SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

FOTO Majorat de Grand Slam » Povestea unui meci de vis: Roger Federer a câștigat duelul epic cu Rafael Nadal

Roger Federer este pentru a cincea oară campion la Australian Open // FOTO Guliver/GettyImages +4   FOTO
Roger Federer este pentru a cincea oară campion la Australian Open // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2017 00:00

Roger Federer a câștigat ieri trofeul cu numărul 18, după o finală în care l-a învins pe Rafael Nadal cu 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3.

"Are 15 ani în capul său, 25 de ani în picioare, 35 de ani în pașaport...și 18 în buzunar", a scris fostul jucător Fabrice Santoro pe Twitter. Despre cine e vorba? Despre Roger Federer, care ieri a luptat cu emoțiile, cu demonii din trecut, cu vârstă, cu dubiile, dar mai ales cu Rafael Nadal într-o finală pe care multă lume și-a dorit-o. O finală vintange, o finală care să dea timpul înapoi pentru toată lumea. O finală văzută ca o petrecere de adio pentru Roger și Rafa.

La această petrecere, Mirka și-a pus cerceii cu diamante, iar Xisca s-a îmbrăcat în verde. Arena Rod Laver s-a umplut, iar spectatori de pe toate continentele, indiferent de fusul orar, s-au așezat în fața televizoarelor. "Sportul e un instrument foarte puternic, îi face pe mulți oameni fericiți. Uită pentru o clipă de tristețe, nu tot timpul, dar toate finalele mari ar trebuie să fie o celebrare a tenisului", a spus Roger la conferința de presă.

La un set distanță

Elvețianul, care a început în plină viteză meciul, un tenis rapid și sclipitor pe o suprafață mai rapidă decât în alți ani, care i-a potențat minunat execuțiile, a câștigat primul set rapid. Nadal însă nu avea să renunțe la luptă atât de repede. În timp ce Federer a scăzut în intensitatea, spaniolul a urcat, până în setul al patrulea, cei doi nu s-au întâlnit niciodată în momentele lor de maximă inspirație.

De aceea și-au împărțit și seturile într-un șablon care a însemnat că primul care a reușit să facă break-ul a a câștigat și setul. S-au consumat multe stări în tot acest timp în tribune: bucurie, deznădejde, speranță, dar decisivul avea să ridice și mai mult tensiunea fanilor. Roger Federer și Rafael Nadal erau la un singur set de titlul de Mare Șlem cu numărul 18, respectiv 15.

Atac după atac

Decisivul a fost o poveste în poveste, un set cu o intensitatea incredibilă în care atât Federer, cât și Nadal au aruncat tot ce au avut mai bun. Doi jucători pentru care anul trecut a fost mai mult despre accidentări, acum erau de aproape trei ore pe teren și încă mai aveau de jucat.

Spaniolul a fost cel care a început în control setul cinci, a făcut break-ul și părea că a intrat din nou în mintea lui Roger că va câștiga a șaptea finală de Mare Șlem în fața elvețianului.

Lucrurile nu au stat așa,  Federer a atacat, a atacat și iar a atacat. A avut șanse de fiecare dată pe serviciul spaniolului, iar în game-ul al șaselea și-a luat break-ul înapoi. "Puta!", a șoptit printre dinți Nadal.

Și de atunci nu a mai reușit să câștige vreun game. Adversarul său a devenit din ce în ce mai mare și chiar dacă a ratat prima minge de meci, până la urmă a reușit să închidă finala cu un forehand câștigător.

Pentru câteva secunde bucuria elvețianului a fost amânată pentru că Nadal a cerut o confirmare video a faptului că mingea a fost în teren. Confimarea a venit, iar Roger a țopăit de bucurie. În loja sa, Mirka și antrenorul Ivan Ljubicici se îmbrățișau. În ochii lui Federer erau lacrimi, venite după trei ore și treizeci și șapte de minute de fierbere.

Australian Open 2017 egal Roland Garros 2009

La 35 de ani. și-a bătut din nou propriul record de trofee de Mare Șlem, l-a învins după  zece ani pe Nadal într-o finală de Grand Slam și are din nou lumea la picioarele sale. Acele picioare de 25 de ani, care au început să-i facă probleme, dar care încă nu l-au trădat.

"Nu pot compara bucuria cu niciuna din trecut, poate cu cea de la Roland Garros din 2009. Am așteptat mult pentru acel trofeu. Am încercat, am luptat, am eșuat, am încercat din nou. Și în cele din urmă am reușit. Iar acum sentimentele sunt asemănătoare.  Mai ales că l-am câștigat în fața lui Rafa, care m-a făcut să fiu un jucător mai bun. Așa cum am spus-o și pe teren, ar fi fost frumos să câștigăm amândoi acest trofeu, dar în tenis nu există rezultate de egalitate, uneori e crud", a spus elvețianul. Australian Open 2017 s-a încheiat, dar povestea lui Roger Federer continuă.

