SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Hard, zgură, iarbă, ea e acolo! » Simona Halep s-a calificat ieri în primul ei sfert de finală de la Wimbledon

Articol de , - Publicat miercuri, 02 iulie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 02 iulie 2014 09:46

A treia jucătoare a lumii a stat doar 57 de minute pe teren pentru victoria cu 6-3, 6-0 în faţa Zarinei Diyas ♦ Azi, Simona o va întîlni pe Sabine Lisicki, finalista de anul trecut, pentru un loc în semifinale ♦ Halep e doar a doua româncă din istorie care ajunge între primele 8 la Wimbledon, după Virginia Ruzici, în 1978 şi 1981


Abia începuse meciul şi Zarina Diyas făcuse deja o cursă acidă pe fundul terenului, dintr-un colţ în altul, încheiată cu un rever în lung de linie trimis afară. De partea cealaltă a fileului, Simona dirijează mingile cu un amestec fascinant de eficienţă şi simţ al esteticului. Enunţată chiar de româncă, filozofia ei de joc e simplă. "Încerc mereu să fiu agresivă, să iau mingea repede, să deschid unghiurile", spune Halep cu o sinceritate care nedumereşte.

Cine e pe fază, să ia notiţe? De fapt, e o mare diferenţă între vorbă şi faptă. Dacă ţi s-a descris tactica în cuvinte clare, tot ce trebuie să faci e să găseşti antidotul. Şi tocmai aici apare problema. Nu e deloc uşor. Dimpotrivă. Iese sufletul din tine urmărind sfera galbenă, care ţopăie veselă pe sub ochii tăi, fără să o mai poţi ajunge. Ieri, Zarina Diyas a aflat din nou aceste lucruri, pe care le experimentase şi în ianuarie, pe hard-ul de la Melbourne.

Motoare ambalate
Suverană pe propriul serviciu, cu 84 la sută eficienţă pe primul, înfruntînd doar două mingi de break pe durata meciului, Simona şi-a limpezit traseul pe iarba Terenului 2. Iar cînd a intrat în regimul cu toate motoarele ambalate, n-a mai lăsat nimic. 6-3, 6-0 în nici o oră, cu 17 lovituri cîştigătoare faţă de 9, cu numai 9 greşeli neforţate în comparaţie cu 21. A fost primul meci încheiat al zilei. Atunci, Halep nu ştia cu cine se va întîlni în "sferturi", dar a aflat după încă o oră. Sabine Lisicki, finalista de anul trecut, pe care a mai înfruntat-o de trei ori pînă acum, conducînd cu 2-1. Cel mai recent s-au găsit faţă în faţă la Madrid, în turul al treilea, şi n-a fost uşor pentru Simona, care s-a revenit după ce pierduse primul set. Iarba pare s-o favorizeze pe germancă, ea aflîndu-se la al cincilea "sfert" măcar consecutiv la Wimbledon. În 2011 a ajuns în semifinale, iar în 2013 pînă în ultimul act. Pe covorul verde, loviturile puternice, ca din catapultă, ale germancei sînt mai periculoase, iar serviciul poate atinge viteze impresionante.

Timeout controversat
Sezonul acesta, pînă la Wimbledon, Lisicki avea un bilanţ de 8 victorii şi 8 înfrîngeri. La All England Club însă, a intrat în ritmul care-i convine. Totuşi, în "optimea" de ieri cu Iaroslava Şvedova, a fost un moment contraversat. În setul decisiv, la 1-1 şi minge de break pentru kazahă, germanca a întrerupt, cerînd intervenţia trainerului pentru o durere acută. "Nu-mi puteam ridica braţul", a explicat ea după meci. După tratament, a salvat mingea, şi-a făcut serviciul, apoi break în următorul game. Iar în final s-a impus cu 6-3, 3-6, 6-4.

Simona e pregătită însă. "De la o zi la alta, jocul meu e mai bun. Mă simt mai bine pe teren şi mai încrezătoare. Încerc să fac totul mai bine în fiecare zi, iar aici am dovedit că, dacă sînt atentă şi muncesc la lucrurile care nu merg, pot să fac şi mai bine", a declarat ea pentru treizecizero.ro. Azi, de la ora 14:00 a României, pe Terenul Central, o poate dovedi. Cum a făcut-o deja de nenumărate ori în ultimele luni. E la al treilea sfert de finală consecutiv de Mare Şlem, indiferent de suprafaţă, hard, zgură, iarbă. Trioul complet.

Sigură de locul trei
Simona Halep e sigură că nu va coborî în clasament, indiferent de rezultatul pe care-l va obţine la Wimbledon. Calificarea în sferturi de finală şi faptul că Maria Şarapova a pierdut în "optimi" i-au oferit această certitudine. Nici o altă jucătoare rămasă în turneu nu o mai poate depăşi. Însă Halep mai poate avansa în ierarhia mondială, dacă ajunge în utlimul act, va urca de pe locul al treilea pe al doilea, depăşind-o astfel pe Na Li.

Surpriză mare
Maria Şarapova, cîştigătoarea de la Roland Garros, a părăsit ieri turneul de la All England Club, după ce a fost învinsă în optimi de finală de Angelique Kerber cu 7-6 (4), 4-6, 6-4. "A fost incredibil. Am jucat amîndouă la un nivel foarte ridicat, fiecare set a fost foarte strîns, aşa că sînt foarte fericită că am cîştigat. Ea e o jucătoare foarte bună, joacă extraordinar pe iarbă. Mi-am spus mereu să cred în jocul meu, să lovesc mingea, să fiu agresivă şi pînă la urmă mi-a ieşit", a spus nemţoaica de pe locul şapte. Angelique este pentru a doua oară în "sferturi" la Wimbledon, după isprava din 2012, cînd s-a oprit în semifinale. Ea joacă azi, de la ora 14:00, împotriva lui Eugenie Bouchard.

A egalat-o pe Virginia Ruzici
Simona Halep, care ieri s-a calificat în sferturile de finală, şi-a egalat managerul în ceea ce priveşte performanţele la Wimbledon. Virginia Ruzici a atins această fază în 1978 şi 1981, fiiind pînă ieri singura jucătoare din România care a mers atît de departe la All England Club. Halep are şansa de a o depăşi dacă se impune în faţa germancei Sabine Lisicki.

30-9 este bilanţul de victorii-înfrîngeri pe care îl are Simona Halep în 2014, în aceeaşi perioadă a anului trecut bilanţul ei era 22-12, iar în 2012 era 18-16

226.000 de lire sterline este premiul pe care şi l-a asigurat deja Simona Halep

1,44 este cota de victorie a Simonei Halep în meciul cu Sabine Lisicki, care are o cotă de 2,75

Tabel cote pentru cîştigarea trofeului
Petra Kvitova 3,25
Simona Halep 4,50
Eugenie Bouchard 4,50
Angelique Kerber 7,00
Sabine Lisicki 9,00
Lucie Safarova 9,00
Barbora Zahlavova Strycova 21,00
* cotele sînt de dinainte meciului din sferturi dintre Kvitova şi Zahlavova Strycova

624190-halep-lisicki.jpg

Probleme pentru Serena
Serena Williams a fost nevoită să se retragă din partida de dublu pe care ea şi sora sa Venus au jucat-o ieri. Pe terenul 1 s-au întîmplat lucruri care i-au speriat pe spectatori. Liderul mondial, care a pierdut la simplu în turul al treilea, a avut probleme încă dinainte de a începe partida. Medicii au consultat-o şi pînă la urmă meciul cu Kristina Barrois şi Stefanie Voegele a început. Însă americanca nu a fost în apele sale: în game-ul al treilea a servit patru duble greşeli, cu mingi care nu au trecut de fileu. La 0-40, arbitrul Kader Nouni a coborît din scaun pentru a o întreba dacă totul e în regulă. La 0-3, Venus şi Serena au mers spre margine de mînă şi au decis să renunţe. Organizatorii au anunţat că Serena are o afecţiune virală.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
nefertem
nefertem  •  02 Iulie 2014, 12:28
Postat de dexter71 pe 02 Iulie 2014, 10:37

Safarova - Kvitova 0-5 la directe. Cum sa o "haleasca"?

Pe iarba la Eastburne Kvitova a castigat cu multe emotii, in 3 seturi, cu tie-break in decisiv. Safarova a jucat foarte bine la Wimbledon (victorii clare, fara emotii in doua seturi). Normal ca Kvitova va porni ca favorita dar, dupa parerea mea, de data asta Safarova are sanse mari sa castige.

dexter71
dexter71  •  02 Iulie 2014, 10:37
Postat de nefertem pe 02 Iulie 2014, 10:16

Mi-e c-o "haleste" Safarova pe Kvitova inainte...

Safarova - Kvitova 0-5 la directe. Cum sa o "haleasca"?

nefertem
nefertem  •  02 Iulie 2014, 10:16
Postat de ataraxia pe 02 Iulie 2014, 09:56

e greu cu bouchard asta...lisicki e ca si halita. cred ca e mai usor (paradoxal) cu kvitova decat cu eugenie justin bieber...

Mi-e c-o "haleste" Safarova pe Kvitova inainte...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează