SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

GSP e singurul ziar românesc acreditat la Wimbledon » De ce şovăie Simona Halep? Analiza detaliată a cauzelor crizei. Cum a intrat jucătoarea noastră în "Anul dubiilor"

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat joi, 02 iulie 2015 00:00

Corespondenta de la specialistul GSP Roxana Fleșeru, singurul ziarist român acreditat la Wimbledon

Halep a pierdut marţi în faţa Janei Cepelova şi bifează al doilea turneu consecutiv de Mare Şlem în care iese foarte devreme. Coincidenţă sau nu, sînt exact cele două la care anul trecut a obţinut rezultate extraordinare.

În centrul de presă de la al doilea etaj de la All England Club s-a discutat minute bune despre înfrîngerea Simonei. "Ce făcut anul trecut?", întreabă un american. "Semifinale. O să piardă multe puncte!". Apoi trec la Eugenie Bouchard, eliminată şi ea din primul tur. Două cazuri de jucătoare tinere cărora li se prevestea o rivalitate stelară şi care acum se luptă cu diverşi demoni.

Ieri, ziarele din Mare Britanie, între valul de căldura care s-a abătut asupra Londrei, criza din Grecia și drama din Tunisia, au avut mai puţin spaţiu pentru tenis. Andy Murray l-a micşorat şi mai mult, iar pentru celelalte surprize de la All England Club a rămas prea puţin. The Times nu pomeneşte de Simona Halep, dar a expediat-o într-o ştire pe Bouchard, în timp ce The Guardian le-a acordat spaţii mai ample.

"Fluctuațiile sînt cauzate de hormoni!"

Timpul celor două încă n-a expirat. E adevărat că Bouchard a ieşit din Top 10 încă de dinainte de Wimbledon, însă pentru ea putem spune fără dubiu că are un sezon prost. În şase luni de zile, a adunat doar 8 victorii. Canadianca a urmat anul trecut modelul "hit big at slams" pentru că are în palmares un singur trofeu şi acela de categorie inferioară, însă a reușit să ajungă în finală la Wimbledon și să dispute semifinalele la Australian Open și la Roland Garros.

Simona a parcurs un alt drum. În 2013, a adunat şase trofee, apoi au venit rezultatele în competiţiile de Mare Şlem şi consolidarea poziţiei în Top 10. În circuitul feminin, care este atît de instabil, românca a mers pe drumul constanţei. Fostul antrenor al Simonei, Wim Fissette, explica fluctuaţiile din jocul fetelor, spunînd că sînt cauzate de hormoni. Indiferent că e așa sau nu, la feminin rezultatele consistente pe o perioadă mai lungă sînt o raritate.

Ascensiune rapidă, alunecare îngrijorătoare

Românca a propus un model asemănător cu cel al lui Caroline Woznacki în perioada în care a ajuns numărul unu mondial. Daneza era atunci mereu măcar în "sferturile" sau semifinalele oricărui turneu la care lua parte.Tocmai de aceea căderea este atît de îngrijorătoare.

Dintr-o dată, linia care urca şi tot urca a luat-o la vale. Simona a ajuns la doar un pas de vîrf, cel mai greu de atins, cîştigarea unui trofeu de Mare Şlem şi urcarea pe primul loc al ierarhiei mondiale. Toate aceste performanţe au adus cu ele o presiune mare.

Dubiile sînt pentru toți

Nu e primul caz de jucătoare care e strivită de propriile aspiraţii şi aşteptări. La 21 de ani, Petra Kvitova a cîştigat trofeul de la Wimbledon. În acelaşi an, s-a impus şi la Turneul Campioanelor şi a urcat pe locul doi mondial.

"Anul care a urmat a fost mai dificil pentru mine. Îmi doream să ajung pe locul unu, dar nu am reuşit pentru că am jucat rău în turneele de Mare Şlem. Abia în 2014 am izbutit să-mi revin, dar mi-a luat ceva timp să joc din nou bine. Şi toate acestea au pornit de la cîştigarea trofeului de la Wimbledon. Nu aveam astfel de aşteptări, nu ştiam ce presupune acest lucu. Pentru mine a fost foarte dificil. În sfîrşit, acum ştiu cum să mă descurc în astfel de situaţii", a spus Petra înainte de începerea turneului de la Londra.

