carlos Moyá, codirector al Mutua Madrid Open, a supervizat lucrările. El explică astfel schimbarea: "Dacă se putea face într-un loc aşa ceva, atunci nu putea fi decît Madrid, un turneu tînăr, modern şi inovator. Tradiţia ţi-o dă timpul, de aceea nu văd asemenea iniţiativă pusă în practică la Monte Carlo sau la Roland Garros".

Fostul lider mondial spune că senzaţia este la fel ca pe zgura roşie. "Deplasarea, mişcarea în teren, săritura mingii sînt identice. Vizibilitatea e diferită, dar doar pentru primele zece minute, apoi te obişnuieşti. Jucătorii sînt un pic refractari la schimbări, le înţeleg plîngerile, iar dacă la final vom vedea că s-au făcut greşeli, vom recunoaşte asta", a spus Moyá.

Zgura este adusă de la Lleida şi Mallorca. Întîi se albeşte (i se extrage oxidul de fier), apoi urmează procesul de colorare, realizat de ceramişti. Ce spun însă jucătorii? Pentru Maria Şarapova este "unică", pentru Serena Williams "ridicolă". Unora li se pare grozavă, altora nu. Toţi vor juca însă pe ea. Acum nu mai e o propunere, e fapt.

Tot nu îi place
"M-am antrenat joi seară pe zgura albastră şi, chiar dacă suprafaţa era impecabilă, rămîn la ideea mea. Cred că este o greşeală nu din partea organizatorilor, pe ei îi înţeleg, ci din partea celor de la ATP, care au permis asemenea schimbare", a spus Rafael Nadal ieri, la un eveniment promoţional KIA. "Nu trebuia să se accepte ca un turneu atît de important, în mijlocul sezonului de zgură, să se dispute pe o suprafaţă atît de diferită". Rafa a spus că jucătorii cu serviciu puternic sînt avantajaţi şi a avut o observaţie şi în legătură cu culoarea şi amplasarea bannerelor publicitare.

Reacţiile jucătorilor:

Milos Raonic: "M-am antrenat pe zgura Ştrumf. Săritura mingii e mai joasă, iar terenurile mi s-au părut mai alunecoase decît sînt de obicei pe această suprafaţă"

Julia Georges: "Primul antrenament pe zgura albastră. Arată cool, dar şi un pic ciudat"

Lisa Raymond: "Îmi plac terenurile albastre din Madrid - sau poate îmi place să îmi imaginez că sînt pe hard!"

Ala Kudriavţeva: "I'm blue da ba da ba di... P.S. Îmi place! Arată mai bine pe pantofi şi pe şosete!"

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (2)
neko00
neko00  •  05 Mai 2012, 10:49
Postat de stiatzik pe 05 Mai 2012, 10:36

e amuzant sa il auzi pe rafael nadal spunandu-ne de traditia tenisului.. nu am absolui nimic cu el ca jucator, insa.. nu cumva traditia acestui sport spune ca jucatorii se imbraca in alb ? eu pe nadal mereu il vad in toate culorile fosforescente posibile.. ca sa nu mai vorbim de capitolul decenta cu al lui celebru "scarpinat in fund" inainte de fiecare punct..

Traditia cu albul e pastrata doar la Wimbledon, si ce legatura are cu traditia, scarpinatul sau in fund? Daca vrei sa-l ataci, fa-o altfel, nu baga traditia. Cei care joaca sau au jucat tenis stiu despre aceasta diferenta de a juca pe o zgura originala si pe una artificiala, este vorba despre viteza mingii, care se schimba radical, chiar Djokovic spunea ca mingea sare ciudat, insa este comercial, Tiriac a fost interesat sa faca ceva sa iasa in evidenta si se vada mai bine de la TV. Oricum, turneul de la Madrid arata mai bine pe carpeta.

stiatzik
stiatzik  •  05 Mai 2012, 10:36

e amuzant sa il auzi pe rafael nadal spunandu-ne de traditia tenisului.. nu am absolui nimic cu el ca jucator, insa.. nu cumva traditia acestui sport spune ca jucatorii se imbraca in alb ? eu pe nadal mereu il vad in toate culorile fosforescente posibile.. ca sa nu mai vorbim de capitolul decenta cu al lui celebru "scarpinat in fund" inainte de fiecare punct..

Vezi toate comentariile (2)
Comentează