Petrecere ca niște staruri rock

Roger Federer și Ivan Ljubicici lucrează împreună de la finalul lui 2015, dar acesta este primul trofeu de Mare Șlem cucerit împreună. "E special pentru întreaga echipă, dar pentru Ivan este cel dintâi trofeu. A fost nervos toată ziua, am încercat să-l calmez. La fel s-a întâmplat și cu fizioterapeutul meu, pentru că nu au avut ocazia să treacă prin astfel de experiențe. În timp ce Severin Luthi a trecut prin atâtea alături de mine, a fost foarte relaxat. Ei sunt mai mult decât antrenori sau fizioterapeut, sunt prietenii mei. Am petrecut mult timp împreună discutând despre momentul când voi reveni, ce-mi trebuie să câștig din nou un turneu de Mare Șlem, iar acum, că am reușit, vom petrece ca niște staruri rock", a spus Roger.

Explicații despre pauza medicală

Fostul lider mondial a fost chestionat despre pauza medicală pe care a luat-o înainte de setul decisiv. Federer a spus și după meciul cu Stan Wawrinka din semifinale că are o problemă la aductori cu care se luptă de la meciul din turul al doilea cu Noah Rubin. "Mă bucur că am reușit să trec peste durere, în meciul cu Stan am simțit dureri în ambele părți la inghinali de prin setul al treilea. Acum, au început de la mijlocul setului al doilea și s-au intensificat pe la mijlocul celui de-al treilea. Regulile sunt făcute pentru a ne folosi de ele, nu cred că am exagerat", a explicat el.

Viteză pe minus

Rafael Nadal a încercat să explice unde s-a făcut ieri diferența. "A fost un meci bun, m-am bucurat că am făcut parte din el. Am luptat să câștig trofeul cel mare, am avut șanse în setul al cincilea, dar le-am risipit. E adevărat că după ce am făcut break-ul în decisiv, el a jucat foarte agresiv, reușind foarte multe lovituri extraordinare, așa că a fost greu să-mi țin serviciul. A reușit să fie agresiv tot meciul, eu am jucat cu atitudinea potrivită, am luptat pentru fiecare minge. E adevărat că nu am mai avut aceeași viteză în picioare ca în meciul din semifinale, dar e normal după câtă energie am cheltuit în meciul cu Dimitrov. Am încercat, nu am evoluat rău, dar el a fost foarte agresiv", a spus Nadal.

18-10este raportul dintre finalele de Mare Șlem câștigate și pierdute de Roger Federer

14-7este raportul dintre finalele de Mare Șlem câștigate și pierdute de Rafael Nadal

2.800.000 $este premiul pe care l-a primit Roger Federer pentru câștigarea trofeului

"Faptul că am ajuns la 18 trofee de Mare Șlem e partea cea mai mică. Pentru mine înseamnă mai mult că am revenit atât de bine, că am avut din nou un meci epic cu Rafa. Faptul că am reuși acest lucru în Australia, unde sunt foarte iubit, și că am reușit să mă impun din nou după cinci ani fără vreun astfel de trofeu e mai important. Numărătoarea nu prea contează"
Roger Federer

"În decisiv mi-am spus că trebuie să joc liber. Asta am discutat cu Ivan și cu Severin înainte de meciuri. Joci cu mingea, nu cu adversarul. Fii liber în lovituri, în minte, du-te după minge. Cel mai curajos va fi cu siguranță recompensat"
Roger Federer

"În astfel de meciuri oricine se poate impune, dar până la urmă la finalul zilei există un învins și un învingător. Eu am câștigat multe meciuri de acest gen în fața lui, acum a venit la rând el. Îl felicit și plec cu unele sentimente pozitive de aici"
Rafael Nadal

Titlurile lui Roger Federer

Australian Open 2004, 2006, 2007, 2010, 2017
Roland Garros 2009
Wimbledon 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012
US Open 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Finalele de Mare Șlem dintre Federer și Nadal

2006 Roland Garros Rafael Nadal
2006 Wimbledon Roger Federer
2007 Roland Garros Rafael Nadal
2007 Wimbledon Roger Federer
2008 Roland Garros Rafael Nadal
2008 Wimbledon Rafael Nadal
2009 Australian Open Rafael Nadal
2011 Roland Garros Rafael Nadal
2017 Australian Open Roger Federer

Top 5 jucători cu cele mai multe trofee de Mare Șlem

1. Roger Federer 18
2-3. Rafael Nadal, Pete Sampras 14
4-5. Roy Emerson, Novak Djikovici 12

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  30 Ianuarie 2017, 14:17

Numarati titlurile la cei 4 finalisti si va apuca ameteala. Superturneu de tenis!

898838850158768
Gherghe Sebastian  •  30 Ianuarie 2017, 09:51

Afost interesant acest turneu mai ales ca si la masculin cat si la feminin au jucat finala cei mai varstnici sportivi!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează