SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

BRAVO, SIMONA! Cronica unui meci NEBUN: Halep în semifinale! Ce a simțit, cum a jucat, de unde a găsit puterea + provocarea din semifinale

Articol de - Publicat joi, 10 septembrie 2015 00:00

Românca a trecut în "sferturi" de Victoria Azarenka, fost lider mondial şi deţinătoare a două trofee de Mare Şlem, cu 6-3, 4-6, 6-4. În această noapte ea o întîlneşte pe Flavia Pennetta pentru un loc în ultimul act.

"Meciul acesta este o provocare pentru mine", a spus Simona înainte să intre pe teren. Şi a luat-o chiar aşa. Concentrată, hotărîtă, cu un plan pe care l-a executat perfect. Cu toate că şi-a pierdut serviciul încă din primul game, Simona a arătat prospeţime şi multă luciditate.

După ce a fost condusă cu 1-0, ea a reuşit patru game-uri consecutive. Unul dintre momentele importante a fost în game-ul al patrulea, cînd a reuşit să convertească a cincea minge de break.

A deschis unghiurile, a împins-o pe Victoria dincolo de linia de fund, iar forehand-ul i-a funcţionat de minune. Simona a fost mai agresivă, ea reuşind în prima felie a partidei 12 lovituri direct cîştigătoare, faţă de 4 ale fostului lider mondial.

În setul al doilea bătălia s-a ascuţit, Simona a făcut pasul înapoi, în timp ce Azarenka a devenit mai agresivă. Dubla cîştigătoare de la Australian Open a condus cu 3-0, apoi cu 5-3. A servit pentru set, dar n-a reuşit să-l pună în dreptul său. În game-ul următor, românca nu a mai izbutit  să servească la fel de bine şi s-a ajuns în decisiv.

Înainte ca ploaia să vină s-au jucat trei game-uri intense, în care Simona a avut şase mingi de break în cele două game-uri de serviciu ale adversarei. A fost condusă cu 2-0, dar a revenit, a făcut 2-1 şi conducea cu 40-15 în game-ul al patrulea.

Ploaia şi-a făcut loc, întîi timid, dar apoi s-a dezlănţuit, trimiţîndu-le la vestiare pe cele două jucătoare. Simona a fost cea care a ieşit mai puternică după pauza de aproape o oră. Şi-a regăsit agresivitatea din primul set şi a reuşit să facă break în cel de-al şaptelea game.

Apoi a făcut 5-3. Azarenka a dus scorul la 5-4. A fost tensiune pe propriul serviciu. S-a ajuns la 30-30, însă Simona a fost mai tare şi s-a calificat pentru prima oară în semifinale la New York.

Precedentul în 2013

Simona a mai trecut printr-un moment cu ploaie, tot la US Open, dar în 2013. Românca se afla pentru prima oară în a doua săptămînă a unui turneu de Mare Şlem şi juca în optimi cu Flavia Pennetta.

Italianca pornise tare şi cîştigase primul set cu 6-2, dar în partea a doua, Halep revenise şi conducea cu 5-4. A început să plouă, iar partida s-a întrerupt pentru patru ore. Cînd au revenit pe teren, Flavia a dus partida în tie-break şi s-a impus cu 6-2, 7-6 (3).

"Ploaia este un dezavantaj, mai ales dacă aştepţi două-trei ore, pentru că te scoate din ritm. Pentru mine a fost un dezavantaj, dar trebuie să accept, pentru că aşa este în tenis", spunea atunci Simona. Acum, ea a ştiut cum să gestioneze momentul. "Mi-a făcut bine, mulţumesc lui Dumnezeu că a venit ploaia", a spus ea.

"Nu ştiu de unde am găsit energie"

Simona Halep a fost extrem de bucuroasă la finalul partidei cu Victoria Azarenka. Nu o mai învinsese pînă acum pe jucătoarea din Belarus. "A fost foarte greu. Nu ştiu de unde am găsit energia să revin în decisiv. Am jucat cel mai bun tenis al meu la începutul meciului şi spre finalul lui. În setul al doilea am făcut un pas înapoi, m-am simţit un pic obosită, dar pauza m-a ajutat", a spus Simona la final.

Ea le-a mulţumit spectatorilor, dar şi Nadiei Comăneci, care a venit să o susţină. Chiar dacă a purtat un bandaj pe coapsa stîngă, românca a părut că nu e deranjată de accidentarea de la meciul din optimi. Pentru Halep este a treia prezenţă în semifinalele unui turneu de Mare Şlem, după Roland Garros şi Wimbledon 2014.

A trecut prin depresie

Victoria Azarenka a trecut prin clipe grele în 2014. Accidentările, lipsa din circuit, dar şi despărţirea de prietenul său Redfoo au dus-o la clipe tulburi. "Cea mai grea parte a fost să admit că nu sînt OK. Cineva m-a întrebat la un moment dat: Eşti deprimată? Şi eu i-am răspuns: Glumeşti? Nu sînt. Dar eram şi nu realizam asta. Treceam prin tot felul de stări şi nu ştiam să fac faţă emoţiilor", a spus Vika pentru New York Times la începutul lui 2015. Acum, ea a trecut de acea perioadă şi se concentrează din nou pe tenis.

40-19este raportul dintre loviturile direct cîştigătoare şi greşelile neforţate pentru Simona Halep în meciul de azi-noapte

38-42este raportul dintre loviturile direct cîştigătoare şi greşelile neforţate pentru Victoria Azarenka în meciul de azi-noapte

805.000 $este premiul pentru atingerea semifinalelor la US Open

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (36)
benaflek
benaflek  •  10 Septembrie 2015, 16:31
Postat de ticbis pe 10 Septembrie 2015, 13:13

Sunt uimit de cata ura si venin sunt capabili romanii atunci cand un sportiv din tara lor cucereste gloria si recunoasterea unanima a sportului mondial. Eu fac parte din generatia care a apucat sa-l vada pe viu pe Ilie Nastase ajungand pe primul loc in lume la tenis, pe Nadia Comaneci cucerind intreg mapamondul. Au trecut de atunci 40 de ani si nu credeam ca voi mai ajunge sa traiesc asemenea satisfactii din partea sportivilor nostri. Acesti oameni tristi si complet debusolati nu-si dau seama ca Simona Halep scrie acum, dupa atatia ani, o noua pagina de istorie a sportului romanesc; nu-si dau seama ca sunt contemporani cu un fenomen atat de rar incat s-ar putea sa fie unicul din viata lor, poate singura lor amintire din sport vrednica de a o povesti peste ani nepotilor. Incerc sa-mi imaginez aceste personaje demne de mila in urma cu 40 de ani avand acces la internet si facebook si ma cutremur: cum l-ar fi balacarit ei pe Nastase ca ar fi *** si stelist, cum ar fi fi facut-o ei *** pe Nadia... Brrrr, e cumplit! In fine, sa fii contemporan cu un astfel de fenomen si tie sa-ti arda de Steaua, Dinamo, Becali, Negoita, Anghelache, Rednic sau Radoi, mi se pare cea mai mare *** pentru o fiinta omeneasca!

ia ti medicamentele de memorie si urca binisor in pat

plischi
plischi  •  10 Septembrie 2015, 15:07
Postat de speedy73 pe 10 Septembrie 2015, 11:28

foarte adevarat ceea ce spui, dar daca vrea sa ajunga mai sus de locul 2, va trebui sa GASEASCA arme cu care sa se opuna jucatoarelor mai puternice - fizic - decat ea (adica majoritatea). ceea ce, dealtfel, a si facut aseara. iar cat ne pricepem sau nu la tenis, este irelevant. este un site unde se poarta discutii - de preferinta, placute si civilizate - si nu cred ca cineva de aici are nevoie de permisiunea altcuiva pt a-si expune parerea. asa ca, te rog, nu ne mai spune asupra caror probleme sa ne dam cu parerea si asupra carora sa pastram tacerea. daca ai argumente sa imi contrazici parerea, te ascult cu interes. dar nu de genul "taci ca nu stii cum e". apropo, de unde stii ca toti suntem doar privitori la TV? doar pt ca tu nu esti altceva?

si eu ii spuneam din casa "da-i-le mai lungi", dar numai eu o auzeam. comentatorii? am urmarit partida, ca si alteori, pe "mute", cunosc de mult comentatorii nostri, prefer un pic de muzica, parca si loviturile simonei mergeau mai bine...

plischi
plischi  •  10 Septembrie 2015, 15:02
Postat de Viorel Ifrim pe 10 Septembrie 2015, 12:57

Simona a reprezentat victoria modestiei si a inteligentei in joc,a tenacitatii si a unui psihic solid,a tehnicii si tacticii ridicate;Victoria(azarenka)reprezinta Infrangerea urmare a obrazniciei,a tupeului imens,a ingamfarii,a sfidarii arbitrilor si adversarilor;. Inteligenta a invins inca o data forta bruta;David contra unui Goliat supraponderal

deci nu doar eu am remarcat ca inca de la incalzire se uita la simona ca goliat la david. asta se-ntampla cand nu cunosti legendele omenirii.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează