SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE LIBERE

Gazeta ţi-l prezintă pe Alexandru Aştilean, campion judeţean la lupte libere » Piciu de oţel

Articol de GSP - Publicat miercuri, 17 martie 2010 00:00

Alexandru Aştilean (13 ani) e campion judeţean la lupte libere, deşi are doar 26 de kilograme, cu 6 mai puţin decît categoria cea mai mică rezervată vîrstei lui

O sală mică şi 20 de copiii de mai toate vîrstele. Multă forfotă şi gălăgie. Asta pînă să apară Marto Joseph. E antrenorul de lupte libere de la Mureşul. Imediat, liniştea pune stăpînire pe sală. Profu' fluieră scurt şi puştii, băieţi şi fete, îngrămădiţi într-o încăpere micuţă, cu aparate vechi şi cu miros greu, de trudă, se aliniază. Gata, începe încălzirea.

Unul dintre ei, cel mai pirpiriu, îţi atrage atenţia. E Alexandru Aştilean, are 13 ani, 1,40 metri şi numai 26 de kilograme. Printre uriaşii din sală, el pare un ştrumf. Marto Joseph îl îmbrăţişează cu privirea: "Să-l urmăriţi! Are o voinţă fantastică, deşi are fizicul unui copil de 8 ani! Nu lipseşte la nici un antrenament, nu îi este niciodată frică să fie pe saltea faţă în faţă cu adversarul!".

"Suferă cînd pierde!"
Şedinţa de pregătire continuă. După încălzire, copiii încep să execute diferite procedee specifice luptelor. Alexandru îşi ia lîngă el partenerul. "Hai, te bagi?", îi spune. Are tupeu. Colegul lui are cu cîteva kilograme în plus, deşi e mai mic cu patru ani. Alex se bagă pe sub adversar, îl fixează şi-l trînteşte la pămînt. "Treci la spate!", se aude ordinul antrenorului. Puştiul se conformează imediat şi îşi încalecă partenerul. "Bravo, bravo!", aplaudă profesorul.

Urmează alte cîteva repetări, în care Alex arată o determinare fantastică. "Nu-i place să piardă! E supărat rău cînd cineva îl bate!", îl descrie antrenorul.

Face şi gimnastică
Alexandru e elev în clasa a şasea la Liceul cu program Sportiv din Tîrgu-Mureş. În afara luptelor, mai face şi gimnastică. Se vede asta din felul în care sare peste manechinele din sală. "Merg la amîndouă sporturile, dar la lupte mă simt cel mai bine!", spune piciu', între două exerciţii. E transpirat şi roşu la faţă din cauza efortului depus. Dacă ceilalţi copii mai trag chiulul, păcălind vigilenţa profesorului, Alex lucrează la intensitate maximă. Antrenorul zîmbeşte şi face cu ochiul, mulţumit de determinarea puştiului.

Campion judeţean
Alexandru este campion judeţean în Mureş la lupte libere. Participă la concursuri de mai bine de doi ani. Asta în ciuda faptului că greutatea nu i-ar permite. Totuşi, profesorul îl aruncă în luptă, deşi are cu şase kilograme mai puţin decît categoria minimă pentru vîrsta lui. "Nu mi-e frică să lupt cu nimeni!", spune Alex. Profesorul îl completează: "Iese mereu pe locul unu sau doi! E născut învingător!".

S-a speriat, dar s-a întors
Alexandru a părăsit sala de lupte pentru cîteva luni. "L-a trîntit mai tare un coleg. Era mai micuţ, s-a speriat", îşi aminteşte profesorul. "Apoi, m-am trezit cu el în sală, spunîndu-mi că el vrea lupte! Am fost cel mai încîntat! De atunci, fie vară, fie zăpadă, el nu lipseşte. Ştiţi cum e la lupte, un sport care nu îţi aduce bani, te bucuri pentru fiecare copil pe care îl antrenezi!", încheie Marto Joseph.

"Nu am ales fotbalul pentru că nu înţeleg de ce atîţia oameni aleargă după o minge. Mi se pare chiar şi un sport dur, mai dur ca luptele!"
Alexandru Aştilean

"Alex are o determinare fantastică. Dacă va continua să fie serios, poate ajunge un luptător mare. Cum se spune în sport, important este că el are o inimă mare!"
Marto Joseph, antrenorul lui Alexandru

"Şi eu am fost micuţ cînd m-am apucat de lupte, dar asta nu m-a impiedicat să ajung campion olimpic, mondial şi european. Dacă ai ambiţie şi voinţă, restul vine cu timpul"
Gheorghe Berceanu, fost campion de lupte în anii '70

40-45 de kilograme este greutatea normală a unui copil de 13 ani

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (7)
 •  17 Martie 2010, 21:57

e tare ,piciude otel,ce nume iati dat cum vo veniy ideea dar bravo

 •  17 Martie 2010, 21:52

imi place de fiu meu is mandru de el il iubesc fuarte mult

 •  17 Martie 2010, 11:22

marton josef se pronunta in romaneste si ungureste la fel depinde de accent. dar alexandru astilean cum se pronunta pe ungureste?????

Vezi toate comentariile (7)
Comentează