Simona n-a cîştigat nici un trofeu atît de mare, dar performanţele ei nu se mai întîlniseră de mulţi ani în tenisul românesc. Unele au însemnat chiar premiere absolute. Oricît îşi dorea Simona un turneu de Mare Şlem, faptul că a fost atît de aproape de el şi faptul că fanii, specialiştii se aşteptau ca ea să-şi apere rezultatele a avut o influenţă negativă asupra comportamentului său din teren.

Nu poate apăra performanțele mari

În 2015 nu a reuşit să apere sau îmbunătățească nici un mare rezultat din sezonul precedent, cu o singură excepţie, turneul de la Indian Wells. În turneul din California, în 2014 ea a făcut semifinale, iar anul acesta l-a cîştigat.

"Am o stare foarte emoţională în timpul meciurilor. La Londra am trecut prin aceleaşi stări pe care le-am avut la Madrid, la Roma mai puţin. Şi la Paris, pentru că acolo era presiune. Trebuie să mă obişnuiesc cu ideea de a juca într-o finală de Mare Şlem şi apoi să fiu în stare să o şi apăr. Aşa că poate la anul o să fie mai bine şi la Wimbledon", a spus Simona.

Oportunităţile de redresare ale Simonei s-ar putea ivi chiar imediat, în sezoul de hard pentru că ele îi pot oferi Simonei victoriile de care nevoie. Exact în această perioadă, ea ajunsese pe locul al doilea, iar la US Open avea şansă să devină numărul unu mondial, însă a pierdut în turul al treilea. A trecut peste perioada grea şi apoi a învins-o pe Serena şi a jucat finala la Turneul Campioanelor.

Simona e optimistă şi spune ca va munci la fel de mult pentru a-şi atinge ţelurile. Pentru asta va trebui însă să regăsească încrederea în jocul ei și să înlăture crisparea. Ceea ce, deseori, pare mult mai ușor de spus decît de făcut.

"Am un an bun. La începutul lui am jucat bine şi am avut unele rezultate bune. Acum s-au adunat mai multe înfrîngeri, ceea ce mă face să mă găndesc mai mult atunci cînd joc şi de aceea sînt mai stresată. Nu am probleme cu jocul meu"
Simona Halep

Comparație 2014-2015

Turneu 2014 2015
Australian Open sferturi de finală sferturi de finală
Doha cîştigătoare n-a participat
Dubai turul 2 cîştigătoare
Indian Wells semifinale cîştigătoare
Miami n-a participat semifinale
Stuttgart optimi de finală semifinale
Madrid finală turul 1
Roma optimi de finală semifinale
Roland Garros finală turul 2
Wimbledon semifinale turul 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
valyomanyd
valyomanyd  •  02 Iulie 2015, 22:20

@Jalisca......In vecii vecilor Begu nu o sa ajunga in top 20 ! Da, poate sa fie mai buna ca Simona daca aceasta coboara sub ea in clasament :))).....Ca sa ajungi in top 3, TREBUIE sa faci puncte, indiferent ce fac celelalte jucatoare !

jalisca
jalisca  •  02 Iulie 2015, 19:06

Buna seara, Eu am sustinut intotdeauna faptul ca Halep a ajuns intamplator pe locul III mondial ! Dintr-un accident, as spune. Am spus ori de cate ori am comentat despre ea ca nu poate mai mult. Si nici nu va putea vreodata. Speram sa ma insel ca doar este de-a noastra, vorba aia. Eu am pariat ca Begu va fi mult mai buna decat Halep. Am sa sustin in continuare aceste lucruri.

emv2013
emv2013  •  02 Iulie 2015, 17:28

Eu cred ca Cepelova ori a prins o zi de gratie...ori va mai face surprise la acest turneu.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează