SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Grande între granzi » Djokovici a realizat Grand Slam-ul carierei: ”Am realizat că totul se întâmplă cu un motiv anume”

Novak Djokovici a pozat cu trofeul de la Roland Garros în Place de la Concorde, adăpostindu-se sub umbrelă de stropii fântânii // FOTO Reuters
Novak Djokovici a pozat cu trofeul de la Roland Garros în Place de la Concorde, adăpostindu-se sub umbrelă de stropii fântânii // FOTO Reuters

Articol de , - Publicat marti, 07 iunie 2016 00:00

Novak Djokovici a realizat Grand Slam-ul carierei într-o eră cu concurenţă aprigă, umăr la umăr cu Federer şi Nadal.

"La început, nu am fost bucuros să fac parte din epoca lor. Mai târziu, am realizat că totul se întâmplă cu un motiv anume. Eşti pus în această poziţie cu un scop, acela de a învăţa, de a creşte şi de a evolua". Asta spunea Djokovici la nici o oră după ce strânsese în braţe Cupa Muşchetarilor, singurul trofeu de Mare Şlem care îi lipsea din palmares.

Epoca lor era a lui Roger Federer şi Rafael Nadal, care împreună au adunat 31 de titluri majore din 2003 şi până în prezent. Acum, sârbul domină prezentul şi are ochii îndreptaţi spre o performanţă pe care cei doi nu au izbutit-o: Grand Slam-ul calendaristic.

Până acolo însă, şi-a împlinit un vis ce părea realizabil încă din 2012. A cucerit Roland Garros-ul şi şi-a completat zestrea de trofee majore.

Epoci diferite

A făcut-o la 29 de ani şi câteva zile, mai târziu decât iluştrii săi contemporani. Nadal avea 24 de ani când a izbutit Marele Şlem al carierei, la US Open 2010, iar Federer 27, la Roland Garros 2009. Spre deosebire de ei însă, Djokovici pare capabil să adauge câteva titluri la cele deja obţinute, 12 la număr.

Au fost ani în care The Big Four, alăturându-l aici şi pe Andy Murray, finalistul de duminică, a cucerit tot ce era important în tenis. Ceva ce nu a fost posibil, spre exemplu, în deceniul 1974-1984, când cele mai multe titluri au revenit trioului Jimmy Connors-John McEnroe-Bjorn Borg.

Atunci au existat breşe, prin care strecurat Vilas, Wilander, Noah sau Gerulaitis. Niciunul dintre aceştia nu a reuşit să-şi pună în vitrină toate trofeele de Mare Şlem, ceea ce întăreşte ideea de dominaţie a Big Four-ului. Un Big Four pe care lumea tenisului l-a numit, începând de duminica trecută, Big One. Atât de net deasupra, în clasament, în câştiguri, în săptămâni la vârf, este acum Novak Djokovici.

În plin avânt

Comparativ cu cei aflaţi deasupra sa în topul titlurilor de Mare Şlem, Novak Djokovici e în plină maturitate a carierei. Mulţi foşti campioni şi specialişti cred că e capabil să adauge alte trofee colecţiei sale.

"Dacă nu se accidentează, o să domine tenisul mulţi ani de acum înainte", a spus John McEnroe pentru Le Figaro. "Poate deveni cel mai mare jucător din toate timpurile dacă e consistent şi continuă să evolueze. Djokovici e o maşină, dar şi o personalitate deosebită, cu multă carismă".

Rivalii săi, măcinaţi de accidentări şi incertitudini, n-au mai cîştigat un turneu de Mare Şlem de ceva vreme: Roger Federer – Wimbledon 2012, Rafael Nadal – Roland Garros 2014.

Jucători care au relizat Marele Şlem al carierei

Fred Perry  26 de ani Roland Garros 1935
Don Budge 23 de ani Roland Garros 1938
Rod Laver 24 de ani US Open 1962
Roy Emerson 27 de ani Wimbledon 1964
Andre Agassi 29 de ani Roland Garros 1999
Roger Federer 27 de ani Roland Garros 2009
Rafael Nadal 24 de ani US Open 2010
Novak Djokovici 29 de ani Roland Garros 2016

Când au ajuns la 12 titluri majore

Roy Emerson 30 de ani
Pete Sampras 27 de ani
Roger Federer 26 de ani
Rafael Nadal 27 de ani
Novak Djokovici 29 de ani

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează